Skilsmässan knäckte Simona: "Får knappt ihop till hyran"
Beskedet om skilsmässan kom som en kalldusch. Simona de Ciutiis, 51, skulle vara hemma med barnen under åren utomlands, medan maken stod för försörjningen. Men en sensommardag 2015 meddelade Simonas man att han ville ta en paus från äktenskapet.
Nu, efter skilsmässan, får hon kämpa för att få ihop ekonomin.
– Jag fattade ingenting, jag tyckte inte att vi hade haft det dåligt, säger Simona.
Under en stor del av det femtonåriga äktenskapet har hon varit hemma och tagit hand om barn och hushåll. Om familjen hade bott i Sverige under dessa femton år hade Simona med all sannolikhet jobbat. Men på grund av makens chefsposition på ett stort, multinationellt företag fick de möjlighet att bo utomlands långa perioder – och då föll det sig naturligt att Simona stannade hemma med barnen, som i dag är 10, 13 och 15 år.
När de för några år sedan flyttade hem till Sverige började Simona plugga språk och statsvetenskap på universitetet, för att ha något eget att ägna sig åt och för att kompetensutveckla sig inför ett framtida yrkesliv. Nu när barnen var större kunde hon äntligen satsa på sig själv.
– Plötsligt hade jag ett eget liv och ett eget driv.
När pausen var över ville maken gå vidare med en skilsmässa.
– Jag insåg att jag måste ta tag i mitt liv för att komma vidare, inte minst ekonomiskt, säger Simona.
Tvingas dela sina sparade pensionspengar
Efter femton år utan arbete började hon jobba som guide på frilansbasis i Stockholm. Hennes smala lycka var att hon hade en giltig guidelegitimation och goda språkkunskaper i svenska, engelska, italienska och spanska.
Nu arbetar hon även som reseledare och tolk. Men alla år hemma har förstås inneburit att hon inte har jobbat in någon pension. Det lilla privata pensionssparande hon har måste delas med exmaken. Han å sin sida har en hög tjänstepension som bara är hans.
– Ja, så ser reglerna ut i Sverige. I andra länder delar man ofta på tjänstepensionen så att kvinnan vid en skilsmässa får ta del av det han har tjänat. Jag vet att min situation är extrem, men jag drabbas väldigt hårt nu. Jag trodde att vi gemensamt skulle klara oss bra ekonomiskt, att jag kunde känna mig trygg. Jag kunde inte drömma om att det skulle bli så här, säger hon.
Kort före skilsmässan köpte paret en villa, med höga lån som följd. Maken flyttade in där, medan Simona bodde kvar i den gemensamma och mycket dyra hyresrätten. När bodelningen blir klar kommer exmaken att köpa ut Simona från huset, samt dela med sig av övriga gemensamma tillgångar.
Men en mångmiljonbonus från företaget är det tveksamt om Simona får hälften av.
– Det beror på hur man bedömer bonusen, om den ska ingå i giftorätten eller inte, säger hon och rycker uppgivet på axlarna.
Måste betala hans studieskulder
Själv har hon inga egna tillgångar, förutom sin fars hus i Italien, som maken enligt Simona vill ha hälften av. Dessutom är hon skyldig att betala hälften av hans studieskulder. Själv har hon inga skulder.
Barnen bor halva tiden hos Simona, vilket innebär att barnbidraget delas rakt av mellan föräldrarna. Alla utgifter rörande barnen – kläder, aktiviteter och annat – delar de lika på.
– Vissa månader får jag knappt ihop till hyran och jag kan inte unna vare mig själv eller barnen något. Uppdragen jag får är oregelbundna och som kvinna över 50 är det jättesvårt att hitta andra jobb, säger Simona, som med sig själv som exempel vill visa hur tufft det kan bli för en kvinna efter en skilsmässa.
Hon tycker att det är djupt orättvist att gå ur skilsmässan som en förlorare, när de intjänade inkomsterna från åren utomlands borde vara lika mycket hennes eftersom hon var hemma med barnen.
– Men jag känner mig ändå stark. Jag är stolt över att jag har kämpat mig upp och att jag klarar mig! Min ekonomi är oerhört mycket sämre i dag än när jag var gift, men jag är ekonomiskt sinnad och lyckas få det att gå runt – mot alla odds, säger hon.
Av: Maria Zaitzewsky Rundgren Foto: Jennifer Glans, Stefan Nilsson/IBL
Simona de Ciutiis
Ålder: 51 år.
Familj: Tre barn, 10, 13 och 15 år gamla.
Bor i: Stockholm.
Yrke: Reseledare, guide och tolk.
Läs mer: