Semestertips Natur och outdoor Vandring Res i Sverige MåBra resan

Semester i husbil? Här är 10 tips för en skönare resa

25 jun, 2020
Fler än någonsin hyr husbil för att semestra i Sverige i år, i spåren av coronapandemin. Det är härligt, flexibelt och bekvämt – men det finns några saker att tänka på innan ni ger er iväg. Här är experternas tips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sommaren 2020 blir inte som andra somrar – men det betyder INTE att sommaren är inställd! Svenskarna tar till tillfället i akt att semestra på hemmaplan (hemester, eller svemester om du så vill), och vi ser att uthyrare av stugor, bilar och cyklar kommer att få ett bra år!

En annan typ av semester är att åka runt i husbil, och även här se branschen hur intresset är större än någonsin.

– Baserat på den skyhöga ökningen av bokningar under de senaste veckorna tyder mycket på att andelen människor som åker husbil är större än någonsin, säger Hugo Oliveira i ett pressmeddelande, VD på husbilsuthyrningsföretaget Indie Campers, som nu öppnat sin första depå i Norden, i Stockholm.

Resa med husbil – bekvämt och flexibelt

Företaget har sedan flera år hyrt ut husbilar och campervans i europeiska länder som Frankrike, Italien, Spanien och Belgien, och har nu alltså kommit till Sverige.

Att hyra husbil är ett bekvämt sätt att semestra – du behöver inte boka varje stopp i förväg och hinner se mycket på din semester. Dessutom behöver du inte bära runt på din packning mer än en dagsryggsäck när du är ute på dagarna.

Annons

Men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på, som experterna på Indie Camper vill tipsa om inför kommande högsäsong:

Campervan Indie Camper
Det finns många olika typer och storlekar att välja mellan när du ska hyra en husbil. Foto: Indie Camper

10 tips inför husbilssemestern:

Lär känna husbilen

Innan ni påbörjar semestern är det en god idé att lära sig om husbildens funktioner. Ofta finns instruktionsfilmer och tips på antingen uthyrarens sida eller på Youtube. Ta några varv runt bilden invändigt och utvändigt innan ni lämnar uthyraren, och var inte rädd att ställa frågor – både innan resan, under tiden och efteråt.

Planera med flexibilitet

Ha en plan för vart du vill åka och vad du vill se, och skriv ner platser där ni kan stanna och övernatta. Däremot behöver ni inte låsa er helt till planen utan kan gott och väl stanna och upptäcka nya pärlor på vägen – det är ju det fina med husbil. Kolla på olika resealternativ innan ni börjar resan. Ett bra tips är att spara de platser du vill besöka under din resa på Google Maps.

Annons

Packa lätt men smart

Du behöver mer än kläder på resan. Se till att få med dig alla viktiga dokument du kan behöva – inte minst om du ska köra genom flera länder, eller om du har husdjur med dig. Småsaker som våtservetter, ficklampor+batterier och USB-kablar kommer ofta väl till pass.

Organisera husbilen innan resan

Om du har koll på grejerna i hubilen kommer du att spara mycket tid och energi när du väl behöver dem sen. Detta gäller inte minst om ni reser i grupp eller med barn

Organisera din husbil så att du har enkel tillgång till saker du ofta använder som skor, mat, jackor eller pengar. Och se till att du har saker på fasta platser för att spara tid och utrymme – och att alla i ressällskapet är med på noterna.

Fixa en sovplats innan det blir mörkt

Att leta efter en plats att campa med husbilen i mörkret är sällan en bra idé. Börja i god tid med att leta efter ett övernattningsställe, särskilt om ni ska ställa upp förtält eller andra utesaker till kvällen

Annons

Kolla var du kan campa i förväg och var där tidigt så att du har tillräckligt med tid att njuta av både omgivningen och en god middag innan solnedgången

Lämna inte värdesaker

Om ni parkerar husbilen för en dag i staden eller på stranden – se till att ta med dig alla värdesaker. Var också noga med att bagage och annat som kan vara av värde inte syns från utsidan av bilen.

Visa hänsyn 

Var hänsynsfulla när ni reser. Se till att ha en positiv (eller ingen) inverkan på miljön och de platser ni besöker. Kontrollera att bostadsutrymmet är i enlighet med lokala bestämmelser, tänk på ljudnivå under natten och bevara platsen i samma skick som när du kom (om inte bättre). Skräpa med andra ord inte ner.

Skapa en checklista

När det gäller husbilar finns det mycket som man bör hålla reda på. Se till att kontrollera mängden gas, vatten och elektricitet med jämna mellanrum och innan du stannar för natten. Ta reda på var det finns sanitära servicepunkter längs med vägen så att du inte hamnar utan tillgång på vatten, strömförsörjning, gas eller toalett.

Annons

Analog underhållning

Koppla bort internet och kom i kontakt med naturen, de du reser med – och ditt inre jag. Ta med spel, lekar och böcker så att ni kan underhålla er på ”det gamla goda sättet”. Glöm inte fiskeutrustning, vattenleksaker, badmintonracket och liknande som ni kan underhålla er med i naturen.

Extra säkerhet

Ta alltid med dig en bra ficklampa och en laddad powerbank. Det kan vara skönt att inte känna press på att behöva hålla sig nära civilisationen bara för att säkra tillgången på el.

Och apropå säkerhet: Snåla inte när det gäller försäkringen på husbilen – några hundralappar extra är ingenting jämfört med vad du får betala om det händer något ute på vischan.

Foto: Indie Camper, TT

Läs mer:

15 svenska öar att uppleva i sommar

10 tips på en lyckad budgetsemester i sommar

Svenskarnas semesterfavoriter – topplistan på udda pärlor

Annons