Möt familjen med tre föräldrar: ”Ensamhet eller tvåsamhet passar inte alla”
Att ”alla goda ting är tre”, är ett väl myntat uttryck. Redan den gamla matematikern Pythagoras sa på 500-talet före Kristus att det var något särskilt med tretalet. Han kallade talet tre för ett fullkomligt tal.
Därför skulle det egentligen kunna vara den naturligaste sak i världen att vara tre föräldrar – och just känslan av naturlighet infinner sig snabbt hemma hos familjen Sköld-Sjökvist.
Det skånska sommarljuset breder ut sig över familjens stora trädgård, där några får bräker i bakgrunden samtidigt som hunden Elsa febrilt jagar några retfullt flaxande fåglar på tomten.
I skuggan sitter pappa Shaz och läser, medan pappa Daniel tittar till växthuset. Mamma Annika och dottern Nimilla försöker få upp några Ballerinakex ur paketet lagom till mellanmålet.
Det är med andra ord en helt vanlig tisdagskväll hemma hos familjen Sköld-Sjökvist.
Familjen Sköld/Sjökvist
Namn: Annika Sjökvist, 47, Shaz Sköld, 37, Daniel Sköld, 46, och Nimilla Sjökvist Sköld, 7. Hunden Elsa, får och höns.
Gör: Daniel är egenföretagare. Annika är kundrelationsansvarig på förpackningsföretag och Shaz är administrativ chef på Mellersta Förstadsskolan i Malmö.
Bor: I Skåne
Intressen: Crossfit, hundar, trädgårdsskötsel bland mycket annat.
Tre föräldrar i familjen
Det som skiljer dem från andra familjer är egentligen just bara det faktum att de är tre vuxna som lever tillsammans.
Daniel och Shaz träffade varandra i Stockholm och blev efter ett tag ett stadigt par.
Daniel är uppväxt i Skåne och ville gärna flytta tillbaka dit, så han tog med sig Shaz och de bestämde sig för att testa Malmö under ett års tid.
– Och här sitter vi nu efter åtta år, säger Daniel och skrattar. Vi har både hunnit gifta oss och skaffa barn.
Daniel och Annika har varit vänner i 22 år och det tog inte lång tid innan Daniel presenterade Annika för Shaz vid ankomsten till Skåne för åtta år sedan.
– Faktiskt tror jag det var redan första helgen som de hade flyttat hit, säger Annika.
Daniel och Annika hade tidigare pratat om att skaffa barn ihop, men det var mest på skämt.
När Daniel sedan tog upp det var det återigen lite skämtsamt, mer att ”Nu börjar du bli gammal Annika, du fyller 40”.
– Jag kände att jag var i ett skede där jag behövde fatta ett beslut om barn, säger Annika, som hade bestämt sig att när hon fyllde 40 så skulle hon lägga tanken på barn åt sidan om hon inte hade träffat någon då.
Daniel hade själv alltid tänkt att han ville ha barn men han hade inte känt det som ett måste.
När Annika kom in i bilden kändes det bara rätt och naturligt, berättar han.
– Jag hade inte haft någon längtan efter barn, men tänkte att när möjligheten att dela ansvaret med två andra vuxna kom upp, så kändes det bra, säger Shaz.
Blev gravid direkt
Elva månader efter att Daniel och Shaz kommit till Malmö, föddes Nimilla.
– När vi väl hade bestämt oss att vi skulle skaffa barn ihop, gick allt väldigt snabbt, berättar Shaz.
Familjen gjorde en ettårig plan som inkluderade besök på Storkekliniken i Köpenhamn, och de bestämde sig för att lägga en viss summa på att testa IVF. Vid första besöket på kliniken blev familjen dock hemskickade eftersom Shaz just gjort en tatuering, vilket gjorde att de var tvungna att vänta i tre månader innan de kunde gå vidare.
Med sig hem fick de ett hemma-kit för insemination. Både Daniel och Shaz har lämnat sperma till inseminationen, så potentiellt sätt är det lika stor chans att båda två är pappa till Nimilla. Vem det är har familjen valt att i nuläget inte ta reda på.
– Vi ville båda två vara aktiva i inseminationen, säger Shaz och Daniel, så vi kände att det var värt att testa direkt. Det vi inte var beredda på var hur snabbt det faktiskt gick.
– Vi fick lite av en chock är Annika blev gravid direkt, säger de.
Allihopa känner de att det liksom var ”meant to be” att Annika skulle bli gravid så fort.
– Vi klickade och matchade och det var egentligen tillfälligheterna som gjorde det så rätt, säger Shaz.
Ett gemensamt hus
Själva idén med att skaffa boende ihop kom ganska tidigt, berättar Annika.
– När jag blev gravid och allting satte igång kom vi på att det skulle kännas konstigt om vi inte skulle vara som en familj. Först pratade vi om att skaffa lägenheter nära varandra, och sen blev det lite skämt med tomter. Därefter växte tanken fram att bygga ett hus och bo ute på landet, så då började vi titta på sådana möjligheter.
Det lantliga tomt-letandet gick dock lite på halvfart fram tills att de hittade en plats utanför Svedala som kändes rätt direkt.
Huset de byggde är specialdesignat så att Nimilla har sitt rum i mitten och enkelt kan gå in till sina pappor på ena sidan, och till sin mamma på andra sidan.
Fördelarna med att vara tre föräldrar är många menar alla i familjen.
– Ofta när jag berättar att vi är tre föräldrar så säger folk att ”wow, det skulle man ha varit”, säger Daniel.
