Anne: "Rosenrot tog bort min svåra trötthet"
Anne Arlesten bodde i Stockholm och jobbade i ett IT-företag då hennes liv plötsligt blev kaos. Hon förlorade sitt jobb när företaget sa upp personal. Och hennes älskade styvfar avled plötsligt.
– Marken rycktes undan för mig, säger Anne.
Hon blev sjukskriven för utmattningsdepression. I samma veva bestämde sig familjen för att sälja sin villa och flytta permanent ner till Småland. Det var för fem år sedan.
– Läkaren skrev ut en antidepressiv medicin. Men jag kände mig som innesluten i en kokong, fick svårt att sova och måste ta sömntabletter.
Efter en tid började Anne trappa ner på medicinen. Då blev hon sämre, satt mest och grät och kände en oerhörd trötthet.
– Jag förlorade all min kraft, var handlingsförlamad. När jag läste att skådespelerskan Regina Lund hade ätit rosenrot mot trötthet och för ökad sexlust bestämde jag mig för att också prova. Redan efter en månad blev jag mycket lugnare och gladare.
När hon gjorde ett kort uppehåll med rosenrotspillren kom stressymtomen tillbaka. Då började hon igen – och symtomen lugnade ner sig.
När Anne nu mådde bättre började hon söka sig ut i arbetslivet igen. Hon startade eget för att kunna rå över tempo och tid. Snart gick affärerna som smort. Och som en extra bonus fick sexlivet en nytändning:
– Jag älskar min man, vi har varit gifta i 26 år, och rosenrot har gett mig både sexlusten och livet tillbaka. För ett halvår sedan kunde jag sluta med pillren. Nu strålar jag av egen kraft, säger Anne.
En ny kontrollerad studie på 60 personer, 20–55 år, med diagnos kronisk trötthet visade att rosenrot minskar trötthet, och ökar den mentala presationsförmågan på en månad, vilket försökspersonerna själva rapporterade.
– Vi använde oss av rosenrotsextraktet SHR-5. Vi kunde även objektivt mäta att det sänkte nivåerna av stresshormonet kortisol, säger leg psykologen Erik Olsson som gjort studien vid Uppsala universitet.
AV MONIKA BRANNÄS FOTO MATS SAMUELSSON