Stefan bröt med scientologerna: ”Vad hände med min hjärna?”
I de vanliga berättelserna om människor som fastnat för sekter och slutna sällskap brukar en faktor vara genomgående. Människorna som dras dit är ”sökare” som letar bland olika alternativ för att hitta mål och mening med livet. Stefan Malmström, 59, hade ingen sådan drivkraft när han gick med i Scientologikyrkan.
Läs också: Sanna Bråding om dagen då livet vände: ”Den totala botten”
Han växte upp i Finja, ett samhälle utanför Hässleholm. En trygg och vanlig uppväxt utan några religösa inslag överhuvudtaget. Idrotten, och speciellt orienteringen, var hans grej.
– Jag satsade ju på landslaget i orientering och tränade två timmar om dagen, berättar Stefan.
Mindes 1700-talet i Paris
Hans första kontakt med Scientologer var genom en flickväns äldre syster. Stefan var där på en fika och i sällskapet fanns också flickvännens systers kompisar. De var i 20-årsåldern, några hade läst i Lund, och var i Stefans ögon världsvana.
– De var trevliga, smarta och allmänbildade. Lite innegänget i Hässleholm.
En av de äldre killarna, en nyutexaminerad civilekonom, vände sig till Stefan och nämnde ett datum: 23 juni 1787.
– Han sa ”vad får du för bilder?”
Stefan blundade hårt och berättade vad han såg. Vackra kvinnor i balklänningar. Han trodde att han befann sig i Paris. Tankar som bara poppade upp.
Ingen skrattade bort svaren. Istället kom ekonomen med en banbrytande tanke.
– Han frågade om det kunde vara så att det jag precis berättat var ett minne och inte något jag hittade på.
”Jag hade fått bilden av scientologin som lösningen på allt”
Så här i efterhand ser Stefan det mötet som fröet till engagemanget i Scientologikyrkan. Inte så mycket frågan om vad han såg på 1700-talet utan mer det nya umgänget med de här smarta och bildade människorna. Han kände sig både sedd och skärpt.
– Så är det nästan med alla destruktiva rörelser du kan hamna i. Vi är ju flockdjur och vill tillhöra en grupp. Du påverkas ju av människor du gillar, ideologin kommer senare, säger Stefan.
Läs också: Linn Wågbergs 15-årige son var död i sex timmar – överlevde mirakulöst
Hans eget engagemang var en långsam process. Han fortsatte satsa på orienteringen och slet hårt i skogen, gjorde lumpen men han tog också en kurs i kommunikation i Scientologikyrkan.
20 kronor för tre dagar. En kurs blev fler och i umgänget med den upplysta klicken fick Stefan mening, innehåll och svar. Insikten kom under en en orienteringstävling i Sösdala.
– Jag stod på en äng mitt i skogen när jag stannade upp och tittade mig omkring och frågade vad det var jag höll på med.
– Jag hade fått bilden av scientologin som lösningen på psykiska sjukdomar, krig, kriminalitet, svält, allt. Då framstod orienteringen plötsligt som något verkligen fjuttigt.
Skrev på för att jobba ideellt
Så Stefan slängde kompassen, duschade, bytte om och skrev på ett anställningskontrakt för Scientologikyrkan. Ett kontrakt på två och ett halvt år som innebar att han skulle jobba ideellt under kvällar och helger.
Han jobbade som lärarvikarie på dagarna och ägnade sig åt kyrkan resten av tiden. Det kunde handla om att sälja organisationens böcker ute på stan och värva folk till att komma in och göra personlighetstester.
Även om jobbet var oavlönat kunde Stefan gå kurser och få terapi, så kallad auditering, gratis i Hässleholm. För de högre nivåerna fick han ta sig till det europeiska högkvarteret i Köpenhamn och betala.
Läs också: Anna Wahlgren om dottern Felicias bok:”Mitt liv raserades fullständigt”
Hierarkin i gruppen var tydlig och det var en stark sammanhållning. En sammanhållning som bara blev starkare av att rörelsen började bli omskriven och kritiserad i pressen.
– Alla sekter är ju i konflikt med det omgivande samhället. Men vi jobbade ju för en god sak.
Under sin tid som aktiv hann Stefan med att klättra på den stege av utbildningar som innebär att människan förverkligar sitt sanna potential. I Scientologikyrkans terminologi uttrycks de stegen med olika begrepp. Stefan blev till exempel ”clear” och hann påbörja resan mot att bli OT eller ”opererande thetan”.
”Man är i grunden sig själv, kan hantera saker och existera utan fysiskt stöd och assistans. Det betyder inte att man blir Gud. Det betyder att man blir sig själv fullständigt”, som Scientologikyrkan beskriver begreppet.
– Man kan lämna sin kropp och påverka den fysiska verkligheten, säger Stefan Malmström.
Stefan blev nu aldrig opererande thetan men mannen som startat kyrkan i Hässleholm hade nått desto längre. Grundaren, en engelsman i 45-årsåldern hade jobbat med Scientologins fader L. Ron Hubbard i USA på 60-talet och var den i Europa som hade kommit längst på ”bron mot andlig frihet”.
