Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Författaren Christina Stielli: ”Jul på egen hand är inget skamligt”

18 dec, 2019
AvMåBra
Christina Stielli firade jul själv efter skilsmässan.
För de som inte har möjlighet att fira jul tillsammans med andra kan högtiden förknippas med en känsla av skam. Så var det för författaren Christina Stielli efter skilsmässan. Men hon har hittat ett nytt sätt av njuta av julen på egen hand.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När Christina Stielli firade sin första jul på egen hand, efter en separation från döttrarnas pappa, var det tufft. Riktigt tufft. Där och då bestämde hon sig för att göra det bästa av situationen.

Nu väljer Christina, som hon uttrycker det, att fira jul själv. Och hon njuter i fulla drag av det. Hon har också märkt att det blir allt mer okej att inte fira traditionsenligt.

– Om någon frågar vad jag gör på jul och jag berättar att jag är själv så finns det ingen som säger ”stackars dig” utan alla säger: ”nähä, gud vad skönt!”

Många tycker det känns skamligt

För många kan känslan av ensamhet bli extra stark vid familjehögtider som julen, och ensamhet kan även väcka känslor av skam. Den första julen som Christina Stielli firade på egen hand var både jobbig och lite skamfylld.

Hon tror att det handlar om traditioner, normer och arv. Att vi har en bild av hur julen ”ska” se ut och att den bilden går långt tillbaka i generationer – stora jular med den glada släkten samlad. Disney-julen.

Annons

– Man tror lätt att alla andra har en sådan fantastisk jul, men så är det inte. Vi ser bara det vi vill se. Till exempel på sociala medier lägger vi ju inte upp inlägg under helgen när det är mindre bra, utan bara det fantastiska arrangemanget, pyntet och allt det där fina, säger författaren och föreläsaren Christina Stielli.

Kärnfamiljen fortfarande normen

Hon menar att ensamhet inte bara kan upplevas skamfullt kring julen, utan att hela samhället är uppbyggt på att vi ska vara två, ett par. Att kärnfamiljen fortfarande är normen och allt som faller utanför är förenat med skam.

– Vi är ju flockdjur och precis som i djurens värld är det något ”fel på” dem som faller utanför flocken. Vi tror att det är något fel på oss när vi är ensamma. Nya tider Christina ser ändå att attityderna håller på att förändras. I takt med att det kommer så många olika familjekonstellationer så måste vi ändra på hur vi ser på normer och traditioner.

Annons

Hon ger ett exempel.

– För tio år sedan reste inte så många utomlands över julen, i dag känns det som att jättemånga väljer att resa bort från julstöket.

Själv kommer hon att resa till Sicilien, Italien, men först på annandagen. Julafton firar hon hemma på egen hand, enligt tradition.

Den första julafton hon firade ensam var inte kul, minns hon.

– Det var jättejobbigt. Jag satt och vältrade mig i självömkan och det var då jag kom till insikt om att så här kan jag inte ha det.

Kollar inte sociala medier

Hon berättar att misstaget var att förvänta sig att det skulle vara enkelt, och tydliggör vikten av att vara inställd på att det kan bli svårt. Att man måste jobba med sin inställning till gällande läge.

– Jag insåg att jag behövde vissa strategier, som att inte kolla på sociala medier, att köpa riktigt god mat och att det är okej att sitta och titta på tv. Bara den saken kommer jag ihåg, ska jag sitta här och titta på tv hela julafton? Så kan man väl inte göra? Men, det kunde jag visst det!

Annons

Efter den julaftonen har Christina skapat sina egna traditioner och valt att fira på egen hand, för att hon helt enkelt trivs med det. Under senare år har hon märkt fler förändringar i attityden kring jul, som att allt fler hotell och pensionat erbjuder vistelser under julhelgen.

– Det finns en massa människor som inte har lust att stå och sylta hemma i köket. Tänk att få åka iväg och vila med barnen!

Gör gott för andra

På juldagen brukar Christina volontärjobba. För henne innebär välgörenhetsarbete att man flyttar fokus från sig själv och sin självupptagenhet. Något som hon tycker är jätteviktigt.

– Jag kan välja att sitta med offerkoftan eller ta av mig den och upptäcka en helt ny värld. Gå ut och hjälp någon – människor, katter eller hundar!

Då träffar man andra människor och det ena leder till det andra. De som vågar göra det de själva vill göra är starkast och modigast, anser hon.

– Hur många är det inte som sitter på julafton och gör det som de tror att andra förväntar sig? Sedan jag var själv första gången har jag insett att jag tycker att det är fantastiskt att få fira jul själv. Det är så mysigt.

Foto: TT

Läs mer:

Christina Stielli lämnad: ”Acceptans hjälpte mig överleva”

Christina Stielli: 8 smarta tips för en stressfri vardag

Tips och aktiviteter för dig som är ensam i jul

Annons