Susanne mobbades på jobbet – till slut fick hon utmattningsdepression
Jag hade jobbat som barnskötare i många år när jag bestämde mig för att vidareutbilda mig till förskollärare. Jag brinner för att arbeta med barn och tyckte att det skulle bli så roligt att gå vidare. Efter ett och ett halvt år på en förskola fick jag byta till en annan på grund av en omorganisation – och där började mobbningen efter bara ett par veckor. Det var en i arbetslaget som var stark och styrande och hon fick med sig de andra mot mig. På vårt första personalmöte hade de pratat ihop sig och kom med en massa kritik som gick ut på att jag inte skötte mitt jobb och att jag inte passade som förskollärare.
Jag tog åt mig och försökte ändra på det de haft synpunkter på, men då hittade de något annat att klaga på. Jag upplevde också att de försökte få mig att göra fel så att de skulle kunna anmäla mig. Jag blev en hackkyckling och de klagade på allt jag gjorde. När jag var tuff tillbaka och sa ifrån fick jag höra att jag var gnällig. Efter ett tag kändes det som att de försökte få bort mig och då kontaktade jag facket.
Jag tror att de gav sig på mig dels för att jag var ny i yrket och inte så säker på min yrkesroll, dels för att jag hade ny kunskap från utbildningen som de andra inte hade. Det tror jag gjorde dem avundsjuka.
Läs också: Så motverkar du mobbning – 3 konkreta tips
Jag kämpade länge eftersom jag är envis, men till slut gick det inte längre. En eftermiddag när jag gick hem från jobbet grät jag. Det var en gråt som aldrig ville ta slut. Jag gick till läkare och blev sjukskriven för utmattningsdepression.
Sedan grät jag i 14 dagar. Allt rasade hemma. Jag orkade inte ta hand om mina barn, inte sköta hemmet och inte planera. Jag tappade minnet, kände mig jagad och mådde jättedåligt. Mobbningen hade hjärntvättat mig och fått mig att tvivla på mig själv. Jag trodde inte att jag klarade av att jobba som förskollärare eftersom jag fått höra det på min arbetsplats.
Som tur var hade jag många vänner som jag kunde prata med och som stöttade mig. Jag grät och pratade i telefon.
Jag gjorde en operation som var planerad sedan tidigare, och tack vare det kunde jag vara hemma i åtta månader. Jag gick till en psykolog under tiden och pratade, men det som verkligen hjälpte mig var alternativa behandlingar som healing och meditation. Jag läste också självhjälpsböcker.
Läs också: 11 saker du inte ska säga till någon som är utbränd
Efter sjukskrivningen köpte arbetsgivaren ut mig – då hade jag varit anställd i 14 år. Det är ju tyvärr vanligt att man gör så i stället för att lösa problemen på arbetsplatsen och det känns hemskt.
Men det skulle inte få sänka mig. Jag bestämde mig under sjukskrivningen för att starta eget företag och det har jag gjort. Det är ett pysselföretag som heter PysselQvinnan där alla produkter är miljösmart återanvända. Jag ordnar skaparverkstäder för både barn och vuxna. Det har varit roligt för jag älskar ju att jobba med barn och barnen älskar mig.
Jag har även vikarierat en del på förskolor och inom äldreomsorgen. Det har gått bra och jag har varit på underbara arbetsplatser där jag har känt mig omtyckt, men jag känner ändå att jag inte vill ha en fast anställning som förskollärare. Jag är nog rädd för att samma sak skulle kunna hända igen. Så jag hoppas att jag kan leva på mitt företag och bara vikariera lite grann.
Mobbningen har gett mig ett stort sår i hjärtat och det kommer nog aldrig att gå över helt. Det skulle bli så roligt att arbeta som förskollärare och så blev det så fel och min karriär blev förstörd.
Läs mer från Hemmets: Linda mobbades på jobbet: ”Jag var ett hot mot de andra”
Arbetsgivarens ansvar att agera mot mobbning
Förra året kom nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket där det framgår att den sociala arbetsmiljön är lika viktig som den fysiska. Grunden är att ingen ska bli sjuk av kränkande särbehandling, dvs mobbning, på jobbet. Det är viktigt att arbetsgivaren är tydlig med att kränkande särbehandling inte accepteras på arbetsplatsen. Arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar och det är arbetsgivaren som ska förebygga och åtgärda mobbning.
Enligt Arbetsmiljöverket kan tecken på mobbning vara:
- samarbetssvårigheter
- personkonflikter
- sökande efter syndabockar
- arbetsklimat som präglas av tryckt stämning
- en jargong eller skämt som alla inte är bekväma med
- hög sjukfrånvaro
- hög personalomsättning
- minskande effektivitet och produktivitet
Läs också: ”Vågar jag säga förlåt till tjejen jag mobbade”
Risker för att mobbning uppstår är enligt Arbetsmiljöverket:
- otydlighet vad gäller arbetsfördelning och arbetssätt
- hög arbetsbelastning
- konflikter
- omorganisation
Läs mer på Arbetsmiljöverkets hemsida www.av.se
TEXT: ANETTE BÜLOW FOTO: JULIA SJÖBERG
Därför uppstår vuxenmobbning – och det kan du göra åt det
Läs mer: Därför uppstår vuxenmobbning – och det kan du göra åt det