Han, Stefans ”guru”, besatt alltså krafter som medlemmar längre ner i organisationen bara kunde drömma om.
– Det fanns en liten ledning som var nära honom, en slags mellanchefer, och de spred den här bilden av honom. Det var inget vi fick se prov på utan mer ett faktum vi skulle acceptera.
Hade mötts för 75 miljoner år sedan
Efter tre år i kyrkan hade Stefan kommit in i värmen ordentligt. De var ett gäng på mellan 15 och 20 personer i den innersta kretsen under engelsmannen.
Flera av dem, bland annat Stefan, hade hittat kärleken i en annan medlem.
Nu kallade engelsmannen till möte i högkvarteret. En källare i en före detta möbelbutik. Stefan Malmström minns att det var snöstorm utanför och att det fanns te, mackor och tända ljus på borden.
Läs också: Elaine Eksvärd: ”Jag kände skuld för att jag inte sa nej till pappa”
I vanliga fall hade medlemmarna ingen närmare kontakt med engelsmannen men nu var han på plats. Med sig hade han en bandspelare laddad med en två timmar lång föreläsning.
Och församlingen fick veta att det fanns en anledning till att just de satt där.
– Det var ingen slump utan var bestämt sedan länge. Närmare bestämt sedan 75 miljoner år tillbaka, säger Stefan Malmström.
Letade efter begravt rymdskepp – i Vinslöv
Engelsmannens tidsangivelse refererade till Scientologins skapelseberättelse som skrevs av den före detta fantasy- och science fiction-författaren L. Ron Hubbard.
En skapelseberättelse som innehåller rymdskepp, grymma härskare och människor som fördrivs från sin planet. Inte jorden utan en planet närmare universums mitt.
Nu förklarade engelsmannen att alla de som satt tillsammans i källaren hade varit tillsammans på moderplaneten för just 75 miljoner år sedan. Han hade varit deras ledare även då och förutsett vad som skulle hända.
– Han visste att vi skulle föras till en fängelseplanet. Och nu hade vi valt att födas i Hässleholm och återförenas. Han visste hur vi skulle kunna ta oss tillbaka.
Började tvivla
Den upplyste ledaren berättade att det fanns en rymdfarkost redo att ta med alla ombord. En farkost som låg nedgrävd utanför Vinslöv. Bara en dryg mil från Hässleholm.
– Vi skulle ta oss ner till den och så skulle vi dra, berättar Stefan som förstår hur bisarr den här historien låter i dag.
I dag ser han på det som ett elementärt exempel på gruppsykologi. Man vill inte riskera samhörigheten i gruppen med att ifrågasätta. Då tänkte han annorlunda.
– Man bara hänger med. Effekten blir att en grupp kan tro på så här bisarra saker. Det är samma fenomen i alla typer av grupper. Ta IS till exempel. Det är samma mekanismer där. En tankevärld där man kan få för sig att ta på sig ett självmordsbälte.
Scientologerna i Hässleholm behövde inte ta på sig ett självmordsbälte eller något sådant. Men de flyttade ut till Vinslöv för att göra sig redo för rymdfärden. Medlemmarna började bygga på ett hus till engelsmannen och hans flickvän. Eftersom rymdskeppet låg begravt i ett sommarstugeområde fanns det stugor att hyra som resten av medlemmarna kunde bo i under arbetet.
Läs också: Anna om sjuka dottern: Vi måste att ta tillvara vår tid tillsammans
Stefan beskriver det som att han kände en eufori över att vara med i den utvalda skaran. Samtidigt hade han och ett par andra medlemmar börjat lufta tvivel i smyg. Det var något som skavde i det där med rymdfärden och hela sammanhanget.
Räddningsexpeditionen i Vinslöv sattes aldrig i verket. När scientologernas europacenter i Köpenhamn fick reda på vad man sysslade med i Hässleholm skickades medlemmar från ”Guardian office” dit. Det är scientologernas poliskår, enligt Stefan Malmström.
– Det vi höll på med var ju förbjuden verksamhet.
”Skämdes ju som en hund”
Stefan var inte på kontoret när ”poliserna” slog till men insåg någonstans att det var en signal att bryta med organisationen. Det blev ett tufft uppvaknande.
– Man mådde ganska dåligt. Jag festade ganska vilt där ett par månader. Allt som jag hade trott på rycktes ju undan.
Efter avhoppet bytte Stefan miljö och började plugga i Växjö. Han ”ritade om sin kognitiva karta”, som han uttrycker det.
Nu kunde han prata med de kompisar som han brutit med tidigare och med sina föräldrar.
– Jag skämdes ju som en hund över att jag hade låtit mig ledas in i detta.
”Vad var det som hände med min hjärna?”
