Corona: Kan man resa utomlands i höst och vinter?
Den som vill resa i nuläget har mycket att hålla reda på. Dels är det vilka regler som gäller från Sveriges sida – hur ser rekommendationerna från UD, Utrikesdepartementet, ut, och vad gäller för min resebyrå/flygbolag kring skydd och avbokning? Dels måste man kolla upp vad som gäller i det land man ska besöka.
Det senaste beskedet kring resor från UD kom den 26 augusti. Då gjorde man vissa justeringar – och tog bland annat bort avrådan till tre länder och förlängde till vissa. Läs mer om det nedan.
Flera länder, till exempel Österrike, kräver ett negativt covid-19-test som ska ha tagits ett visst antal dagar innan avresa, andra att du ska sitta i karantän i kanske upp till två veckor på en bestämd plats i landet innan du får röra dig fritt.
Spanien är ett land många svenskar velat åka till, och när de öppnade upp igen i juli såg man snart en ökning av antal covid-fall. Nu råder olika regler för olika delar av landet.
– Ta Mallorca till exempel, så kan man nu se att där råder krav på munskydd. Och inte bara inomhus och på offentliga transporter som i många länder, utan även offentligt, utomhus. Med några undantag: På stränderna behöver du inte ha det, på strandpromenaderna behöver du inte ha, och det är undantag om du ska röka eller äta, säger Per J Andersson, chefredaktör på resemagasinet Vagabond i Efter Fem.
Du KAN boka vinterresa – men kanske får avboka
Han tycker att man bör vänta med nöjesresor ett tag på grund av all röra som råder i nuläget, och istället fortsätta resa inom Sveriges gränser. Även vinterresan ligger pyrt till, menar Per J Andersson.
– Jag hoppas själv att det kommer att bli möjligt, att smittan kommer att minska så pass mycket. På charterbolagens sajter KAN man ju boka långresor, som Kap Verde och Karibien, det går att boka nu. Men om det sen blir av eller inte vet man inte nu.
Och vad som gäller kan ändra sig snabbt, så ska du resa kan du behöva en plan B för hur du ska ta dig hem eller var du kan bo om du inte kan ta dig därifrån.
Lottie Knutson, reseexpert, vill påminna om vikten av att ha koll på sina bokningsvillkor.
– Kolla väldigt noga så att det är en aktör som har ersatt alla resenärer för att strul, stöd och resor i våras. Och jag skulle rekommendera nåt land där UD också säger att det är okej att resa till redan nu, säger hon till Expressen.
Lottie Knutson rekommenderar också några av de länder utanför Europa som UD har hävt sin avrådan för – som Rwanda. Men även Azorerna och Madeira, för den som vill ha värme i vinter utan att lämna Europa.
Länder där UD hävt sin avrådan från icke nödvändiga resor:
- Andorra
- Belgien
- Danmark
- Frankrike
- Grekland
- Island
- Italien
- Kroatien
- Liechtenstein
- Luxemburg
- Monaco
- Norge
- Polen
- Portugal
- San Marino
- Schweiz
- Spanien
- Tjeckien
- Tyskland
- Ungern
- Vatikanstaten
- Österrike
- Nederländerna (avrådan togs bort 26 augusti och gäller från 27 augusti)
- Bulgarien (avrådan togs bort 26 augusti och gäller från 27 augusti)
- Rumänien (avrådan togs bort 26 augusti och gäller från 27 augusti)
Länder som UD avråder från icke nödvändiga resor till:
UD meddelade den 26 augusti att de fattat beslut om avrådan från icke nödvändiga resor till övriga länder utanför EU, EES, Schengen och Storbritannien, till och med den 15 november 2020.
För övriga länder inom EU, EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och Schengenområdet (listan nedan) samt Storbritannien förlängdes avrådan fram till den 9 september.
Schengen-länder med avrådan:
- Cypern
- Estland
- Finland
- Irland
- Lettland
- Litauen
- Malta
- Slovakien
- Slovenien
Så är läget i våra 12 favoritländer
På sajten swedenabroad.se finns rekommendationer och restriktioner land för land för den som vill se vad som gäller för just sin pärla. MåBra listar här läget i 12 av våra populäraste turistländer.
Spanien
Det nationella nödläget upphörde den 21 juni och det är just nu fritt att resa inom landet. Resenärer inom Schengen välkomnas. Samtliga resenärer behöver fylla i en hälsodeklaration innan en flygresa till Spanien. Munskydd är obligatoriskt på alla offentliga platser både inomhus och utomhus. Beslut om karantän och övriga begränsningar tas på regional/lokal nivå baserat på aktuell smittspridning. På grund av nya lokala utbrott av covid-19 förekommer lokala restriktioner i flera regioner.
Thailand
UD beslutade den 26 augusti 2020 att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till Thailand till den 15 november.
Grekland
Grekiska myndigheter har beslutat att det t.o.m. den 31 augusti 2020 kommer att krävas ett negativt Coronavirus-test/PCR för resenärer, oavsett medborgarskap, som reser från Sverige och några andra länder. Testet får vara max 72 timmar gammalt när du landar i landet, och ska vara taget i Sverige. Testresultatet måste vara på engelska samt innehålla uppgifter som passnummer och/eller Nationellt ID-korts nummer. Slutdatum 31 augusti kan komma att förlängas med kort varsel.
PLF-formuläret och PCR-testet är ett krav för personer bosatta i Sverige som reser till Grekland, oavsett varifrån flyget går.
Turkiet
Turkiet omfattas ännu av UD:s avrådan, många områden på grund av det instabila läget i Syrien och hela landet på grund av coronaviruset.