Att kunna vara närvarande med sitt barn hela tiden, men samtidigt kunna avlasta varandra är en annan fördel med att vara tre, menar Daniel. Sedan är det såklart också den ekonomiska biten. Med tre inkomster i familjen har man ju råd med lite mer.
– Det är också en stor fördel för Nimilla att ha tillgång till alla sina föräldrar, säger Shaz.
Vardagslunken
Varje kväll äter familjen middag tillsammans.
– Vi har delat upp det på olika matdagar, så det blir varierat säger Daniel.
Han brukar lämna Nimilla i skolan på morgonen och Annika brukar hämta henne. Shaz brukar läsa sagor på kvällen.
Alla gör saker med Nimilla som de själva tycker om att göra.
– Det tror jag är positivt, säger Shaz, som brukar träna ihop med Daniel och då ta med sig Nimilla.
När killarna tränar går Nimilla ihop med sin kompis Elin och tränar barn-crossfit.
Eftersom de är tre i familjen finns det mer utrymme att hinna med egna intressen och samtidigt vara säker på att Nimilla har någon som tar hand om henne.
– Jag och Daniel är lite mer res-benägna och då brukar Annika vara hemma med Nimilla, säger Shaz. Alla i familjen har olika behov, men så länge vi kommunicerar med varandra så fungerar det ju bra, säger han.
Att Daniel har ett stort trädgårdsintresse märks på de många växterna i växthuset, bikuporna och den härliga grönskan som breder ut sig runt huset. Shaz berättar att hans föräldrar bor i Stockholm och att han har behovet att åka upp dit då och då för att hälsa på.
Annika gillar att gå på hundkurs ibland. Alla har sina intressen, men familjen har även flera gemensamma.
– Vi tycker om att ha gäster här hemma, laga mat och bara mysa runt.
Några större nackdelar med att vara tre i familjen kan de inte riktigt se.
– Det skulle i så fall vara att när man är två så är det kanske enklare att kommunicera, men när man är tre så kan det kanske vara lättare att man missar information, eftersom man tror att den tredje personen automatiskt har fått veta det från den man sagt det till, men så är det inte alltid, menar de allihop.
Många människor får sig kanske en tankeställare. Vi vill visa på alternativa sätt att bo och leva och ge en tankeställare
Daniel SköldEn annan sak som familjen tror är viktig är att de delar samma värdegrund. Det gör att konflikterna blir färre och skapar harmoni i familjen.
– Vi har kommit överens om att inte lägga oss i varandras relation med Nimilla. Om någon har en konflikt med henne, får de lösa det själva.
Föräldraskapet
Annika berättar att det alltid har funnits en öppenhet kring hur de har förklarat saker för Nimilla.
– Vi har förklarat för henne hur hon blev till och hon är informerad om inseminationen. Sedan tog det ett tag för henne innan hon förstod att det bara är en av oss som kan vara hennes biologiska pappa, säger Shaz.
– Valet att inte ta reda på vem som är pappa, är ett medvetet val för att vi båda ska känna oss lika delaktiga i föräldraskapet, berättar Daniel.
Om Nimilla själv kommer vilja ta reda på vem som är hennes biologiska pappa, ska hon självklart få göra det när hon är tillräckligt stor för att kunna ta in det, berättar de alla tre.
– Det är klart att folk spekulerar och Nimilla är ju väldigt lik mig som barn, men hon är ju inte jättelik någon av sina pappor, säger Annika och skrattar.
Eftersom man bara får ha två vårdnadshavare enligt lagen, så är det Annika och Daniel som står skrivna i pappren.
Alla tre tycker att lagarna är lite förlegade i det här fallet.
På frågan vad som skulle hända om Annika träffar en partner, svarar de alla i munnen på varandra:
– Då hoppas vi att det är någon händig. Kanske en hantverkare eller så.
Skratten klingar över bordet.
– Vi har ju tänkt på det också och gått igenom alla möjliga scenarion, om någon skulle flytta ut eller om Annika träffar någon och den personen också vill flytta in, säger Daniel.
– Träffar jag någon så träffar jag någon, säger Annika, det löser sig nog den dagen i så fall.
Omgivningens reaktioner
Omgivningens reaktioner har varit odelat positiva från både anhöriga och vänner.
– Man skulle kunna göra en hel artikel om våra föräldrar, som har varit helt fantastiska, säger Annika.
Daniel berättar att hans mamma gärna presenterar Annika som sin svärdotter.
– Det är ju roligt, men jag vill heller inte att Shaz ska hamna i skuggan, säger han.
Shaz och Annikas föräldrar är också positivt inställda och tycker bara att det är kul att ha fått både en svärson och en svärdotter i familjen.
Att komma från Malmö till Svedala är en stor omställning för vem som helst. Staden byts ut i natur och grönskande marker, samtidigt som man kanske inte riktigt vet vad man ska förvänta sig om man som alla i familjen varit vana vid en större stad.
Alla har dock blivit positivt överraskade över hur genuint trevliga och positiva de flesta människor har varit mot dem. Kanske beror det också på familjens inkluderande och öppna attityd gentemot andra.
Det finns en nyfikenhet för den här typen av konstellation
Shaz Sköld– Vi inkluderar gärna människor och vill man vara med så vill man. Om man inte vill, så går vi inte runt och sörjer för det, utan går vidare, säger Daniel.
Familjen berättar att de är bekväma med att vara öppna och gärna låter folk ställa frågor.
– Våra äldre grannar är supertrevliga och man hjälper och uppskattar varandra här. Man kanske inte är jättenära vänner, men man finns där.
Det som mest har överraskat familjen under de åtta år som de har bott tillsammans är hur bra det faktiskt har gått.
Kanske hade Pythagoras rätt när han sa att tre är ett fullkomligt tal.