Björn Ranelids kamp för rätten att viga
Ranelids tirad har publicerats på Facebook under den tydliga rubriken ”Det svenska språkets förfall”.
Författaren inleder med att slå fast att ”ordet inte väger någonting” för att i nästa stund konstatera att alldeles för många ändå inte orkar formulera sig.
”Många människor orkar springa långa sträckor, lyfta tyngder och hoppa högt över en ribba, men de orkar inte säga eller skriva fullständiga ord såsom ”informera”, ”kontrollera”, ”personligt”, ”maximum”, ”introduktion” med flera ord och uttryck”, skriver Björn Ranelid.
Samma kritik gäller för övrigt förkortningarna ”mello” och ”mellis”.
Läs också: Björn Ranelid hyllar hustrun i ”Vänligen Lars Lerin”
”Hon har väl inte fått tvillingar”
”Mitt genmäle till de orkeslösa och slappa brukarna är att jag till skillnad från 99,9999 procent av det svenska folket har stått på scenen i den svenska Melodifestivalens final”.
Engelska låneord är ett annat inslag som triggar författarens språkvårdande sinne. Ranelid må ha dansat men han skulle aldrig ha använt sig av ordet ”moves”.
Nu fruktar författaren att kommande generationer får ett magert språkligt arv att förvalta när ”språkets marodörer och vandaler” fått härja fritt.
Ett arv utan nyanser som kan ge språket spänst och variation.
Destruktivt och dumt
Nu är det mer typ och liksom i varje mening när det inte är särstavat, enligt Ranelids hårda dom. För egen del kommer kampen dock att fortgå med oförminskad kraft.
”Språket blir inte rikare, vackrare och bättre, om alla ord som består av fler än sju bokstäver stympas till tre eller fyra. Det är inte en utveckling; det är bara destruktivt och dumt”
Nekad att bli vigselförättare
Samtidigt med kampen för det svenska språket har en annan fejd blossat upp. Björn Ranelid, som bor i Stockholm och Kivik, har ansökt till Länsstyrelsen om att få bli vigselförrättare i Skåne.
När Simrishamns kommun fick yttra sig om ansökan gav de dock avslag, rapporterar Ystads Allehanda.
Anledningen var att Ranelid är skriven i Stockholm.
Och det här beslutet har upprört författaren som alltid haft täta band till Österlen och anser sig ha varit en ambassadör för regionen.
– Jag har undervisat i religionskunskap på gymnasiet i tre år och varit lärare i tolv år på gymnasiet i Ystad. Jag har tillbringat i 32 somrar i rad på Österlen och bott tio år i Ystad. Jag har skrivit och sagt så mycket vackert om Ystad, säger Ranelid till Kvällsposten.
Kan få viga ändå
Björn Ranelid har dock gott hopp om att få förrätta vigslar ändå. han har nämligen en ansökan inne i Stockholm om att få viga folk i hela Sverige. Och då spelar det ingen roll vad Simrishamns kommun beslutat.
Österlen kan dock inte vänta sig någon gratis PR från författarens tunga eller penna i fortsättningen.
– De förstår inte att jag kommer avsäga mig alla framtida uppdrag på Österlen. Jag kommer aldrig mer framträda någonstans i Österlen, efter detta, säger Björn Ranelid till Kvällsposten.
Håkan Erlandsson (c) är kommunfullmäktiges ordförande i Simrishamn. Han förklarar att grunden för avslaget bygger på principerna att vigselförrättare ska vara skrivna i kommunen och fullmäktigepolitiker.
– Jag har inget emot Ranelid – men står för det här till 110 procent, säger Erlandsson till Ystads Allehanda.
AV: Henrik Högström
Anna Toledo Book drabbad av obotlig PCOS
Läs också: Anna Toledo Book drabbad av obotlig PCOS