Semestertips Natur och outdoor Vandring Res i Sverige MåBra resan

Cykelsemester? Här är 8 tips som underlättar på resan

22 jun, 2020
Cykelsemester Sverige.
Aldrig har så många svenskar visat intresse för att semestra på cykel som 2020! Men det kräver lite extra planering för att göra cykelresan så bra som möjligt – här är åtta bra tips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När vi går in i en sommar då de flesta semestrar på hemmaplan, eller åtminstone inom Sveriges gränser, är det många som vill testa alternativ till sol- och badsemester. Stugorna hyrs ut rekordsnabbt, husbilar och husvagnar har aldrig varit hetare och vandringsutrustning säljer som smör.

Även cykelsemester har fått ett rejält uppsving – under maj månad fördubblades antalet sålda cykelkartor hos Sveriges största marknadsplats för cykelturism, Sweden by Bike, och antalet bokade paketupplevelser till cykel ökade med 50 procent jämfört med samma period 2019. Cykelhandeln ökade med 20-30 procent hos de stora försäljarna.

– Det är känns jätteroligt att folk upptäcker Sverige på två hjul, en verksamhet som har sovit en törnrosasömn de senaste 30 åren, säger Katarina Bergstrand som är vd på Sweden by Bike, till TV4-nyheterna.

Men om det är första gången du ger dig ut på cykelsemester finns det några saker du behöver tänka på, dels för din och andras säkerhet, dels för att upplevelsen ska bli så härlig som möjligt. Här är några tips!

Cykelleder i Sverige
Ge dig ut på en härlig upptäcktsresa på cykel genom Sverige!

8 saker att tänka på inför cykelsemestern:

Planera, planera, planera

Till viss del kan du ta dagen som den kommer, som när det gäller var du ska stanna för lunch eller vilka kläder vädret tillåter. Men andra saker bör du ha klara redan från början – som vilken väg du tänker cykla.

Annons

Välj en cykeltur som passar dina/era förutsättningar. Ska du cykla med barn kan det till exempel vara en bra idé att undvika leder som innebär mycket cyklande på trafikerade vägar. Behöver du mycket packning men tycker att det är jobbigt att bära på cykeln kan du på många större leder betala för bagagetransport så levereras bagaget i förväg till ditt nästa nattstopp.

Vill du inte behöva planera in i minsta detalj på egen hand finns gott om härliga cykelpaket att välja mellan.

Se också till att ha en cykelkarta som visar din väg, eller åtminstone en nedladdad karta i mobilen.

Serva cykeln

Gå igenom din cykel inför cykelresan. Kontrollera att bromsarna fungerar bra och att kedjan är tillräckligt spänd, samt att lamporna fungerar och att du har med extra batterier till dem. Är du osäker på cykelns status kan du lämna in den på service på en cykelverkstad – men var ute god tid, för verkstäderna ha fullt upp under sommaren. Hyr du en cykel ska allt detta vara kollat innan den lämnas ut.

Annons

Enligt svenska lag måste din cykel alltid ha fungerande broms och ringklocka. Cyklar du i mörkret ska din cykeln också vara utrustad med:

  • en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får vara av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.
  • strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter
  • röd reflex baktill
  • vit reflex framtill
  • vit eller orangegul reflex åt sidan.

Använd cykelhjälm

Det är inte lag i Sverige för vuxna att använda cykelhjälm – men olyckor händer, och de flesta cykelolyckorna är singelolyckor som beror på exempelvis sladd, cykelfel eller andra oförutsedda problem. Och en hjälm kan utgöra skillnaden mellan liv och död.

Köp en hjälm med CE-märkning, och spänn hakbandet ordentligt.

Anpassa dig efter omgivningen

Att cykla på raka cykelvägar och att cykla i innerstaden är inte samma sak, och du som cyklist måste anpassa dig efter situationen du befinner dig i. Du har inte samma rättigheter eller skyldigheter som fotgängare eller bilister, så det kan vara bra att veta hur di ska bete dig i trafiken. Här kan du läsa Transportstyrelsens regler för dig som cyklar. Vet du till exempel vad det är för skillnad på en cykelpassage och en cykelöverfart?

Annons

Packa rätt

Undvik att packa allt i en stor ryggsäck – det blir tungt och vingligt och trycker ner dig onödigt mycket på den hårda cykelsadeln, vilket kan göra dig öm i baken snabbare än nödvändigt.

Investera i stället i ett par vattentäta cykelväskor. Man kan ha två fram och två bak, och du packar med fördel det tyngsta fram. Lättare saker kan du ha i cykelkorgen om du har någon. Pakethållaren är inte ett bra ställe att spänna fast stora objekt!

Kläder efter väder

Ett par stoppade cykelbyxor kan vara det bästa köpet för en ovan cykelsemestrare, förutom en bra hjälm. En vindtät jacka och ett regnställ som andas ifall det svenska sommarvädret lämnar en del att önska…

Handskar minskar risken för skav i händerna från styret. Ett torrt ombyte kan vara guld värt efter en hel dag i regn. Och glöm inte ett par solglasögon som sitter på plats!

Annat smått och gott

Det kan vara en bra idé att ta med extra batterier till cykelljusen, en cykelpump, extra slang och ett mindre reparationskit om det skulle hända något på vägen.

Annons

En handduk, lätta sidenlakan och ett sittunderlag är bra att ha i packningen för dina stopp, och ett första hjälpen-kit ifall olyckan är framme (eller du får skavsår som behövs plåstras om). Det finns också små förpackningar med miljövänligt tvättmedel som gör att du kan tvätta svettiga kläder där du hittar rent vatten.

Ha med en charger till mobilen så att du kan ladda den om du behöver när du inte har tillgång till el. Och göm inte solskydd!

Mat och dryck

Det viktigaste på den här punkten är nog att du har med dig tillräckligt med vatten. Varma sommardagar kan cyklingen ta på krafterna och det kan stundtals vara svårt att hitta en skuggig plats att stanna på.

Hur du gör med mat bestämmer du själv – du kan köpa det på vägen när du cyklar förbi någon butik eller restaurang, eller ha med allt och laga med stormkök. Men i vilket fall kan det vara en bra idé att alltid ha en proteinbar eller något annat snacks i väskan för att undvika akut hunger.

Källa: Sweden By Bike, Transportstyrelsen, Trafikverket   Foto: TT

Läs mer:

Cykelsemester i Sverige: 7 vackra cykelleder

Så mycket kan du tjäna på att ta cykeln istället!

Hur gör jag cykelpendlandet till träning? Experten svarar

Annons