Günther är ekonomiskt oberoende – därför väljer han bort ett liv i lyx
Han handlar bara på extrapris, äter kollegernas rester och går klädd i gratis kläder. Günther Mårder, även kallad "Sveriges snålaste miljonär", är ekonomiskt oberoende men lever en sparsam livsstil fri från lyx.
– Det är klart att det är många som ifrågasätter, säger han.
Dessutom ger mångmiljonären sina bästa spartips.
Det började redan som liten med godispåsen; intresset för att spara på hög. Medan storebrodern åt upp lördagsgodiset i ett nafs, sparade Günther Mårder tålmodigt sin påse för att den skulle räcka längre.
– Min äldre bror kunde tycka synd om mig, så det kunde till och med hända att han bjöd på sitt eget godis för jag hade lagt undan och sparat, berättar han för Måbra.
Med tiden byttes godiset i stället ut mot pengar.
I dag är civilekonomen Günther Mårder 40 år och vd på Företagarna. Och sedan drygt fem år tillbaka är han ekonomiskt oberoende, men har trots det valt att leva en återhållsam och ekonomisk livsstil.
Något som kan väcka reaktioner.
– Det är klart att det är många som ifrågasätter, för det är klart att jag behöver inte leva det här livet. Det är väl det som gör att det är lite konstigt och lite spännande och exotiskt.
Äter rester från kollegernas matlådor
Han äter rester från kollegernas matlådor, handlar bara på extrapris, och klär sig i gratis jobbkläder. Det är bara några av de uppmärksammade exemplen på hur vd:n duckar kronorna och därmed ibland kallas för ”Sveriges snålaste miljonär”.
– Det är nästan att det är lite provocerande. Det finns en bild av hur man ska vara i förhållande till sin inkomst, säger han och berättar hur folk ibland kan göra sig lustiga över honom.
Köpte sin första Ferrari som 22-åring
Men Günther har inte alltid levt denna återhållsamma livsstil.
– Jag har ju provat att leva andra typer av liv där jag konsumerar och köper saker mer av bara lust och impuls. Och faktum är att graden av upplevd lycka är rätt låg av det.
I tidiga vuxenåren, efter hårt jobb på bygget och med en sparad slant från föräldrarna, kunde Günther exempelvis köpa en Ferrari.
– Men jag trodde att jag som 22-åring skulle bli extremt lycklig av det där. Att lyckan skulle vara fulländad. Det är sinnebilden någonstans: ”Jag har en Ferrari nu, 22 år gammal, du kan inte vara mer lycklig”. Men efter bara några månader började tankarna dra iväg till nästa nivå.
– Människans lust slutar aldrig, och vi blir aldrig mätta. Vi vill bara fortsätta.
”Jag har en jättebra lön”
Det var någonstans där, efter att han sålde sin Ferrari, och dessutom med vinst, som Günther började leva mer ekonomiskt. Något som innebär att han väljer bort ”massor med roliga saker” säger han.
– Jag avstår från resor. Jag tycker resor är roligt. Om jag gör det sker det ofta på ett sätt där jag kan hitta fantastiska priser, kanske fyra gånger mer resa för pengarna, än om jag bara hade köpt en med en gång, säger han och fortsätter:
– Jag är vd för Sveriges största företagarorganisation, jag har en jättebra lön. Men det är inte många i det läget som väljer att ha en tio år gammal fransk bil.
Klär sig i företagsskjortor
Kläder är också någonting som prioriteras bort. Günther har via jobbet fått 14 skjortor prydda med företagsloggan som han alternerar mellan. En ”win-win-situation” menar miljonären som berättar att fler på jobbet har hakat på trenden.
Men när han väl gör ett klädinköp är det noga planerat in i minsta detalj.
– Nu köpte jag det första plagget på väldigt länge. Det var ett par jeans för 200 kronor. Men de har jag gått och pratat om i ett och ett halvt- två år att jag ska köpa, och nu var det en fantastisk rea. De brukar kosta 800, nu var de nere på 200 kronor. Då tänkte jag: ”Nu slår jag till”.
Spartips från "Sveriges snålaste miljonär"
- Storhandla inte
Det kanske är bättre kilopris på matmarknader, men vi handlar överlag för mycket som sedan åker i soporna. Gå i stället ofta, och låt extrapriserna "styra" över vad det blir till middag. Var kreativ! - Kort datum-hyllan
Börja i hyllan där det finns varor som går ut i dag eller de närmsta dagarna. Allra bäst är det att hänga på låset när mataffären öppnar eftersom sortimentet ofta fylls på på morgonen. - Handla efter säsong
När kvalitén är som högst är priset som lägst. Det gäller allt som är odlat, säger Günther.
