Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Leila Söderholm: "Jag var stark & frisk - och fick tarmcancer"

05 feb, 2016
Leila Söderholm, personlig tränare, valde att tackla cancern med samma energi som övriga utmaningar i livet.
Leila Söderholm, hyllad träningsprofil och föreläsare, drabbades av tarmcancer. Här berättar hon om kampen mot sjukdomen och tankeövningarna som hjälpte upp på fötter igen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen. Varje år drabbas 5 500 personer, och i de fall den upptäcks i ett tidigt skede är chansen att överleva god.

Vår bloggare Leila Söderholm, känd träningsprofil och en av talarna på vårens MåBra-kvällar, är en av dem som drabbats. Leila, som var 38 när hon blev sjuk, levde ett aktivt liv med bra kost. Vikten och orken var stabila, och aptiten var som vanligt. Tecken, eller tanken på, att hon skulle vara sjuk existerade inte.

Ibland bråkade magen, något hon trodde berodde på stress och allmän kostkänslighet. De frekventa toalettbesöken försökte hon stävja med att utesluta livsmedel som lök, bönor och kål.

Se också1,5 miljoner svenskar ska erbjudas screening av tarmcancer.

– Men magen krånglade mer och mer, så jag började hålla koll på hur det såg ut i toaletten och en dag så såg jag tydligt att det fanns blod i avföringen. Då ringde jag en tarmläkare direkt, säger hon.

Annons

Att Leila var så snabb att söka vård hos en specialist var klokt. Ju tidigare cancern upptäcks desto bättre är förutsättningarna att klara av sjukdomen, åtta av tio har goda chanser att bli friska när diagnosen ställs tidigt.

Men trots att Leila sökt hjälp hos en specialist var diagnosen inte lätt att ställa. Tarmen var blodig och man trodde först att hon drabbats av en inflammatorisk tarmsjukdom. Hon fick äta kortison för att läka tarmen och först efter två månader gjordes en koloskopi, en lokal undersökning med kamera i tjocktarmen.

”Den är elakartad”

Koloskopin visade en 6 centimeter stor tumör och läkaren kunde på plats tala om att den var elakartad.

– Det var ofattbart att få ett sådant besked. Att få 50 procent chans att överleva när man känner sig stark och frisk.

Att bli allvarligt sjuk tar på både kropp och själ – vad höll dig uppe under de mörkaste perioderna?

– Jag satte upp träningsmål för att vara i toppform och ha bra kondition när jag låg på operationsbordet. Varje morgon tokdansade jag till mina favoritlåtar, det går inte att deppa då. Jag jobbade väldigt mycket med “Act as if”. Tänk, känn, tro och bete dig som om du har världens bästa liv, perfekt hälsa, stark kropp och agera som om du inte kan misslyckas. Det fungerar fantastiskt och gör att man orkar med sin vardag på ett positivt sätt även om allt är kolsvart.

Annons

Efter diagnosen väntade en rad operationer och ingrepp. Leila, som tidigare lyft tungt, sprungit långt och alltid varit i extremt god fysisk form, fick finna sig i att några steg från sjuksängen var dagens stora utmaning. Men att matcha målsättningarna efter förutsättningarna gjorde underverk för hennes rehabilitering.

stomitraning

– Efter varje operation så satte jag upp små träningsmål som utökades varje dag. Det kunde vara att gå 100 meter, att ställa mig upp från sittande 25 gånger eller att träna med mina små 1-kilos hantlar.

Sakta, men säkert, tränade Leila upp sin kropp. Idag lever hon återigen ett liv i full fart, och hennes energi räcker till både henne och omgivningen. Hon är en populär PT och flitigt anlitad föreläsare, känd för att få kunder och publik att fylla på må bra-kontot med råge efter avslutad session.

Annons

”Fysiken är nästan tillbaka”

Stomipåsen är borta, med visst finns det både inre och yttre ärr efter den stora utmaningen.

– Snart är jag friskförklarad, och som jag längtar efter den dagen! Min fysik är nästan tillbaka helt, lite skavanker här och där som jag kan leva med. I buken är jag strålningsskadad och måste vara försiktig med vad jag äter. Ibland får jag tarmvred och vissa dagar har jag jobbigt med tarmarna. Inget av de här sakerna är ett problem för mig efter vad jag har varit igenom är jag glad att vara kvar levande med min familj.

Leila drabbades av tarmcancer.

Skillnaden mellan liv och död vid tarmcancer är många gånger beroende av när patienten sökt hjälp, menar Leila. Att våga prata om magproblem och att söka rätt hjälp är avgörande.

– Våga söka hjälp när något är annorlunda med din kropp!, uppmanar hon.

Psst! Missa inte Leilas blogg lifebyleila.mabra.com

AV: Jennie Sandberg

Foto: Fanny Oldenburg

Annons