Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Mikael Sandström: ”Fram till år 2020 var mitt liv inget vidare”

27 mar, 2023
Dr Mikael och Lotta Engberg
Han har sett mer lidande och död än de flesta av oss – både i jobbet och privat.
– Fram till år 2020 var mitt liv inget vidare. Jag var besviken på hur det blev, säger han.
Nu har det vänt till det bättre. Mikael ”Soldoktorn” Sandström är sambo, hundägare, halvtidspensionär och aktuell med boken Sånt är livet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Mikael Sandström blev ”Soldoktorn” med hela svenska folket 2014 – ett smeknamn han numera förlikat sig med, ja till och med accepterat. Men då, när han visade sig ovanligt solbränd i rutan och orsakade ett mediadrev, var det inte lika roligt. Han sa till och med upp sig som Nyhetsmorgons egen doktor, men övertalades att stanna kvar.

– Jag fick till och med mejl från läkarkollegor i USA som tyckte att jag skulle skämmas. Men jag tycker ändå att det är min sak om jag vill vara ute i solen. Var och en får göra sin egen riskbedömning och jag tycker att det är värt att vara i solen ibland, säger han.

Han tillägger att forskning numera visar att överlevnaden faktiskt ökar hos dem som utsätter sig för sol, dock utan att bränna sig.

Dr Mikaels tuffa år

Solen har dock inte alltid skinit över doktorn. 2007 tog Mikael Sandströms sambo oväntat livet av sig – och det var han som hittade henne i ett rum på sjukhuset där de båda jobbade.

Annons

– Det ändrade riktningen på mitt liv totalt, säger han.

Trots chocken och den nattsvarta sorgen gick Mikael Sandström snabbt tillbaka till jobbet. Han var i djup sorg och tänkte ”kan själv”.

– Jag borde så klart ha bytt arbetsplats. Jag tog inte heller hjälp av psykolog och det kan jag ångra, så här i efterhand. Jag saknade all initiativförmåga, jag var lite som ett rådjur som blir bländad av en bil och som står och stirrar utan att röra på sig.

Gick till slut i terapi

Det kom att dröja drygt sju år innan han till sist valde att gå i psykoterapi. Då hade han länge känt att allt roligt i livet låg bakom honom. Han tänkte att nästan ingenting hade blivit som han ville på det privata planet. På det professionella planet levererade han mer och lite till. Mikael, som är narkos- och intensivvårdsläkare, har varit jourläkare i 36 år med allt vad det innebär av ständig beredskap när larmet går.

– Det blev inte många hela nätter med sömn. Men jag kompenserade det med power naps. Visst, jag jobbade väldigt mycket och lever kanske inte som jag lär. Men jag var klinikchef och kunde bestämma mycket själv och därför led jag inte av stressen.

Annons

Dementa pappan bad om dödshjälp

En annan stor tragedi i Mikael Sandströms liv är hans pappas demens. Han berättar att pappans största skräck i livet var att drabbas av just demens.

– Det han var mest rädd för hände, vilket var en sorg i sig. När vi väl förstod att något var fel hade tåget redan gått. Jag kände mig helt maktlös, han försvann sakta inför våra ögon.

Det började med att hans pappa var deprimerad, vilket kan vara ett symtom vid demens.

– Sedan gick det steg för steg. När han försökte öppna en bag in box med en korkskruv förstod vi att det inte stod rätt till. På slutet, när han bodde på ett särskilt boende, började han plötsligt prata tyska. Både hans pappa och hans farfar drabbades av demens. Och båda bad de Mikael om hjälp med att avsluta sina liv. Han förstår frågan, även om han inte kunde, eller kan, tänka sig att hjälpa till med ett assisterat självmord.

– Jag är emot aktiv dödshjälp. Däremot kan jag tycka att det är okej med så kallad palliativ sedering där till exempel en svårt och obotligt cancersjuk människa får sova sig in i döden. Men det ska självklart ske i samförstånd med patienten.

