Cykelsemester i Sverige: 7 vackra cykelleder
I år blir semesterfirandet något annat för många svenskar. Vi vet ännu inte hur råden kring att resa under industrisemestern kommer att se ut. Något som är relativt säkert är att utlandsresor kommer att gå bort för de flesta av oss.
Semester i Sverige för många
I en undersökning om svenskarnas semesterplaner 2020, som gjorts på uppdrag av Göta kanal, kunde man se att 95 procent av de som vanligtvis åker utomlands på sommaren kommer att hålla sig hemma i år.
Då är det tur att det finns mycket man kan göra och se på hemmaplan! Till exempel kan du ge dig ut och vandra i en nationalpark eller ett naturreservat – eller varför inte hitta en badplats som ser ut som medelhavet eller besöka några vackra slott och trädgårdar?
Semester på cykel – på cykelturistled
Vill du ha en aktiv semester och ändå se mycket är semester på cykel något att rekommendera. Det är lätt att ta dig runt med cykel både på landsvägar och i städer – och du får härlig motion och massor av frisk luft! Och intresset för cykelsemester har ökat lavinartat 2020 – under maj månad fördubblades antalet sålda cykelkartor hos Sveriges största marknadsplats för cykelturism, Sweden by Bike, och antalet bokade paketupplevelser till cykel ökade med 50 procent jämfört med samma period 2019. Cykelhandeln ökade med 20-30 procent hos de stora försäljarna.
– Det är känns jätteroligt att folk upptäcker Sverige på två hjul, en verksamhet som har sovit en törnrosasömn de senaste 30 åren, säger Katarina Bergstrand som är vd på Sweden by Bike, till TV4-nyheterna.
När svenskarna i Göta kanals undersökning fick frågan om vilka utomhusaktiviteter de skulle vilja uppleva i sommar svarade 35 procent att de skulle vilja cykla.
I Sverige har vi idag tre cykelleder som uppnår certifieringen ”nationell cykelturistled”. Kattegattleden som fått lednummer 1, Sydostleden som är cykelled nummer 2 och Sydkustleden som är nummer 3 och invigdes 2019. Nästa år väntas Göta kanal bli nationell cykelturistled nummer 4.
– Vi vet om att många planerar att semestra hemma i Sverige i sommar och vill undvika stora folksamlingar. Samtidigt är många ute efter en aktiv semester. Då passar en cykelsemester med vännerna eller familjen utmärkt, säger Magnus Hollwin, marknads- och kommunikationschef, AB Göta kanalbolag.
För att bli en cykelturistled måste leden uppfylla tolv kriterier, enligt Trafikverket.:
- Leden har en utpekad huvudman
- Leden går igenom attraktiva områden
- Leden är trafiksäker (se kartor nedan)
- Ledens sträckning är förankrad med berörda kommuner, region (förbunden) och Trafikverksregion och bekräftad i ett avtal mellan dem och ledens huvudman
- Ledens sträckning finns redovisad på karta och på internet.
- Det finns avtal med enskilda väghållare (med och utan statsbidrag) där rättigheter och skyldigheter är reglerade.
- Ledens lämplighet för olika målgrupper och den period då leden och service är tillgänglig redovisas i informationsmaterial
- Ledens huvudman har en plan och budget för förvaltning, kvalitetssäkring av service, utveckling och marknadsföring, kvalitetssäkring av infrastrukturen och vägvisning
- Leden går att använda på ett komfortabelt sätt under cykelturistsäsongen och är tillgänglig för cyklister med släp.
- Information om nationella leder är tillgänglig på flera språk och minst på svenska och engelska
- Övernattningsmöjligheter och matställen bör ligga på ett rimligt avstånd från varandra
- Leden har en rimligt gen sträckning mellan utpekade målpunkter, där leden i sig själv inte utgör attraktionen eller där avståndet mellan övernattningsmöjligheter och matställen är orimligt långt.
…
Sveriges 3 nationella cykelturistleder:
Kattegattsleden
Sveriges första nationella cykelled invigdes 2015, och år 2018 blev den utsedd till Årets cykelled i Europa. Den går utmed kusten mellan Helsingborg och Göteborg, genom sommarstäder som Båstad, Halmstad och Varberg. Sammanlagt sträcker sig Kattegattleden över 390 km, och är uppdelad i åtta delsträckor.
…
Sydostleden
Cykla från södra Småland, genom Blekinge och ner till Österlen i sydöstra Skåne på en av landets bästa leder. Leden är uppdelad i sju etapper och har något för alla, med en mängd kulturupplevelser och varierande natur. Totalt är leden 274 km lång.
…
Sydkustleden
Solbada längs Sydkustleden på några av landets vackraste stränder medan du cyklar genom historiska och natursköna miljöer. Middag kan du äta på mysiga gästgiverier på vägen. Leden har sex etapper och lämpar sig såväl för den erfarne som för den som är sugen på en kortare cykeltur. Totalt 260 km.
…
4 andra vackra cykelleder i Sverige:
Göta kanal
Längs Göta kanal cyklar du utmed Sveriges längsta turistmål, totalt 200 km, varav 87 km är på helt bilfri väg. Passar bra för dig som vill cykla kortare sträckor såväl som för dig som är ute efter en längre cykelsemester med natursköna vyer, fårklappning och en rad sevärdheter längs kanalen.
…
Kustlinjen
Leden sträcker sig från Öregrund i norr till Västervik i söder, sammanlagt 560 sköna kilometer. Här cyklar du längs med sköna kuststräckor och skärgårdar. Det finns flera möjliga start- och målpunkter, och det finns många möjligheter att kombinera cykel- och båtresa.
…
Näckrosleden
Denna 700 kilometer långa led slingrar sig som ett nät genom hela Södermanland. Cykelleden går längs vackra, mestadels lågtrafikerade vägar och är indelad i 14 dagsetapper. Tanken är att man varje kväll ska nå fram till en plats med övernattningsmöjligheter.
…
Sverigeleden
Du som verkligen vill ha en utmaning under en längre tid tar dig an Sverigeleden. Cykelleden är nästintill rikstäckande cykelled och går igenom alla landskap utom Gotland. Leden går på allmänna vägar, mest på asfalt, och är uppdelad i en huvudled och ett gäng alternativa leder.
Huvudleden går mellan Helsingborg och Karesuando och är hela 2620 kilometer.
Källa: Göta kanal, Sweden by Bike, Trafikverket Foto: TT
…
Läs mer:
Så mycket kan du tjäna på att ta cykeln istället!