Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Förlossningsskadorna förstörde Catjas kropp

05 nov, 2018
AvCecilia Ahle
När Catja skulle föda sitt andra barn förvandlades glädjen över att bli tvåbarnsförälder till en mardröm. Skadorna efter förlossningen har gett henne en konstant smärta och Catja kan varken gå eller stå längre stunder, jobba eller leka med barnen. "Folk förstår inte att en förlossningsskada kan förstöra livet", säger Catja i "Sofia änglar".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Sofias änglar: Catja och Nikola från Mörarp utanför Helsingborg.
Catja och Nikola köpte huset i skånska Mörarp för att renovera det precis som de ville. Bild: Kanal 5

Catja, Nikola och då fyra-åriga dottern Ella bodde i ett nyköpt renoveringsobjekt i Mörarp utanför Helsingborg, när de återigen blev gravida. De skulle få en flicka till och allting var frid och fröjd i lantidyllen.

– Att bli tvåbarnsförälder skulle bli den bästa dagen i våra liv. Men den dagen är både ett lyckligt minne och den värsta någonsin, säger Catja i ”Sofias änglar”.

När lilla Anja skulle födas gick allt för fort för Catjas kropp. På sjukhuset fick man forcera ut dottern med yttre press på magen. Efteråt upptäckte läkarna att hela Catjas underliv hade trasats sönder. Hennes tjocktarm och båda ringmusklerna var helt avslita. För att rädda Catjas liv fick hon sövas och fick en akut stomi.

Annons

Men för livet

Läkarna hade aldrig sett så allvarliga förlossningsskador och trots flera operationer den efterföljande tiden kunde läkarna inte laga hennes kropp.

Catja skulle få men för livet.

– Det första året fick jag jättemycket vård hemma av min svärmor, mamma, syster, sambo och min fyra-åriga dotter. Det var trots att min dotter var så rädd för mig.

Sofias änglar: Catja har sedan förlossningen fått ha en stomipåse på magen.
Catja har sedan förlossningsdagen en stomipåse på magen. Bild: Kanal 5

Ella tyckte att Catjas stomipåse på magen var skrämmande.

– Kommer du ihåg vad du kände när mamma kom hem och hade påsen på magen?, frågar Catja sin äldsta dotter i programmet.

– Ja, att jag kallade henne för monster och sen ville jag inte gå till henne, säger i dag sex-åriga Ella och tittar ner i golvet.

Sofias änglar: Dottern Ella.
Ella har fått träffa andra barn som har varit med om ett trauma och blivit stärkt av det. Bild: Kanal 5

Ella började ta avstånd från sin mamma. Hon ville varken röra eller prata med henne. Varje gång Catja närmade sig började hon skaka och blev rädd.

Annons

Tungt ekonomiskt ansvar

Den konstanta smärtan gör att Catja inte kan stå och gå längre stunder eller leka med barnen. Hon har heller inte kunnat jobba sedan förlossningen.

Det har gjort att det tunga ekonomiska ansvaret har lagts på Nikola som jobbar från tidig morgon till sen kväll, alla dagar i veckan. Han försöker jobba ikapp de skulder de fick det första året efter förlossningen, när Nikola var hemma på heltid för att ta hand om en sängliggande Catja.

Sofias änglar: Mamma Catja.
Catja kan varken jobba eller ta hand om barnen så som hon önskar. Bild: Kanal 5

Varje kväll får barnen Ella och Anja säga godnatt till sin pappa via mobilen.

– Nu har det gått mer än två år sedan förlossningen och jag känner att jag inte har fått vara den pappan man ska vara. Jag har knappt fått träffa mina barn, jag måste jobba, säger Nikola.

Annons

Det har gjort att allt jobb med huset, som är i ett skriande behov av renovering, har fått läggas på is. Varken husfasaden eller rummen är dugliga. Nikola kan inte låta bli att känna sig misslyckad och är nu nära bristningsgränsen för hur mycket han klarar av att jobba.

– Jag är orolig över att jag inte ska bli ihågkommen som den pappan och familjefadern som fixade allt och höll vad jag lovade. För jag har lovat att jag ska fixa allt detta. Men jag orkar inte, säger Nikola och begraver huvudet i händerna.

Startade ”Ellas hjältar”

”Sofias änglar”, med programledarna Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström, kommer till Mörarp för att avlasta familjen och rädda huset. De ser också till att Catja får ett körkort, så att hon kan hjälpa Nikola med att handla och skjutsa barnen till deras aktiviteter.

Efter förlossningen och olyckan startade familjen ”Ellas hjältar”. Det skulle hjälpa familjen att komma varandra närmre och att Ella skulle närma sig sin mamma igen. Med ”Ellas hjältar” hjälper de andra barn som har det svårt och är sjuka. De samlar in pengar till bland annat resor och ordnar idolträffar för barnen.

Annons

– Att hjälpa någon annan ger en energi. ”Ellas hjältar” har betytt mycket för mig, Ella och övrig familj. Det har gjort att så att vi har kunnat hitta tillbaka till varandra. Efter första mötet med ett barn så vågade hon komma mig närmre efter vad som har hänt, säger Catja.

”Sofias änglar” samlar ihop alla barn och föräldrar som ”Ellas hjältar” har hjälpt på en trädgårdsfest.

Sofias änglar: Anja och Ella.
Anja och Ella älskar sitt nya rum. Bild: Kanal 5

Dagen efter är huset nyrenoverat och färdigt. Änglarna har putsat om fasaden, bytt ut fönsterna och dörrarna och renoverat de flesta av husets rum.

Det ger familjen tid att läka och hitta mer tid till att vara med varandra. Catja är evigt tacksam för att Nikola har ställt upp för henne sedan förlossningsskadan.

– Vad jag än har behövt hjälp med så har han funnits där på en sekund. Han har aldrig ifrågasätt någonsin. Han har varit min stöttepelare i allt. Jag skulle inte klarat mig utan det.

”Sofias änglar” sänds måndagar 20.00 i Kanal 5.

 

Läs också:

Sofias änglar: Kampen mot lilla Allies leukemi 

Sofias Änglar: Ebba, 18, blev förlamad över en natt

Sofias änglar: Max liv slutade efter en överdos

 

Annons