Annons

Han tycker att frågan om dödshjälp är svår och ofta komplicerad.

– Det väcker så många frågor. Har man rätt att dö? Har man en skyldighet att leva? Ska man rädda liv till varje pris?

Mikael Sandström väjer inte för de svåra frågorna och han pratar öppet om dem. Om inte annat kan det kanske hjälpa någon annan som är i samma situation. Att hans tankar och erfarenheter skulle mynna ut i en bok är därför inte så förvånande.

Det var under Mikael Sandströms tid som singel som tanken på boken först väcktes.

– Mina barn sa redan för tio, femton år sedan att jag borde skriva en bok. Jag gillar att berätta och jag har haft en del spektakulära patientfall genom åren. Mina patienter har gett mig lärdomar för livet!

Doktor Mikaels samlade livserfarenheter

• Ta ut glädjen i förskott.

• Odla starka relationer med ett fåtal väl valda människor.

• Var en del av en större grupp.

• Skapa en miljö, där du känner dig hälsosam och säker.

• Sträva efter känslan att du har levt ditt liv så här långt på det bästa sätt du mäktat med.

• Ta en paus då och då, i vilken form som helst och på vilket sätt det än må vara.

• Ta hjälp, ingen kan klara allt själv.

• Utgå ifrån att människor vill dig väl.

Annons

En sådan lärdom är att det man gör sällan, sällan är ett problem. Man kan unna sig det goda i livet ibland – som att ta en en öl i solen med någon man älskar. Det är livskvalitet för Mikael, som lever efter devisen ”Livet är till för att levas”.

– Allt är en dosfråga, man kan bli förgiftad av allt i för stor mängd, vatten till exempel. Det enda man inte kan få för mycket av är kärlek!

Dr Mikael om livet med Lotta

Det var först för ett par år sedan livet började vända från att vara okej till att bli riktigt bra. Efter 13 år som singel har Mikael numera mycket av kärlek i sitt liv. Bortsett från sina två vuxna barn hör även sångerskan och programledaren Lotta Engberg till hans närmaste familj. De är relativt nyblivna sambos, med allt vad det innebär.

Så träffades Dr Mikael och Lotta EngbergBrand logo
Så träffades Dr Mikael och Lotta Engberg

– Det är en stor omställning när man har varit singel så länge som jag. Jag är inte van att ta hänsyn. Jag tränar minst fem gånger i veckan och är van vid att kunna göra det när jag vill. Jag kan komma hem och säga ”jag sticker och tränar”. Då kan Lotta säga att ”men vi ska ju på middag nu” .

Annons

Han berättar också att han vid något tillfälle dukat av sin egen tallrik efter middagen – men lämnat kvar Lottas.

– Det var absolut inte någon markering mot henne, det var ren tanklöshet eftersom jag inte var van vid att plocka undan efter någon annan. Det har också hänt att vi båda har handlat mat på vägen hem. Men sådana småkonflikter löser vi.

Doktor Mikaels teori om förälskelsens längd har spruckit.

Mikael och Lotta har också blivit matte och husse till en hund, en Leonberger.

– Vi funderar på att skaffa en hund till, så att den får en kompis, berättar han.

Paret har en sommarstuga på Västkusten, där de vistas en hel del och tar långa hundpromenader.

– Vi pratar också om att skaffa ett hus i Spanien, det är en dröm Lotta haft länge.

Golf är ett annat gemensamt intresse och närmast står en golfresa till USA på schemat. Mikael beskriver sig numera som ”halvpensionär” efter att ha slutat som jourläkare i våras.

– Nu gör jag bara sådant jag verkligen vill göra.

Mikael Sandström

Ålder: 64 år.

Familj: Två vuxna barn. Sambo med Lotta Engberg.

Bor: Mölnlycke och Tjörn.

Aktuell som: Läkare i Biggest Loser samt med boken ”Sånt är livet!”

Foto: Peter Knutsson, Bazar förlag

Annons