Mary, 38, var konstant trött – ändringen som gav energin tillbaka
När fyrabarnsmamman Mary Todelius i flera år kämpat med trötthet, huvudvärk och dålig IBS-mage bestämde hon sig för att ta tag i sin hälsa.
– Jag vill vara en närvarande pigg, glad mamma och fru som lever länge och får njuta av min familj. Men jag kände mig tömd på energi, åt fel och prioriterade mig själv sist. När dagen gått var jag trött. Jag orkade inte göra något för mig själv och mådde allt sämre.
Se också: Slipp hälsoångest med lagommetoden – överläkaren om att njuta mer
Valde att börja med periodisk fasta
Problemet var bara hur det skulle gå till. Hennes livssituation var minst sagt under tidspress, med små barn, ett stort hus och gård och ett krävande jobb.
– Jag ville leva ungefär som vanligt, mitt liv ska inte kretsa kring dieter och förbud. Jag vill inte vara ett dåligt föredöme för barnen. Därför bestämde jag mig för periodisk fasta eftersom det innebär att man kan äta som vanligt med familjen men vid färre tillfällen. Hon bestämde sig för att testa den så kallade 16:8-metoden, där man fastar under 16 av dygnets timmar.
– Numera äter jag min första måltid vid lunch, någon gång vid 12-tiden. Dagens sista mål, middagen, äter jag med familjen. Jag äter som vanligt, men tar lite mindre av pastan och mer av salladen och köttfärssåsen.
Har blivit en vana att träna
Mary har också börjat träna, det hade hon inte ork till förr.
– Jag har aldrig varit intresserad av träning och har aldrig fått in vanan. Men nu kör jag olika kortare pass med träningsappar när barnen somnat.
Hon började också springa när hon kände sig starkare.
– Plötsligt var det skönt att kunna springa små rundor, de blev morgonrutin när Fredrik körde barnen till skolan. Jag använde mig av löpcoach i smartklockan för att komma igång. Nu känns kroppen full av energi, förklarar Mary, som också har gått ner runt 20 kilo med nya vanorna.
Marys motto har varit ett steg i taget. Kosten först där matvanorna är desamma som förr, minus frukosten. Hon älskar fortfarande hembakat och hemmagjorda hamburgare med pommes och undviker inget men väljer sina tillfällen. Hon minimerar hinder för att träna, vilket betyder att det blir hemmaträning och löpning.
– Jag mår så himla mycket bättre. Jag har mycket mer energi, mindre huvudvärk och lugnare mage, bättre sömn och hy. Jag orkar leva fullt ut för familjen och har bättre fokus på jobbet.
Se också: Se när PT:n Sandra Hiort gör enbent benböj i utegymmet
Har fått pepp på sociala medier
En drivkraft under Marys hälsoresa har varit all pepp hon fått på Facebook och Instagram, där hon uppdaterat flitigt om sin satsning.
– Den här gången bestämde jag mig för att göra en enkel och hållbar livsstilsförändring som fungerar i längden. Jag har startat en Facebookgrupp där folk kan hänga med på olika utmaningar, squat-utmaningar, stegutmaningar eller sockerfri-utmaningar.
Sedan hon började med nya vanorna för två år sedan har familjen utökats med Astrid sex månader. Mary har försiktigt börjat träna igen efter förlossningen och kan snart återgå till den periodiska fastan.
– Hälsoresan tar aldrig slut och för närvarande är det lite annorlunda. Nu har jag underverket i mina armar och vet hur jag ska komma i form och få tillbaka stark-kroppen.
Marys 5 bästa tips till dig som vill få nya hälsovanor
- Ta reda på varför du vill lägga om livsstil. Det gör det lättare när det känns motigt.
- Allt blir roligare när man gör det tillsammans. Ta hjälp av appar och utmaningar.
- Skaffa en smartklocka med löpcoach som stöd.
- Testa periodisk fasta istället för dieter. Det är enkelt om man har familj och små barn.
- Satsa på korta pass så du inte tröttar ut dig.
16:8-metoden
I periodisk fasta har man ett ätfönster under vilken man kan äta vanlig mat. Övriga timmar fastar man och dricker då bara vatten, kaffe eller te. I den så kallade 16:8-modellen har man ätfönster på åtta timmar. Ofta väljer man att hoppa över frukosten men äter som vanligt vid lunch och middag.
Foto: Julia Sjöberg, privat