Joanna: Så gör jag för att kunna ha 20 veckors semester om året
'Vad innebär det egentligen att vara en lyckad person?' – är en fråga entreprenören Joanna Törngren Redebrandt, 40, idag hade besvarat väldigt annorlunda, gentemot om hon fått den för tio år sen.
Joanna är en av många "duktiga flickor" som under hela sin karriär presterat högt och gasat på, kanske utan att riktigt veta mot vad, eller varför – annat än att det känns bra att vara bra! Idag vet hon vad hon vill och vad hon egentligen värdesätter mest – något som gjort att definitionen för framgång också kraftigt förändrats. Så här gick det till när hon gick från att jobba mest jämt – till att kunna ta 20 veckors semester om året.
Se också: 9 tips för en lyckad relation under semestern
Joanna blev VD innan hon fyllt 30
Joanna berättar att hon alltid haft höga krav på sig själv när det kommer till karriären, och att hon lockats av den frihet en stadig lön förmodats kunna erbjuda. Hon älskade sitt jobb, men insåg ganska snabbt att som anställd på en hög position med mycket ansvar, så var det inte alls särskilt fritt. Snarare motsatsen.
– När jag ser tillbaka på den tiden, och inser hur mycket tid och kraft jag la på mitt arbete, så kan man nästan säga att jag tjänade mer på mitt första jobb som diskare på McDonalds, säger Joanna halvt på skämt.
Om Joanna Törngren Redebrandt
Karriär: Grundare och VD Nyfikna Investera, författare
Ålder: 40
Familj: Två söner på 5 och 8, maken Fredrik
Bor: Göteborg
En hög lön blir inte så hög om man arbetar dygnet runt
Men det ligger något i det. När man aldrig riktigt kan "stämpla ut", gå hem och släppa jobbet eller vara riktigt ledig – så blir den där präktiga lönen utslagen per arbetad timme, kanske inte så hög ändå.
Joanna driver idag sitt eget bolag Nyfikna Investerare, och skriver böcker. Att bli egen menar hon är ett av de bästa beslut hon tagit.
– Jag tror att det är lätt att lura sig själv att det är tryggt och skönt att vara anställd, med en fast lön som rullar in. Men har man någonsin stannat upp och tänkt på allt man inte hinner med eller prioriterar, för att man känner sig skyldig gentemot sin arbetsgivare? Som egen är det ingen som kan bestämma vad du ska göra eller när, menar hon.
Drabbades av migrän fem dagar i veckan
När Joanna var mitt i småbarnsåren jobbade hon mer eller mindre lika mycket som innan hon fick barn. Och det var först då dygnets tjugofyra timmar verkligen hade svårt att räcka till. Något som också kom ikapp henne fysiskt, och när det var som värst kunde Joanna ha migrän fem dagar i veckan.
– Tillslut kände jag bara "vad håller jag på med?". Jag är en mamma som jobbar så mycket att jag blir trött och sjuk. Jag vill ju vara glad, orka leka och gosa med mina barn! Idag känner jag mig så trött på prestation! Folk bara kör på, mer och mer, tills de bränner ut sig. Joanna fortsätter:
– Gamla skolan – att bita ihop och köra på, kanske har funkat i en analog tillvaro, men i det digitala blir det snabbt ohållbart. Vi kan alltid vara uppkopplade, göra lite mer.
Springer på helt fel bollar för att bli lycklig
I större utsträckning kan man säga att det idag ligger på individens eget ansvar att begränsa sig själv. Något som kan ta emot för en högpresterande personlighet.
– Förändringen kom faktiskt för mig när jag läste Framgångsboken av Alexander Pärleros. Det kan låta som att den handlar om motsatsen av det jag pratar om nu, men den var otroligt insiktsfull. I den läste jag om hur man sätter mål som är rätt för sig själv.
Det handlar om att specificera vad som är viktigt för en JUST NU. Är karriären det du vill satsa på nu – eller är familjelivet, eller något helt annat, faktiskt viktigare?
– När jag gjorde övningen insåg jag att jag sprang på helt fel bollar för att bli lycklig. Jag listade att de viktigaste i mitt liv var: Min familj, mina vänner och att jag är en god medmänniska. Ändå tog jobbet nästan all min tid.
Ser idag tid som sin högt värderade valuta
Idag ser Joanna tiden som sin högst värderade valuta, varför hon också valt att avsätta 20 veckor om året då hon i stället fokuserar på sin roll som mamma.
– Jag var inte mammaledig så mycket under småbarnsåren, nu planerar jag att vara hemma så här, varje år tills att de är stora. Det känns så fint. Joanna fortsätter:
– Sen kanske det här med just 20 veckors "semester" inte passar alla. Det jag hoppas att min berättelse kan inspirera med, är att fler vågar värdesätta sina relationer och varma värden mer. Framgång för mig är någon som gör det den mår bra av, som är glad och snäll och gör bra saker för andra. En som vågar uttala vad hen tycker är viktigt och som också vågar stå för och leva efter det.
Joanna tipsar – så kan du leva ett friare liv
- Se över dina utgifter och hur du konsumerar. Tänk på att ju mer du behöver betala varje månad i fasta utgifter, desto mer låst blir du vid din lön.
- Titta på din boendesituation. Går det att spara in något där? Måste du exempelvis bo i stan? Och kan du äga din bostad i stället för att hyra är det i längden i princip alltid en bra investering.
- Sätt hållbara mål som är relations och passionsbaserade snarare än prestationsbaserade, och se till att avsätta tid för dem.
- Testa att söka återhämtning i andlighet och djupare värden. Exempelvis genom meditation, mindfullness eller hypnos. Tips på bra podcasts: Mind Valley, Calm, Powermind.
- Lär dig säga nej – även ibland då det känns kul. Du behöver inte hoppa på alla möjligheter hela tiden, lita på att det kommer nya.