Resereportage: Las Palmas har allt man kan önska
Las Palmas på Gran Canaria är som en stor påse blandgodis för sinnena. Här finns det mesta en njutningslysten resenär behöver: en fantastisk strand, bra restauranger, otroligt trevliga och gästvänliga människor och den vackra stadsdelen Vegueta, från 1400-talet. Det sägs att murarna kan viska om allt de sett i ens öra – om man lyssnar noga.
Vi återkommer till Las Palmas gång på gång och tröttnar aldrig. Och bor alltid nära stranden Las Canteras, gärna på den östra delen – där vågorna aldrig blir så stora att man inte kan bada. Där brukar också ett gäng spanska kvinnor i olika åldrar sitta på filtar, bland de uppdragna färgglada fiskebåtarna, och spela bingo. Det är alltid samma, något hesa, kvinna som läser upp numren; dos, quattro, nueve …
Den över tre kilometer långa stranden räknas till en av de finaste i hela världen. Och vi förstår varför. Varje kväll städas den. Och sanden plattas till tills den liknar manchestersnö i slalombacken. Vi startar dagen med att barfota vandra längs vattenbrynet, känna sanden mellan tårna och lyssna på vågornas brus. På tillbakavägen stannar vi till vid en av de många restaurangerna och tar en nypressad kall fruktsmoothie. Inte mycket mer händer den dagen.
Nästa dag tar vi bussen till bergsbyn Tejeda, drygt fyra mil bort. Här är luften hög, sval och frisk och landskapet är magiskt vackert. Nedanför oss breder gröna dalgångar ut sig, med en trolsk lätt dimma.
Läs också: ”Därför blir du lyckligare av att resa än att köpa en ny bil”
Så startar vi vår vandring, över bergen, mot den högst belägna och en av de äldsta byarna på hela Gran Canaria: Artenara. Den slingriga, knaggliga stigen, som otaliga generationer gått före oss, har först en brant stigning och går sedan genom gröna ängar, där vi stannar och lyssnar på getternas klockor, som hörs på avstånd. Det känns som om tiden stannat.
Vi fortsätter över nakna bergskammar, förbi grottöppningar där människor bott och levt för länge sedan samt genom naturreservatet Pinar de Tamadaba och den sagolika tallskogen, med kottar stora som bowlingklot.
Vägen ner mot byn är brant och småstenig och kan beskrivas som medelsvår. Nu är vi varma och benen känns som överkokt spagetti! Tänk er känslan när vi till sist ser den stora Kristusstatyn som står mitt i Artenara, och som påminner om den i Rio de Janeiro. Det betyder att vi är framme!
Här bor fortfarande många av invånarna i hus som är inrymda i grottor, det finns också en grottkyrka. Vi slår oss ner på terrassen vid restaurangen La Esquina, med en vy över havet som tar andan ur oss. Det här måste vara den bästa utsikten på hela ön! Här tar vi en kall öl, äter en smakrik grönsaksgryta med krasse, potaje de berros, som är traktens specialitet, och vilar benen. Livet kan nog inte bli bättre än så här!
Varför Las Palmas?
Las Palmas är en trevlig stad, med låg turistkänsla och hög avslappningsfaktor. Det är perfekt att bo här och göra dagsturer på alla underbara vandringar som finns. Man har medvetet satsat på att underhålla de gamla transportsträckorna som människor använt i alla tider för att föflytta sig till fots, caminos reales, som den vi gick mellan byarna Tejeda och Artenara. Man har också byggt många nya. De flesta är väl skyltade och det finns också vandringskartor att köpa. Gran Canaria-traversen är en sammanlänkning av öns populäraste etapper. I flera av bergsbyarna kan man också bo på hotell, för en vänlig summa.
Hur? Bussnätet är väl utbyggt och billigt. Fyra mils bussfärd kostar runt 4 euro. Taxi och hyrbil är också prisvärt.
När? Året runt.
För vem? Alla. Vi vandrade med vanliga sandaler och handväska (till mångas förtjusning). Nedstigningen var medelsvår – men har man problem med knäna ska man undvika just denna vandring, som utgick från en av Gran Canarias högsta höjder. Annars finns det något för alla. Fortsätter man till exempel på strandpromenaden längs Las Canteras, österut, kan man gå eller cykla flera kilometer längs kusten – en platt och jättevacker tur.
av Anna Carsall