Semestertips Natur och outdoor Vandring Res i Sverige MåBra resan

Vandra i Skåne – 7 dagsturer med utgångspunkt i Malmö

18 maj, 2020
Vandra i Skåne
Bor du i Malmö eller omnejd och vill upptäcka mer av området? Här har vi samlat sju spännande dagsturer där du kan vandra och se det bästa av svensk natur i Skåne!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 anledningar att vandraBrand logo
5 anledningar att vandra

Vi älskar att vara ute i naturen – få frisk luft, solsken och dagsljus, blandat med doften av hav eller mossa. I Sverige har vi dessutom fantastisk natur, och inte mindre än 4500 naturreservat och 30 nationalparker att upptäcka!

Vill du vandra i sommar? Upptäcka mer av vårt vackra land till fots, sova i tält eller på vandrarhem eller i fjällstugor, laga mat i stormkök eller på lokala gårdar? Här är Sveriges 12 vackraste vandringsleder!

Men det går lika bra att vandra över dagen! Och du behöver sällan åka långt – oavsett var du startar din vandringstur. MåBra har här listat några härliga dagsturer du kan göra med Malmö som utgångspunkt.

Finjasjöleden

Finjasjön.
Finjasjön går att bada i – ta med badkläderna!

Vandra i vackra Hovdala! Här finns flera leder att välja mellan, men vi rekommenderar rundan runt sjön Finjasjön, som är ungefär 20 kilometer från start till mål.

Annons

Längs leden upplever du ”Europas regnskog” vid Sveriges längsta alsumpspång, Sveriges äldsta boplats och en arkitektritad fågelplattform, där du kan spana på flera fågelarter med en kikare. En lyxig lunch kan du äta på Skyrup Golf & Hotell som du går förbi.

Du kan även börja din vandring med ett besök på Hovdala slott, där det finns parkeringsmöjligheter. Du följer då leden I Posta-Nillas spår västerut. Efter några kilometer passerar du Hovdala Trädhus. Strax nedanför trädhuset ansluter Finjasjöleden. Ett annat alternativ är att gå norrut längs Höjdarnas Höjdarled mot Guldkusten, där du kommer in direkt på Finjasjöleden.

Ledfärgen för Finjasjöleden är rosa.

Bra att veta:

Finjasjöleden
Finjasjön. En större karta hittar du här.

Längd: 20 kilometer.

Annons

Svårighetsgrad: Lätt.

Kollektivt: Stadsbuss linje 3 går från en hållplats vid Fisktorget i Hässleholm, hoppa av vid sluthållplatsen Spraglerödsvägen i Tormestorp. Därefter är det en promenad i Posta Nillas spår på ca 2 km över Äspehöjden.

Med bil: Följ väg E22 norrut mot Hörby. Vid korsning 30-Trafikplats Hörby, följ skyltarna mot S Rörum/Hörby N C. Ta Södra Rörum HörbyvägenSödra Rörum Häglingevägen och väg 23 mot Hovdala Slott, där kan du parkera. Bilfärden tar drygt en timme.

Kullaberg

Kullaberg
Fyren längst ut på Kullaberg.

Udden Kullaberg bjuder på allt från lummiga bokskogar till branta klippor vid kusten. Här finns även en sevärd fyr längst ut och grottor att upptäcka!

Annons

Här är det lätt att ta sig runt, och ett bra ställe att börja äv i Mölle eller Arild där du kan parkera bilen. Från Arild till fyren på norra sidan går en blå markerad led. Från Mölle till fyren går en röd led. En gul led binder samman dessa två på ett antal platser. Den röda är lite lättare än den blå.

Runt Kullaberg finns även ett marint reservat för att skudda havets flora och fauna.

Bra att veta:

Kulla berg
Kullaberg. Se en större karta här.

Längd: Arild-Fyren tur och retur cirka 11,5 kilometer.

Annons

Svårighetsgrad: Lätt-medel.

Kollektivt: Vi rekommenderar bil, men det går att från Malmö ta buss 4 till Helsingborg sen buss 220 till Höganäs stadshuset, och därifrån buss 222 till Mölle busstation.

Med bil: Ca 1 timme och 20 minuter från Malmö. Kör E20 mot Helsingborg, där du svänger in en snabbis på E4:an, innan du svänger av till väg 111, som du följer tills du kommer till Mölle.

Häckeberga runt

Häckeberga
Vackra ädellövskogar i Häckeberga.

I Häckeberga utanför Genarp öster om Malmö går du över blomstande kullar och förbi trollska kärr, får se runier, sagoslott och en kyrka från 1500-talet.

Annons

Börja din vandring vid Allmänningen öster om Genarp. Leden går längs Skåneledens etapp 15 och 15A, och går mellan flera olika naturreservat, bland annat Risen, Degebergahus och Husarahagen med sina vackra ädellövskogar.

Den här rundan går Genarp-Häckeberga–Genarp, så det går utmärkt att ta bilen.

Bra att veta:

Häckeberga runt
Häckebergarundan. Se större karta här.

