Fråga experterna Recept på nyttigt julgodis Lista över bästa julfilmerna Förkylning MåBra i klimakteriet Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Petra ’PAM’ Malm gick från elitsoldat till mamma: ”Ny slags sårbarhet”

02 feb, 2022 UPPDATERAD 29 mar, 2023
AvLinn Seipel
Petra Malm i träningskläder och i instruktörskläder
Petra Malm var första kvinnan någonsin som antagits till svenska Försvarsmaktens hemligaste förband – Särskilda operationsgruppen (SOG). Idag lever hon ett civilt familjeliv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Petra Malm är den första kvinnan någonsin som antagits till svenska Försvarsmaktens hemligaste förband – Särskilda operationsgruppen, SOG. Hon var verksam inom militären i 17 år varav de sista 10 åren under kodnamnet PAM. När hon blev mamma förändrades hennes liv och en resa mot ett civilt liv började. En resa hon skildrat i sin självbiografi som heter just: Kodnamn PAM,

TV: Elin Härkönen, om utmaningarna i Elitstyrkans hemligheter SverigeBrand logo
TV: Elin Härkönen, om utmaningarna i Elitstyrkans hemligheter Sverige

Petra är för närvarande aktuell med säsong tre av tittarsuccén Elitstyrkans Hemligheter som har premiär 6 april i TV4, där hon återigen är en av instruktörerna som leder deltagarna genom enormt tuffa psykiska och fysiska utmaningar. För MåBra berättar PAM om allt detta, samt ger oss en djupare inblick i personen bakom officeren.

Annons

Det här är Petra 'PAM' Malm

Ålder: 44 år
Bor: I Umeå
Familj: Gift med barn
Karriär: Författare, föreläsare, programledare, elittränare och f.d elitsoldat

Kodnamn PAM: ”Från vardagsliv till krigszon”

Petra Malm har inte legat på latsidan sedan hon år 2018 valde att säga upp sitt militäruppdrag. Numera är hon egenföretagare och kan titulera sig som både författare, föreläsare, programledare och elittränare.

– Framför allt känns det helt overkligt att kunna kalla mig författare. Men så roligt, säger Petra.

Vad kan läsarna ta del av i din bok?

– Den handlar om mitt liv: Att gå från ett vardagsliv till en krigszon och från att vara militär till att bli mamma. Den genomsyras av teman som rädslor, sårbarhet och mod och skildras genom många starka händelser jag varit med om. En vanlig dag på jobbet kunde ju exempelvis innebära att sätta en känd terrorist bakom lås och bom.

Instruktörerna Bella, Slam, Pam och KP.
PAM med övriga Instruktörerna Bella, Slam, och KP i dokusåpan Elitstyrkans hemligheter.

Kvinnlig pionjär i en mansdominerad värld

Boken berör också de fördomar och motstånd Petra som första kvinna inledningsvis möttes av. Hur hon slått från underläge men också hur hon funnit fördelar i att sticka ut från mängden.

Annons

– Jag var inte bara kvinna, jag var också en väldigt liten kvinna (1.58cm lång). Det var en tuff start att komma in. Det fanns absolut de som inte tyckte att jag skulle vara där. Men jag tänkte tidigt att – jag kan inte ändra på ett helt synsätt, jag kan bara gör det jag kan. Jag kan inte stånga mig blodig för att duga hos en person som inte hade respekterat mig om jag så hade burit en dubbelt så tung ryggsäck som honom.

Samtidigt kan man nästan säga att PAM gjort just det: Ändrat ett synsätt. Idag finns en betydligt större förståelse till varför det behövs kvinnor i militära sammanhang.

– Jag kände en otrolig stolthet över att vara kvinna. Det fanns så många situationer där det var bättre att jag tog vid i stället för någon av mina manliga kollegor.

”Jag förtjänar att vara här”

Samtidigt handlade det aldrig om att bevisa något för någon annan.

– Man måste landa i sig själv och hitta sin egen drivkraft. Gör man det för att hävda sig för någon annan så blir det ju en negativ press. Jag hade en god självinsikt och självkänsla – och kände genuint att ”jag förtjänar att vara här”. Det gjorde att jag kunde ta ifrågasättanden på ett annat sätt. Sen har de absolut flesta av mina närmsta kollegor alltid varit superstöttande.

Annons

Att bli förälder förändrade hela synsättet

Idag har Petra varit förälder till sin dotter i åtta år, och det var efter mammaledigheten hon började känna ett motstånd att åka i väg på uppdrag.

– Helt plötsligt blev jag lite av en bakåtsträvare. Kände att ”varför ska jag dit i två veckor?”. Det var ett motstånd jag aldrig känt tidigare. Helt plötsligt var inte jobbet lika viktigt. Hemma fanns någon viktigare.

Kan du någonsin ångra ditt beslut?

– Nej, när jag slutade var jag färdig. Jag har gjort så otroligt mycket operationer. Men jag saknar verkligen grabbarna ­– teamkänslan, samhörigheten och tilliten till varandra. Den kan vara svår att uppleva på annat håll.

Petra ler och tittar in i kameran

Petras dotter går i mammas fotspår

Idag lever Petra uppe i Umeå med sin man och sin dotter och på fritiden gör de gärna härliga utflykter i naturen tillsammans. Petra berättar att hon ser tendenser i att den än så länge bara åttaåriga dottern kanske kommer vilja gå i mammas fotspår. Huruvida det är något Petra kommer klara av att uppmuntra är något som får återstå att se.

Annons

– Hon vill bli agent säger hon, och hon kallar sig själv PAM överallt, haha! Hon är verkligen min största supporter. Petra fortsätter förklara:

– Om hon skulle vilja välja en militär bana hoppas jag att jag kan uppmuntra henne att hon självklart ska göra det hon tror på. Men du får nog fråga igen om 10 år…

Vad är svårast – att vara elitsoldat eller förälder?

– Jag måste säga förälder. Soldatlivet är ju ett jobb och en slags tro man går in i. Som mamma är man sårbar på ett helt annat sätt. Det handlar inte längre om en själv.

Foto: Lena Lee, Jakob Dahlström/TV4.

Annons