– Jag skulle aldrig råda någon att köpa sparris i januari. Nu är det däremot apelsiner, mandariner, all typ av citrusfrukt, de har mognat i södra Europa, därför är priset som lägst samtidigt som kvalitén är som högst. Lagerhållning
Bara för att man lever ekonomiskt "saknar inte livet njutning" för det, säger Günther. Men om du vill att de chipspåsarna du köpt på extrapris ska räcka flera helger i rad är lagerhållning a och o.
– Det är självdisciplin och självkontroll som gäller. Klarar du att ha sex chipspåsar lagrade i skafferiet? Om du inte klarar det, då är du inte rustad för att klara av en sådan livsstil, säger han.- Analysera dina utgifter – förbjud kontanter
Vad går pengarna åt till? För att få den bästa överblicken använd endast betalkortet, inga kontanter, tipsar Günther. På så sätt kan du med hjälp av banken se exakt i vilka kategorier du lägger dina pengar. Sedan skiljer du på "måste-utgifter” och övriga, och gör en prioritering. - Håll koll på när abonnemang löper ut
”Måste-utgifterna” – utgifter som ränta, hemförsäkring och elavtal går ofta att justera. Se över alla substitut – vilket är det billigaste alternativet.
– Det är inte omöjligt att få ner sina kostnader på "måste-utgifterna" med en 15-25 procent. Konkurrensutsätt, börja förhandla, titta på alternativ och leta efter det billigaste, tipsar Günther. Vad är viktigast?
Ställ dig frågan: Vad är viktigast? Bio eller fika? Vilket av de två skulle skänka dig mest glädje om du inte kan göra bägge.Sänk kraven
Nästa gång du exempelvis ska ha gäster över, sänk kraven och våga bjud på någonting enklare.
– Man vill bjuda sina närmsta på någonting fint, men om du skulle fråga dem är det inte lika avgörande för deras del, säger Günther Mårder.
Sänkte till 15 grader hemma – familjen satte ner foten
Till vardags bor Günther i ett hus med sambo, barn och bonusbarn. Vid det här laget är familjen vana vid hans leverne, menar han.
– Det är klart det blir skillnader när den respektive du lever med inte har exakt har samma inställning när det kommer till sina barn. Men å andra sidan lär sig barn att se och lära sig och förstå skillnader.
Sedan inflationen är det inte många justeringar som krävts eftersom Günther i ”grunden är så sparsam”, säger han.
Däremot, i dessa tider med rusande elpriser, provade han att sänka värmen hemma till 15-16 grader vilket inte uppskattades där hemma.
– Jag passerade gränsen där för vad som är anständigt eller möjligt. Det funkade inte riktigt med att familjen att gå så långt. Där fick vi justera upp lite grand, säger han och fortsätter:
– Men jag hade kunnat klara av det, men det måste funka stämningsmässigt.
Det lägger han pengar på
Vad är det då miljonären lägger sina pengar på om inte på utlandsresor, en sommarstuga eller en flådig villa på en exklusiv adress?
– Min stora passion, det är att få använda pengarna till att investera i entreprenören som har större idéer och förmåga att förändra i samhället än vad de har pengar.
– Det är då jag känner som högst lycka; När jag ser glöden i en entreprenörs ögon när de inser att: ”Nu kan jag med ännu större sannolikhet lyckas med det jag gör tack vare att jag har Günther med mig ombord”.
Skillnaden mellan snål och ekonomisk
Det är skillnad på att vara snål och ekonomisk, menar Günther. Om någon exempelvis bjuder honom på öl, bjuder han alltid tillbaka för att inte ”stå i skuld”.
– Den stora skillnaden är att snålhet går ut över andra människor. Ett ekonomiskt beteende, det drabbar bara den som anammar det.
Till sist, vad är lyx för dig?
– Det är ofta de enkla stunderna. Exempelvis satt jag med min bonusdotter hela gårdagskvällen i fem timmar och spelade en fotbollsturnering på tv-spelet och hade fantastiskt roligt tillsammans.
Han fortsätter:
– De stunderna kostar inte mycket. Jag drack lite citronsaft och åt några godisar och hade en underbar kväll. Det är de enklaste stunderna tillsammans med människor som man tycker om.