Enligt den senast tillgängliga informationen har Turkiet från den 12 juni tagit bort de begränsningar som tidigare funnits för inresa för utländska medborgare, med anledning av covid-19.
Danmark
Avrådan från resor till Danmark hävdes den 29 juli. Sverige räknas som ett öppet land för inresa till Danmark. Bofasta i öppet land har lov att resa in i Danmark utan krav på bokade övernattningar eller särskilt ärende. Däremot finns olika regler för olika regioner, och för Sverige gäller dessutom en särskild ordning för gränsregionerna Skåne, Halland och Blekinge. Se mer i danska polisens riktlinjer för inresa från gränsregionerna.
Från 22 augusti gäller krav på att bära munskydd i all kollektivtrafik i Danmark, inklusive taxi, färjor samt stationer.
Kroatien
Från och med 1 juli kan EU, EES-medborgare och permanent bosatta i EU, EES samt Storbritannien, Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz, Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanen resa in i Kroatien utan begränsningar. Man rekommenderar alla inresande att fylla i ENTERCROATIA-formuläret.
Från Zagreb flygplats kan man flyga till ett begränsat antal storstäder. För närvarande kan man flyga till Amsterdam, Frankfurt, München, Stuttgart, Köpenhamn, Zürich, Sarajevo, London, Dublin, Bryssel, Rom, Wien, Paris och Istanbul. Det är obligatoriskt att bära munskydd på flygplatsen och under flygresan.
Från den 15 juli är det obligatoriskt att bära munskydd i offentliga utrymmen.
Italien
Den 3 juni 2020 öppnade italienska myndigheter för inresa i landet samt hävde den obligatoriska självisoleringen i fjorton dagar för resande inom EU och Schengestaterna. 30 juni hävde UD sin avrådan mot resor till Italien.
Badanläggningar och stränder är öppna enligt enskilda regioners föreskrifter, och social distansering uppmanas. Diskotek och nattklubbar tillåts inte ha öppet sedan den 16 augusti. Krav på att använda munskydd råder i allmänna inomhuslokaler. Vid utomhusvistelse där det finns risk för trängsel är det krav på att bära munskydd mellan klockan 18.00 till klockan 06.00.
Frankrike
UD har hävt sin reseavrådan till Frankrike, men avråder från resor till franska utomeuropeiska territorier. Den 15 juni öppnade Frankrike upp för inresor igen.
Det är obligatoriskt att bära munskydd på flygplatserna och ombord på planet. Temperaturen tas innan ombordstigning, den får max vara 38 grader. Butikerna på flygplatserna kan vara stängda. Munskydd är obligatoriskt för alla över 11 år vid inträde på stationer och ombord på alla transporter, tåg, bussar etc. Detsamma gäller i kollektivtrafiken.
Flera städer och kommuner har infört obligatoriskt munskydd i utomhusmiljö, bl a i Paris, Nice, Marseille och Saint Tropez. I Paris är det från och med 10 augusti krav att bära munskydd i folktäta områden, bl a längs Seines kajer och Canal St Martin.
USA
USA har ett inreseförbud sedan den 13 mars för resenärer från Schengenområdet, inklusive Sverige. Enligt amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, ska alla som reser in i USA från en Schengenmedlemsstat, inklusive Sverige, omedelbart isolera sig i 14 dagar efter ankomst.
Många delstater i landet har fortfarande olika grad av begränsad rörelsefrihet samt riktlinjer på bärande av ansiktsmask på allmän plats.
Tyskland
Den svenska avrådan för icke nödvändiga resor till Tyskland har hävts, och sedan 14 juli krävs inte längre 14 dagars karantän för resande från Sverige till Tyskland.
Vid inresor med flyg till Tyskland från ett land utanför EU/Schengen sker gränskontroller som tidigare.
För att minska smittspridningen gäller säkerhetsavstånd på minst 1,5 meter i Tyskland. Mun- och nässkydd ska användas i butiker och vid resor med kollektivtrafiken. Antalet personer som träffas skall hållas så lågt som möjligt. Restriktionerna varierar mellan de olika regionerna.
Butiker, restauranger och hotell i Tyskland har öppnat igen.
London/Storbritannien
UD avråder från icke nödvändiga resor till Storbritannien, för nuvarande fram till 9 september. I Storbritannien gäller en obligatorisk 14-dagars självisolering/karantän för de som reser in i landet från vissa länder, däribland Sverige.
Sedan den 24 mars har Storbritannien varit i olika faser av lockdown. Det har bland annat inneburit begränsad rätt att röra sig utomhus samt att umgås med vänner. Polisen har sedan lockdown infördes fått utökade befogenheter och kan utfärda böter till den som inte följer anvisningarna.
Amsterdam/Nederländerna
För Nederländerna togs UD:s avrådan bort den 26 augusti. Den nederländska reseavrådan som gällt för Sverige ändrades den 17 augusti. Största delen av Sverige får därigenom ‘gul’ kod. Bara Västra Götaland undantas – där gäller fortfarande ‘orange’ kod och därmed hemkarantän för besökare till Nederländerna därifrån. Hemkarantän innebär att man stannar inomhus i sitt eget hem, hotell eller i (semester)bostad under 10 dagar och inte har kontakt med andra personer.
Det finns inget allmänt påbud att bära munskydd i Nederländerna, men städerna Amsterdam och Rotterdam har infört munskyddsplikt på ett visst antal platser.
Källa: UD, Swedenabroad, Efter fem, Expressen Foto: TT
…
Läs mer:
Anders Tegnell: Helt okej att resa utomlands i sommar
Nya beskedet: Här är riktlinjerna som gäller för resande i sommar
Just nu: Tegnell om resor och hemmajobb i höst
…