Linnéa, 35, är asexuell: ”Vem skulle vilja vara ihop med mig?”
Pussas? Nej, det kändes bara kladdigt. Petting eller penetration? Otänkbart. När Linnéa Lindberg i 20-årsåldern försökte ha en kärleksrelation kände hon instinktivt ett obehag när det kom till intimitet och fysisk närhet.
– Jag har aldrig varit lockad av tanken på sex, aldrig känt en sådan attraktion. När kompisarna i tonåren pratade om sexdebut och killar kände jag mig bara obekväm, säger Linnéa, 35, och berättar att hon kände sig annorlunda och funderade ibland på om det var något fel på henne.
Vem skulle vilja vara ihop med mig som inte vill ha sex?
Linnéa, 35Några år efter det misslyckade pojkvänsförsöket flimrade ordet ”asexuell” förbi henne i ett radioprogram och Linnéa började googla. Ju mer hon läste om den sexuella läggningen desto säkrare blev hon.
– Det stämde in på mig och det var en sorts lättnad att få en förklaring men samtidigt också så definitivt. Jag skulle aldrig bli som alla andra. Vem skulle vilja vara ihop med mig som inte vill ha sex? Det var något jag behövde processa och det dröjde ganska länge innan jag pratade om det med andra.
Det här är asexualitet
- Den vanligaste definitionen av asexualitet är att en asexuell person inte känner någon sexuell attraktion till andra personer, oavsett kön eller genustillhörighet.
- Asexualitet handlar om att man inte känner sexuell attraktion, eller att man inte känner någon lust att delta i sexuella aktiviteter.
- Det går att vara asexuell i olika grad, och det brukar kallas för en gråskala eller ett spektrum. Någon som aldrig upplever sexuell attraktion är i ena änden, och en icke-asexuell person, alltså någon som upplever sexuell attraktion, är i andra änden.
- Asexualiteten kan vara olika stark och förmågan att känna (svag) sexuell attraktion kan också vara kopplad till specifika omständigheter.
- De allra flesta asexuella är det jämt, som en sexuell läggning som inte försvinner. Däremot kan man ändå gilla att ha sex, och det är helt okej! Det betyder inte att man plötsligt har blivit icke-asexuell. Det är som vad som helst annat man gör med kroppen som man tycker om att göra, till exempel att dansa, bada eller träna.
Vårdpersonalen ifrågasatte
Det var i samband med en utmattning som hon nämnde sin sexuella läggning för vårdpersonalen. Den informationen landade inte rätt.
– Psykologen tyckte att det var konstigt att inte vilja vara i en sexuell relation och ville utreda om jag hade aspergers syndrom. Det underliggande budskapet var ”du är konstig”.
Linnéas närmaste tog informationen på ett helt annat sätt.
– Mamma sa att det verkligen inte var någon stor sak och att ingen annan har att göra med vad andra har för sexuell läggning. Jag vet att jag har tur, för det är inte alla som har en lika vidsynt familj. Det kan exempelvis komma frågor om att skaffa barn. För min del är det enkelt eftersom jag aldrig längtat efter egna barn, jag är heller inte beredd att göra det som krävs för att det ska bli barn. Jag är nöjd med att vara moster.
Olika varianter av asexualitet
Linnéa läste all information hon kunde hitta om asexualitet men insåg ganska snabbt att det inte finns mycket skrivet om ämnet. Därför har hon själv skrivit en bok där hon bland annat berättar om att det finns olika grader och varianter av asexualitet. Själv vill hon inte ha sex men hon kan känna romantisk och intellektuell attraktion.
– Jag bestämde mig för att försöka hitta en partner och skapade en profil i en dejtingapp. Jag angav asexuell som min läggning men då fick jag inte ett enda napp. När jag tog bort den informationen kom matchningarna, berättar Linnéa.
Det var så hon träffade sin pojkvän.
– Vi började skriva till varandra. Han var rolig och vi hade gemensamma intressen. Eftersom han bodde i Stockholm och jag i Värmland så skrev vi och hade telefonkontakt länge innan vi sågs.
Har övat på kroppskontakt med pojkvännen
Paret träffades på ett fik mitt emellan deras bostadsorter och Linnéa bestämde sig för att berätta om sin sexuella läggning direkt. Killen skulle få chansen att välja om han ville fortsätta ses eller inte.