Han vet att några av de andra medlemmarna hoppade av samtidigt som honom. Några är kvar i scientologerna. Bland annat killen som frågade vad Stefan mindes av 23 juni 1787. Engelsmannen är inte kvar i Vinslöv. Enligt Stefans research slog han sig på diamanthandel i Sydamerika och dog på 80-talet någon gång.
– På ett sätt är jag ju tacksam för den här galne engelsmannens idéer. Om det inte hade varit för honom hade jag kanske fortfarande varit kvar i rörelsen.
Under årens lopp har frågan om hur han tänkte de där åren kommit tillbaka om och om igen. Men livet med jobb och familj har kommit i vägen för djupborrande i det egna psyket.
Läs också: Hanna Hellquist: ”Alla bantar, men ingen får säga att man vill bli smal”
– Ända sedan jag var 25 har jag frågat vad det var som hände mig. Vad var det som hände med min hjärna? säger Stefan Malmström.
Sent omsider har den här viljan att förstå blivit en bok om hans avhopp. Fast istället för att skriva en traditionell avhopparbok har Stefan valt att skriva ”Hjärntvättad” som en thriller.
Samtidigt föreläser han om totalitära rörelser och sekter på skolor och gymnasier för att nå ut till unga.
Känner sig övervakad
Stefan är inte den enda före detta scientologen som brutit med rörelsen och börjat berätta. Författaren Mariette Lindstein i Halmstad berättar att deras vägar antagligen korsats i Skåne på 80-talet. Då var hon en ung medlem av Scientologikyrkan i Malmö och hon minns att de var och besökte avdelningen i Hässleholm där Stefan var aktiv.
Mariette har tidigare berättat att hon steg i graderna i kyrkan och lockades att flytta till USA för att jobba på högkvarteret. En strikt övervakad tillvaro där männen hölls åtskilda från kvinnorna och de vuxna från barnen. Ett liv som hon till sist flydde från. När Mariette Lindstein kom hem till Halmstad igen hade hon inte sett sina föräldrar på 20 år, skriver Kvällsposten.
Mariette har också använt sina erfarenheter för att skriva spänningsromaner. Men även om det är fiktion så menar hon att kyrkan hon lämnat håller koll på vad hon gör.
– Det var väldigt obehagligt, säger Mariette Lindstein som nyligen gett ut boken ”Vit krypta” (Forum).
Läs också: Martin Schibbye: ”Jag höll mitt löfte till de som sitter kvar”
Mariette Lindstein menar att de krafter som hon och Stefan Malmström utsatts för inte är begränsade till sekter. Människor som hamnat i destruktiva förhållande, utsatts för härskartekniker och mobbning kan vittna om liknande upplevelser.
– Jag för egentligen ingen kamp mot Scientologi. Det jag vill komma åt är manipulation och hjärntvätt och det finns så mycket liknande i samhället.
Stefan Malmström är inte heller på något korståg mot Scientologikyrkan.
– Mår man bra av att vara med så har jag inga problem med det. Men det finns rätt många människor och anhöriga som mår jäkligt dåligt. Framför allt de som hoppar av hamnar ofta i kris. Självmord är inte ovanligt bland avhoppare i sekter.
Efter brytningen med scientologin har det inte blivit så mycket andligt sökande. Stefan Malmström beskriver det som att han närmast blev ateist.
Läs också: Malin Wollin: ”Livet går vidare – även när det värsta har hänt”
Men orienteringen har han hittat tillbaka till även om landslagsdrömmen slocknat.
– Nej, den satsningen var ju över när jag hoppade av. Nu springer jag tävlingar på motionsnivå då och då och tycker fortfarande det är den finaste och bästa sporten.
Det här är scientologi
Scientologikyrkan bygger på L. Ron Hubbards (1911-1986) skrifter och tekniker. Det handlar om allt från att bli en bättre människa till att motverka kriminalitet, läs- och skrivsvårigheter och bota drogmissbruk.
Kyrkan har vissa fundamentala sanningar som till exempel:
Människan är en odödlig andlig varelse.
Hennes erfarenheter sträcker sig långt utöver en enda livstid.
Hennes förmågor är obegränsade, om än inte förverkligade i nuet.
Scientologikyrkan växte fram under 1950-talet och finns idag i 165 länder, enligt organisationen. Church of Scientology International (CSI) är Scientologins moderkyrka och den har sitt huvudkontor i Los Angeles i Kalifornien.
Efter L. Ron Hubbards död leds kyrkan av David Miscavige. Miscavige beskrivs som ett underbarn som funnits i organisationen sedan han var 12 och som hade Hubbards speciella förtroende.
Scientologikyrkan har flera tunga namn i medlemsrullorna som används i marknadsföringen. Dit hör till exempel Tom Cruise, Kirstie Alley och John Travolta.
I Sverige finns Scientologikyrkor i Malmö, Göteborg och Stockholm.
Föreningen Rädda Individen anser att Scientologirörelsen tillhör, vad de betecknar som, en destruktiv sekt. Det vill säga att rörelsen manipulerar eller utnyttjar människor.
Artikeln publicerades först på Året Runt.