Ulrika & Daniel: Vi blev nykära när vi skulle separera
Att bygga upp en fungerande montessoriförskola, ta hand om två egna barn, renovera huset och leva med en man som ständigt var på resande fot tog knäcken på Ulrika. Hennes och Daniels kärlek till varandra försvann och de var överens om att skilsmässa var bästa lösningen.
– När vardagen består av stress, sjukdomar, diagnoser, hårt arbete, komplicerade relationer och ett livspussel som känns omöjligt att lösa, ja då är det lätt att tappa bort sig själv, säger Ulrika Palrén, 42.
Under några år hade Ulrika och Daniel fått två barn och börjat driva en förskola samtidigt som han fortsatte arbeta som säljare. Dessutom fick deras dotter Ida en ovanlig hjärnsjukdom och sonen Oliver diagnosen adhd och autism. Det blev mer än relationen
klarade av.
Ulrika började må allt sämre och allt som hänt utmynnade i en utmattningsdepression. Daniel fick ett allt tyngre ansvar i familjen. Slitningarna blev fler och orden ”skilja oss” upprepades ofta.
– Vi fungerade inte längre som ett gift par utan som affärspartners som delade boende. Barnen och jobbet
var prio ett, sedan fanns det inte mer tid över. Närheten och ömheten till varandra var borta, säger Daniel.
Läs också: Bloggpappans bästa tips: Så undviker ni skilsmässa efter semestern
Med facit i hand tror sig Ulrika ha förklaringen.
– Daniel har förmågan att hålla flera bollar i luften samtidigt, klara stress och kunna förverkliga idéer. Det tyckte
jag var så spännande när jag träffade honom och någonstans ville jag vara lika duktig. Men jag är inte den typen och det hade jag svårt att acceptera. Jag kände mig pressad eftersom jag trodde att Daniel förväntade sig att jag skulle vara som han. Men så var det förstås inte.
– Den Ulrika jag förälskat mig i var en varm och känslosam människa, men den personligheten försvann. Och jag saknade hennes känslosamhet väldigt mycket, säger Daniel.
– Allt var bara kaos, ingenting fungerade och det var först i efterhand vi förstod hur fel vi levde, konstaterar Ulrika som blev sjukskriven och fick äta antidepressiva läkemedel.
I ett sista försök att lappa ihop förhållandet reste de på solsemester till Thailand. Men det gick inte som de tänkt. Den sista semesterdagen tog de beslutet att flytta isär. Det var konstigt nog inte smärtsamt utan båda kände sig upprymda inför vad framtiden skulle ge. Hemma igen berättade de för sina närmaste och ett nytt projekt hade startat – att hitta ett delat boende som skulle fungera för barnen.
– Vi ville att de skulle ha en fast punkt. Men månaderna gick och vi hittade ingen bra lösning.
Läs också: Synka sexlusten – för att få en lyckligare relation
Till slut hittade Ulrika en bra skola till Oliver, 20 mil bort, och familjen bestämde sig för att flytta. Allt arbete de hade lagt ner på att dela på sig mynnade ut i det motsatta – de hittade tillbaka till varandra.
– Genom vårt nya projekt bröt vi slentrianen och det vakuum vi hade hamnat i. Det gav oss ny energi – och förde oss närmare varandra igen.
Att flytta blev en nytändning för hela familjen. Ulrika började må bättre, Daniel kände att han började få tillbaka sin ”gamla” fru och barnen fann sig snabbt tillrätta där i sin nya miljö. När de hittade tillbaka till varandra och allt lugnat ner sig kunde de börja analysera vad som hänt de senaste åren, vad som hade skapat kaoset.
– Jag hade till exempel irriterat mig på att Ulrika kunde sova till klockan 11 en lördagsförmiddag när hon inte mådde bra, det förstörde hela helgen, tyckte jag. Nu fick jag en annan förståelse och insåg att jag kunde arbeta de timmarna på förmiddagen och så fick vi ändå mycket gjort tillsammans.
Ulrika gjorde i sin tur upp med sitt behov av millimeterrättvisa.
– Jag ville till exempel att vi skulle dela upp körandet till barnens aktiviteter så att det blev rättvist. Men det fungerade ju inte och Daniel och jag insåg att om jag tog lite mer av den biten skulle helheten fungera bättre. Det skapade också rutiner och sätt att förenkla vardagen.
– Vi kom på att det sparar en del tid att beställa mat på nätet i stället för att åka och handla. Vi har gjort upp en veckoplanering med vad som händer olika dagar. Där står vilka aktiviteter som ska passas och vi gör upp en matsedel för hela veckan. Vi har skapat struktur i vardagen och det har hjälpt oss att hitta tillbaka till varandra igen.
Ulrika & Daniel Palrén
Ålder: 42 och 43 år.
Familj: Barnen Oliver, 14, och Ida, 12.
Bor i: Onsala.
Yrke: Montessoriförskollärare och försäljningschef.
Aktuella med: Boken Från kaos till fungerande vardag, om hur de fick rätsida på sitt familjeliv.
Av: Mikael Svensson
Foto: Emelie Asplund