Linda om sorgen efter sonens självmord: "Det värsta man kan vara med om"
Vid Williams gravsten finns en burk med energidryck som han älskade. På sidan av stenen finns det fortfarande märken kvar från när Williams pappa Magnus öppnade en burk och skålade med sin son.
I den nya SVT-serien ”30 liv i veckan” får vi träffa Williams familj hemma i Jokkmokk. Det är tre år sedan han tog sitt liv.
– Vi skäms inte på något sätt över att William tog sitt liv. Jag tänker att han gjorde det för att rädda sig själv, han förstod inte vilka konsekvenser det skulle få. Han kände att han inte orkade längre, att han var tvungen att vila. Sedan förstod inte han att vi skulle bli en trasig familj för evigt, för det var det sista han ville, säger hans mamma Linda i programmet.
Hade svårt i skolan
Linda berättar att William var ett glatt barn med glittriga ögon. På senare år blev bilar hans stora intresse. Men han hade stora problem i skolan.
– Jag tänker på att jag var en bra mamma till William och att han bodde i en bra familj. Vi gjorde allt för att han skulle må bra och känna sig älskad. Han hade otroligt svårt i skolan eftersom han hade både dyslexi och adhd, och vi kämpade tillsammans William och jag.
Läs också: Sofia Helin: ”Inom mig fanns ett mörkt rum”
”Min pojke är jätteledsen”
I programmet säger Linda att William kunde berätta att det var rörigt i hans huvud. Men att det stod så illa till att han skulle välja att ta sitt eget liv, det förstod ingen i familjen.
– Vi åt middag hos Lindas pappa dagen före och då satt jag och tittade på min pojke. Han tittade in i väggen och då tänkte jag ”min pojke är jätteledsen”. Blicken var helt tom. Nästa sekund blixtrade han till och sa ”nu sticker vi iväg” till sin tjej. Och sen tänkte jag inte mer på det, säger pappa Magnus i programmet.
Under 2015 begick nästan 1 600 människor självmord i Sverige. Det blir ungefär 30 liv i veckan. Genom programmet ”30 liv i veckan” vill programledarna Anne Lundberg och Sofia Helin att vi ska börja prata mer om självmord – för att i förlängningen kunna rädda liv. De berättar i programmet också om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa och självmord i familjen.
I programmet träffar de såväl anhöriga till personer som tagit sitt liv, som människor som har överlevt självmordsförsök.
Läs också: Tv-aktuella Anne Lundberg: Båda pappa och farfar tog livet av sig
Minns hans doft och parfym
15-åriga William såg ingen annan utväg än att avsluta sitt liv.
– Det värsta man kan vara med om är att ens barn dör. Steget till att det blir ännu värre, det är ju att ens barn tar sitt liv. För skulden kommer ju alltid att finnas, att jag inte kunde rädda mitt barn från döden, säger Linda.
Fyra dagar innan William tog sitt liv hade han en tid hos barn- och ungdomspsykiatrin. Men tiden passade inte och bokades om till en vecka senare. I programmet berättar Linda och Magnus om sin saknad efter sonen.
– Jag kommer ihåg de första gångerna man åkte runt i bilen, då kunde man bara känna att William fanns med, säger Linda.
– Hans parfym finns ju kvar. Jag brukar ta den ibland, när jag har den styrkan, säger Magnus.
Läs mer från Allers: Kärleken räddade mig från mitt självskadebeteende
”Jag måste leva mitt liv”
Att gå vidare i livet efter ett självmord är svårt. Men Linda har ändå bestämt sig för att försöka leva, inte bara överleva.
– Jag måste ju leva mitt liv fullt ut även om inte William är här. Men det har hänt att jag har tvivlat på mina egna ord och känt att nu orkar jag inte mer. Men jag har det ändå som mitt mantra i bakhuvudet och det vill jag leva efter – att jag ska leva mitt liv fullt ut, säger hon i programmet.
Fakta om självmord:
- Sedan 1980 har självmordstalet i Sverige sjunkit för samtliga åldersgrupper utom bland unga i åldern 15-24 år. Självmordsrisken ökar även bland äldre män över 80 år.
- 1554 personer tog sina liv i Sverige under 2015. Det är cirka 30 liv i veckan. Av de som tar sina liv är cirka 70 procent män och 30 procent kvinnor. Bland män 15-44 år är självmord den vanligaste dödsorsaken.
- Forskning visar att det inte är farligt att prata om självmord. Genom att fråga, prata, berätta om andra lösningar och slussa vidare till hjälp kan du bidra till att förhindra att någon tar sitt liv.
Källor: www.mind.se, www.1177.se, www.ki.se, WHO och NASP (Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa).
Här finns hjälp att få:
- Psykiatriska akutmottagningen. Har du akuta självmordstankar eller på annat sätt känner hopplöshet och inte får hjälp någon annanstans ska du inte tveka att åka till psykakuten. På telefon 1177 får du snabbt svar och råd om vart du kan vända dig inom vården. Behöver du akut hjälp ring 112.
- Självmordslinjen drivs av föreningen Mind. Du som mår dåligt kan chatta eller ringa 901 01dygnet runt, samtalen är gratis. Här hittar du kontaktuppgifter till Mind.
- SPES telefonjour har öppet 19–22 alla dagar, 08-34 58 73. För dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.
- Svenska kyrkan har jourhavande präst som du kan tala med, alla dagar mellan kl 21 och 06. Ring 112 och be att bli kopplad.
- Suicide Zero och Suicide Rescue är ideella organisationer som arbetar för att minska självmorden. På deras hemsidor hittar du råd, stöd, läsning och kontaktuppgifter.
”30 liv i veckan” sänds torsdagar klockan 21.00 i SVT med start den 20 april. Direkt efter varje program, klockan 22.00, kan man chatta med programmets experter på svt.se.
Självmord – 4 vanliga och farliga myter
Läs också: Självmord – 4 vanliga och farliga myter