Denise tränade bort sin inkontinens – blev bodybuilder på köpet
Fram till för några år sedan levde Denise Conway ett aktivt och självständigt liv. Hon tävlade både i maraton och triathlon och hennes jobb som konsult tog henne över hela världen. Hemma i Stockholm lärde hon ut yoga i sin egen yogastudio.
– Jag sprang varje dag och det var bara när jag ansträngde mig till bristningsgränsen vid spurter som det kom urin.
– Men under ett gynekologbesök fick jag reda på att min bäckenbotten inte hade läkt ordentligt efter ett förlossningsklipp tjugo år tidigare. Gynekologen berättade att en operation var nödvändig för att återställa den.
Kanske kunde Denises berättelse fått ett lyckligt slut här. Men när hon talade om för gynekologen om urinläckaget kom han med ytterligare ett förslag, att operera in ett nät runt urinblåsan. Det var egentligen inte ett nödvändigt ingrepp, men det skulle förebygga att Denise drabbades av svårare former av inkontinens i framtiden.
– Efteråt kan jag fråga mig själv varför jag gick med på att sätta in nätet, men jag fick beskedet att jag inte behövde oroa mig. Det här var en vanlig standardoperation.
Efter operationen hade Denise ont, men det var inget som oroade henne. Hon var övertygad om att värken skulle ge sig med tiden. Men efter ett tag kände hon att det var något som inte stämde.
– Några veckor efter operationen försvann smärtan från benen och vulvan men värken i urinblåsan upphörde inte. Det kändes som om jag led av en ständig urinrörsinfektion.
Hennes gynekolog trodde inte det hade med nätet att göra så Denise drog sina egna slutsatser.
– Jag fick för mig att irritationen i urinblåsan berodde på hur jag levde. Jag slutade dricka kaffe, bubbelvatten, apelsinjuice och alkohol och jag upphörde med mina dagliga löparturer. Men inget hjälpte.
Blev inkontinent efter operationen
Det visade sig att operationen hade gått snett. Många kvinnor blir av med urininkontinens genom att man sätter in ett nät som kallas för Tension-free Vaginal Tape, eller TVT. Men det finns kvinnor som råkat väldigt illa ut och Denise är en av dem. Nätet hade växt fast i hennes vävnad och det orsakade smärtan.
– Jag trodde att mitt liv var slut eftersom min kropp upphörde att fungera. Livet kretsade kring toalett besöken och det enda som fick smärtan att ge efter litegrann var att sitta på toaletten och försöka kissa.
– Min relation tog slut eftersom jag inte mådde bra. Jag isolerade mig hemma och jag slutade att göra sånt jag tycker om, som att umgås med vänner och träna yoga.
Vid det här laget var Denise övertygad om att nätet måste bort. Men det skulle inte bli en enkel match och hon fick kämpa för att få gynekologen att ta henne på allvar.
Till slut blev Denise opererad i England och allt gick bra. Smärtan försvann efter att nätet tagits bort, men istället drabbades hon av svår inkontinens. Ett snabbt ärende till matvaruaffären innebar minutiösa förberedelser: Hon måste kissa både före, under och efteråt.
Denise började läsa allt hon kunde hitta om kvinnlig urininkontinens. Som yogalärare hade hon kunskap om bäckenbottens muskulatur och hon lärde sig mer om hur knipövningar kunde stärka den.
– Jag insåg att jag måste stärka min bäckenbotten, men också att jag behövde omprogrammera min hjärna som hela tiden signalerade kissnödighet. Under tiden jag hade haft nätet inopererat hade min hjärna tappat nervkopplingen med bäckenbotten och jag hade inte längre kontroll över urinblåsan.
– Jag lärde mig att kombinera knipövningarna med avslappningsövningar. Efter flera veckors regelbunden träning kunde jag hålla mig en timme och sedan successivt öka på tiden mellan toalettbesöken ännu mera.
Vill öka kunskapen om inkontinens och operationer
Det tog arton månader att bli fri från inkontinensen och i dag är Denise friskförklarad. Hon tror inte att gynekologen försökte lura henne utan föreslog det han trodde var den bästa lösningen. Fast om hon hade läst på i förväg om operationen hade hon avstått.
Men hon har inte låtit bitter heten ta över och i dag arbetar Denise aktivt med att öka kunskapen om nätoperationer och deras konsekvenser.
– Jag litar fortfarande på läkare och sjukvården. Men jag inser att läkarkåren inte sitter inne på all kunskap utan man måste vara en medveten patient och söka efter information på egen hand.
Denise dagliga och intensiva träning av bäckenbotten gjorde att hon blev starkare och till slut fick tillbaka kontrollen över urinblåsan.
Lärdomarna under resans gång har varit flera. Som att träning av bäckenbottenmuskulaturen är viktig för alla kvinnor och är ett skonsammare alternativ än nätoperationer. Hon har också insett att det är viktigt att vi pratar om inkontinens och att vi måste bryta tabut kring det.
– Jag hoppas att det jag har varit igenom kan inspirera andra kvinnor att tala öppet om sina besvär och att söka hjälp, säger hon.