– Jag var rädd att han bara skulle åka iväg, men han lyssnade på mig och sa att han skulle åka hem och googla. Han ville fortsätta ses och nu har vi varit ihop i ett och ett halvt år. Min pojkvän är inte asexuell men vi har hittat sätt för vår intimitet som gör oss båda nöjda. Vi har sakta övat på kroppskontakt, vilket jag varken var van vid eller bekväm med innan. Nu har jag lärt mig att tycka om att vara nära och mysa! Vi har helt enkelt hittat ett sätt att skapa ett förhållande som passar för oss, utanför alla mallar och normer. I början handlade det om att sitta nära varandra i soffan, säger Linnéa och berättar att för henne kan intimitet handla om att gosa och ligga tätt intill varandra och vila.
Till andra som är asexuella ger Linnéa rådet att läsa på och lära sig om olika sorters attraktion, man kan vara asexuell på olika sätt.
– Asexuella behöver mer synlighet och mer förståelse för att bli fullt inkluderade och accepterade. Om en kompis eller ett barn berättar för dig att den är asexuell så ska du inte avfärda hen. Lyssna och var öppen för att lära dig. Var inte dömande även om du har svårt att ta in att en person inte vill ha sex. Jag kan ju inte förstå att man vill ha sex!
Sexologen svarar på 6 vanliga frågor om asexualitet
Det finns många grader och varianter av asexualitet. Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog, reder ut vanliga frågor om asexualitet.
1. Vad är asexualitet?
– Det är ett slags sexuell variation som kan vara allt ifrån en total avsaknad av sexuell lust, attraktion och fysiska sexuella relationer till att man känner sexuell lust men inte riktat till en annan person. Vissa onanerar ibland eller kanske vill ha en romantisk relation utan sex. Det finns stora variationer och det är upp till den enskilda att bestämma om man är asexuell.
2. Är den som bara vill ha sex 3–4 gånger om året också asexuell?
– Det är en svår fråga, man kan ha en låg sexualdrift utan att definiera sig som asexuell. Den stora skillnaden är nog att frånvaro av sexlust upplevs som negativ för personer med låg lust, men inte för de som identifierar sig som asexuella. Eller så känner man att man hittat ett sätt att definiera sig när man lär sig mer om asexualitet. Det är ganska många som söker hjälp på grund av bristande lust, som vill ha lust. Det kan i sällsynta sammanhang ibland handla om att man har för låga testosteronnivåer men ofta är det psykologiska orsaker. Men asexualitet beror inte på för låga hormonnivåer. Även den asexuelle kan ha en längtan efter att känna lust eftersom samhällsnormen säger att vi ska vara sexuella varelser. Man vill passa in och känna lust men når aldrig dit, det händer ibland inte heller något i könet.
3. Vilket stöd behöver den asexuella?
– Det gäller ofta att stärka den asexuelle i att det är en helt normal variation. Det är inget sjukdomstillstånd och det är inget fel att vara asexuell. Vissa längtar efter en romantisk relation och undrar hur de ska kunna träffa någon som accepterar en relation utan sex. Mitt råd är att vara ärlig i presentationen i exempelvis dejtingapparna. Det finns också communityn, snackgrupper och nätverk som ordnar träffar för asexuella. Det kan kännas bra att ventilera funderingar med andra i samma situation.
4. Vilka problem ställs den asexuelle inför?
– Det kan vara lika tufft för en asexuell att komma ut som för en homosexuell och man tvingas ofta komma ut om och om igen, eftersom vårt samhälle är så fokuserat på att vi ska vara sexuella. Man kan få frågan ”när ska du hitta någon partner då?” och tankar om eventuella barn kan kännas svåra. Men det finns ju andra sätt att skaffa barn är via penetrerande sex – insemination till exempel.
5. Hur vanligt är det med asexualitet?
– Det kan nog finnas ett stort mörkertal men enligt en studie som gjordes i Storbritannien var en procent av de som svarade på enkäten asexuella. Det är troligen lika vanligt bland kvinnor och män men det kan vara svårare för männen att uttrycka att de saknar sexuell lust eftersom vår mansbild säger att maskulinitet är förknippat med en stark sexualdrift. Mannen förväntas vara den drivande som tar initiativ.
6. Är asexualitet ärftligt?
– Det finns ingen forskning i ämnet men jag tror inte det, lika lite som exempelvis homosexualitet är ärftligt. Det är först på senare år som man börjat prata om asexualitet och forskningen ligger efter då det mest har fokuserats på att asexualitet är ett problem som måste lösas i stället för att det är en normal variation. Vi behöver sprida kunskap och prata mer om ämnet.
Foto: TT/Shutterstock, privat