Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Marianne: "Jag trodde jag var dement – men det var hormonerna"

06 jul, 2017
Allt började som en dimma av svaghet som drabbade kroppen och minnet. Marianne fruktade att hon hade blivit dement. Men det var överaktiv bisklödkörtel hon led av – en av våra vanligaste hormonsjukdomar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För fem år sedan kände Marianne Bäckström att något var fel i kroppen. Första tanken var att det handlade om utmattningssyndrom. Hon kände sig jättetrött mest hela tiden och musklerna var alldeles kraftlösa. Dessutom kunde hon börja gråta för ingenting och kände sig stressad för sådant hon inte reagerat på annars.

– Men när jag var ute och cyklade och inte klarade av att ta mig uppför en backe som inte varit några problem tidigare, då förstod jag att något var allvarligt fel. Det var inte psykiskt, utan fysiskt, säger Marianne.

Även hennes omgivning började inse att något var fel. Marianne hade förändrats. Hon oroade sig för att det kunde vara demens eftersom hon har sjukdomen i släkten och sökte hjälp på vårdcentralen.

Läs också: Gäsp! Beror din trötthet på sköldkörteln? 

– Jag hade nog enorm tur, för läkaren tog det på allvar direkt och skickade mig på provtagning. Annars är man ju rädd för att bli avfärdad som gnällig tant.

Annons

Hennes diagnos var överproduktion av bisköldkörtelhormon, primär hyperparatyroidism. Det är en av de vanligaste hormonsjukdomarna i Sverige – men också en sjukdom som ofta missas.

– Jag hade aldrig hört talas om bisköldkörtlarna. Än mindre att man kunde ha problem med dem, säger Marianne.

Sedan gick det fort: Marianne fick tid för operation. Utan behandling kan sjukdomen leda till allt från hjärt-kärlsjukdomar till benskörhet. Hennes hals blev undersökt med ultraljud och man trodde att minst en av de fyra körtlarna behövdes tas bort, men säkert skulle man inte veta förrän man tagit bort och kontrollerat den.

Läs också: Sköldkörteln – bästa och sämsta maten för den

– Själv tyckte jag att det var otroligt obehagligt att de skulle in och skära i min hals. Jag var rädd att de skulle komma åt mina stämband eller något blodkärl.

Operationen tog tre timmar och när Marianne vaknade hade hon även ett sår på magen, vilket gjorde henne förvånad.

Annons

– En av körtlarna som fungerade opererade de in i magen i stället, för att slippa göra det i halsen igen. De hoppades på att den skulle börja kommunicera med den sista kvarvarande i halsen, berättar Marianne.

Och det visade sig fungera. Hon kunde återvända hem, till ett nytt liv som frisk.

Läs också: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

– Jag blev glad igen, stark, kände mig välmående på precis alla sätt. Det var stor skillnad och det gick fortare än jag trott.

Nu hoppas Marianne att fler får hjälp och slipper tro att det inte finns något att göra.

– Jag tror det är väldigt många med sjukdomen som missas. Och många söker nog inte hjälp alls, utan tror att det är mentalt. Många går med sina besvär i tron att det är en naturlig förändring som kanske beror på ålder, att man tränar för lite eller har gått in i väggen.

TEXT & FOTO: Susanne Stamming/Allas

 

Det här är överaktiva bisköldkörtlar:

  • De flesta människor har fyra bisköldkörtlar som sitter bakom sköldkörtlarna på halsen. Varje bisköldkörtel är ungefär lika stor som ett risgryn.
  • Bisköldkörtlarna bildar ett viktigt hormon (parathormon, PTH), som bland annat reglerar kroppens kalk- och fosfatbalans.
  • Överaktiv bisköldkörtel är tre gånger vanligare hos kvinnor i klimakteriet. Men alla kan drabbas i alla åldrar. Uppemot tre procent av befolkningen är drabbad.
  • Några symtom är trötthet, muskelsvaghet, koncentrationssvårigheter, benskörhet, högt blodtryck, depression, ökad törst, hjärtproblem, demensliknande tillstånd med minnesproblem, irritationstillstånd och diabetes typ 2.
  • Sjukdomen kan på lång sikt orsaka benskörhet, hjärt-kärlsjukdom, njurproblem och troligtvis också cancer.
  • Diagnosen ställs enkelt genom blodprov med analys av kalk (kalcium) och parathormon (PTH).
  • Operation är den enda behandling som botar sjukdomen. Risken för komplikationer är mycket liten.

 

Marianne Bäckström

ÅLDER: 49 år.

BOR: Sjövik utanför Alingsås.

FAMILJ: Maken Morgan, hunden Charlie, katten Melvin och valpen Malte, två utflyttade söner.

YRKE: Trafiklärare.

Läs mer:

Experten: ”Lätt att missa problem med bisköldkörteln”

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons