Marie tappade minnet: "Stressen slog ut min hjärna"
År 2011 började Marie Hedman, som då var 50 år, förstå att något inte var som det skulle. Hon fick fler och fler kroppsliga symtom – yrsel, tinnitus, spända käkar, dålig blodcirkulation och dubbelslag på hjärtat.
Innan hon blev sjuk hade hon tränat tre gånger i veckan, gått på massage och yoga. Men nu försvann all energi och till slut kändes också jobbet med frågor inom missbruk och psykiatri i Göteborgs kommun övermäktigt.
Läs också: Kvinnors minne störs mer av sömnbrist än mäns
Marie, som gärna vill ha koll på allt, tappade greppet. Hon tänkte fel. Att läsa tog allt längre tid, de enklaste promemorior blev till tegelstenar. Dessutom försvann språket, hon tappade ord och hittade inte rätt uttryck.
Blev sjukskriven på heltid
På vägen hem, i affären, kunde hon inte bestämma sig för vad hon skulle handla, det fungerade inte att koncentrera sig ens på en så enkel sak. Lokalsinnet försvann och hon måste i förväg tänka igenom vägen hon skulle ta.
– Det var hemskt! Det var som om min hjärna fått en hinna av teflon. Inget fastnade, säger Marie.
I slutet av 2012 gick det inte längre utan hon blev sjukskriven på heltid och hamnade på Minnesmottagningen vid Sahlgrenska sjukhuset. Man hade börjat förstå att Maries problem var stressrelaterade och ville utreda henne för det.
Läs också: Ät dig till bättre minne – med rätt mat
– Testerna de gjorde på mottagningen visade inget onormalt. Men jag fick komma tillbaka något år senare för en uppföljning. Inte heller då fanns några tecken på demens. Jag var helt enkelt utbränd. Min diagnos var utmattningssyndrom.
Efter ett tag prövade Marie att börja jobba kvartstid, men fick ge upp. Det är först i år som hon har lyckats återvända till sitt arbete.
Fick omvärdera livet
I dag känner Marie att hon mår mycket bättre. Hon säger själv att hon har fått omvärdera sitt liv men att det är något positivt.
Inte minst har kontakten med andra drabbade genom föreningen Fusig, Föreningen för utmattningssyndrom och stressrelaterad ohälsa i Göteborg, varit värdefull.
Läs också: Demens, stress, depression – vad beror din glömska på?
Och nyligen reste hon till sin syster i London. Att klara av att hålla ordning på vilken gate som gällde på flygplatsen, veta var biljetterna låg, packa rätt och inte glömma något och checka in i tid innebar en ansträngning som den som är frisk kanske inte kan förstå vidden av.
– Men jag klarade det! säger Marie. Jag reste till London, jag klarade det! Nu är jag på rätt väg.
Av: Carina Östman Foto: Julia Sjöberg