– Det jag vill förmedla är att nätoperationer är onödiga och riskfyllda. För min del var den helt onödig och bidrog till att jag fick grava inkontinensproblem. Jag tycker att man ska förbjuda de här operationerna.
Revanschen: Blev bodybuilder
Träningen blev en sån stor del av Denise vardag att hon idag tävlar på elitnivå i bodybuilding. Det var inte något som hon hade tänkt från början men glädjen över att känna sig hel igen blev större än alla minnen från den svåra tiden. Det är en stolt Denise som berättar om framgångarna.
– Min nya karriär inom bodybuildingen är min revansch. Efter att nätet var uttaget berättade en läkare för mig att jag aldrig skulle orka bära mer än en trelitersbägare med vatten eftersom jag var så svag. Men jag vägrade att ta det till mig.
– Glädjen var enorm efter att jag tagit en femteplats i min första tävling i bodybuilding och just nu förbereder jag mig för nästa. Jag mår väldigt bra i dag.
…
Denise Conway
Ålder: 45 år
Familj: 3 vuxna barn
Bor: Stockholm
Yrke: VD för ett elektronik-företag
…
Här är Denises knipmetod
De här övningarna hjälpte Denise att bli fri från inkontinensen. Gör träningspasset en gång per dag. Håll knipet under 20 sekunder och upprepa 3 gånger. Fortsätt med 20 snabba knip då du kniper och slappnar av om vartannat.
- Spänn din muskulatur från blygdbenet i fram till svanskotan i bak.
- Dra ihop din sätesmuskulatur genom att knipa.
- Knip ihop urinröret som när du håller dig för att kissa.
- Knip ihop analöppningen som att du vill hålla inne en prutt.
- Knip ihop bäckenbottenmuskulaturen så att du skapar en känsla av att den lyfts uppåt.
- Knip ihop slidöppningen och försök skapa känslan av att du lyfter insidan av vaginan uppåt.
…
4 viktiga frågor om inkontinens
Varför blir man inkontinent?
Graviditet och förlossning är vanliga orsaker till inkontinens. Barnets tyngd under graviditeten gör att trycket mot urinröret ökar. Förlossning och förlossningsskador kan göra att vävnaden runt urinröret blir svagare. Rökning samt övervikt och fetma kan bidra till inkontinens.
På vilka sätt kan man vara inkontinent?
Det finns två typer av inkontinens.
Trängningsinkontinens innebär att du snabbt blir kissnödig och ofta behöver gå på toaletten.
Ansträngningsinkontinens är när du läcker urin när du till exempel nyser, skrattar, hoppar eller gör ett lyft.
Det är inte ovanligt att man har både trängningsinkontinens och ansträngningsinkontinens samtidigt och då kallas det för blandinkontinens.
Vad man kan göra själv för att komma till rätta med det?
Försök att dra ner på antalet toalettbesök under dagen och öka successivt tiden mellan dem. Träna din muskulatur kring bäckenbotten genom att regelbundet göra knipövningar. Det finns appar som du kan ladda ner i mobilen med träningsprogram. Försök att hålla en hälsosam vikt eftersom överviktskilon pressar på bäckenbotten. Motionera regelbundet och se till att du dricker vätska i lagom mängd. Rökhosta försämrar inkontinens och försök att sluta röka om du är rökare.
Vilka behandlingar finns mot inkontinens?
Hjälpmedel:
Absorberande skydd. På apoteket hittar du absorberande skydd som håller tätt och snabbt suger upp urinen. Det finns både engångsskydd som man slänger efter en användning och flergångsskydd som man kan använda flera gånger och som är tvättbara.
Kontinensbågar och kontinensringar är utformade för att minska urinläckage vid ansträngning. Urinröret får ett extra stöd genom att man för in ett kontinensstöd i slidan ungefär som en tampong.
Injektioner:
Det nervavslappnande ämnet Botox sprutas in i urinblåsans muskel som gör att signalerna till nerverna blockeras. Överaktiviteten i urinblåsan minskar och man behöver inte gå lika ofta på toaletten för att kissa. Behandlingseffekten försvinner med tiden och injektionen kan behövas göras om efter ett par månader.
Operation:
Operationstekniken som kallas för TVT står för Tension-free Vaginal Tape och tar ungefär 20 minuter att genomföra och utförs under lokalbedövning. Kirurgen lägger två snitt över blyg- dbenet och ett under urinröret genom slidan. Man drar sedan ett tunt nät upp på bägge sidor om urinröret och upp över blygdbenet med hjälp av en specialnål.
Hudsnitten antingen tejpas eller sys och såret i slidan sys ihop med några stygn.
Källa: 1177.se och Skånes universitetssjukhus
Av: Anna Östberg Foto: Josefin Widell Hultgren och privat
…
Läs mer:
Forskarnas vädjan: Vi måste våga prata om inkontinens
Åsa drabbades av urinläckage: Ringen blev min räddning!
Ancie blev inkontinent redan i tonåren: Jag bytte blöja i smyg
…