Längd: 25 km

Svårighetsgrad: Medel

Kollektivt: Ta buss 172, hoppa av vid hållplats Genarps busstation och vandra österut längs Heckebergavägen.

Annons

Med bil: Ta Stockholmsvägen ut ur stan och byt till Malmövägen vid Burlövsbron. I rondellen innan Staffanstorp svänger du höger in på Västanvägen, och i nästan rondell tar du vänster in på väg 11. Vid Kyrkheddinge svänger du av till Esarpsvägen som leder till fram till Genarp.

Söderåsen och Skäralid

Söderåsen nationalpark
Grönskande lövskog i Söderåsens nationalpark.

Nationalparken Söderåsen bjuder på trolsk urskog, mörka vattendrag och branta sluttningar, vilket skapar en spännande miljö att vandra i. Här kan man utan problem tillbringa flera dagar i orörd natur och helt utan kontakt med civilisationen. Men en dag går också bra!

Annons

Vi rekommenderar Hjortsprångsrundan (blå markeringar). Den är lite besvärlig och passar inte för barnvagnar. Leden går cirka fyra kilometer in i sprickdalen och 3,7 kilometer uppe på åsen i bokskog – och inkluderar 90 meters höjdskillnad. En del av leden är stenbelagd med grova stenar. Rundan passerar Lierna och Hjortsprånget.

Bra att veta:

Söderåsen
Del av Söderåsen. Se hela kartan här!

Längd: 7,7 km

Svårighetsgrad: Medel-svår.

Kollektivt: Ta Pågatåget till Stenhag station, byt till buss 518 där du kliver av våd Skäralid Nationalparken.

Annons

Med bil: Ta E22 norrut, till Gårdstångarondellen där du byter till väg 113. I Eslöv kör du rakt fram i rondellen och fortsätter på väg 17, och i nästa rondell tar du höger in på väg 113 igen. Fortsätt till Hasselbro där du svänger in vänster på väg 13 fram till Skäralid.

Gårdlösaleden i Smedstorp

 

Ligger en bit bort från Malmö, men väl värt en dagstur! Gårdlösaleden i Smedstorp fick 2017 Tomelilla kommuns Miljö- och naturpris. Leden skapades av de lokala byborna, som hjälpts åt att rensa stigar och bygga broar med mer.

Annons

Längs med leden kan du se en gammal brydestyga där man brukade torka brandfarligt lin, flera skeppssättningar, en kalkugn och Ljungavångens naturreservat – och en gravplats från järnåldern.

Lättast är att börja och sluta vandringen i byn Smedstorp.

Bra att veta:

Gårdlösaleden
Rundtur med start i Smedstorp. Se större karta här.

Längd: 12 km

Svårighetsgrad: Lätt-medel.

Kollektivt: Ta Pågatåget från Malmö centralstation till Smedstorp station. Det tar ca 1 timme och 19 minuter.

Med bil: Följ väg 11 österut mot Simrishamn. Sväng höger vid skyltar mot Hammenhög/Smedstorp.

Annons

Frostavallen i Höör

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

 

Frostavallens strövområde bjuder på flera olika vandringsleder med stora bokskogar och sjöar. Här finns även rester av gamla vulkaner och rasbranter från Juratiden.

Långtorpsslingan heter den längsta vandringen och den är 9,9 kilometer – men det finns även ett gäng kortare, mellan 3-6 kilometer. Förutom en brant sluttning vid Djuraliden är slingan lätt att gå och följer väl trampade stigar, grusvägar och en fin stenlagd väg i skogen. På flera ställen kan man se ruiner efter gamla brydestugor och även en ruin efter en hel gård i Habo. Slingan passerar flera rastplatser. Bland annat kan du stanna till och fika i fin bokskog vid Huggarkojan i Ullstorp. Här bodde Ullstorps siste skogshuggare.

Annons

Bra att veta:

Långtorpsslingan
Långtorpsslingan är markerad med gröna prickar. Se större karta här.

Längd: 10 km

Svårighetsgrad: Lätt-medel.

Kollektivt: Ta tåget till Höör. Från Höör går buss 441 som stannar på flera hållplatser i området, till de norra delarna av området går buss 448.

Med bil: Kör mot Höör. Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat mot Frostavallen.

Stenshuvud nationalpark

Stenshuvud nationalpark

I Stenshuvud Nationalpark på östkusten kan man lätt fördriva en dag eller två med att spatsera runt i det vackra kustlandskapet.

Annons

Det finns ingen längre led att hålla sig till, men det är lätt att kombinera flera kortare leder. Besök utsiktsplatsen på Kortelshuvud, lila led, som bjuder på en vy över Stenshuvud och havet. Läng den blå leden ser du kanten av orkidéängen, som under försommaren är enastående med sin blomfägring. Stranden är alltid trevlig och här kan du se Krivareboden, som varit utgångspunkt för fiske sedan tiden före Skåne blev svenskt.

Du kan läsa mer om de olika lederna här. Det finna en entré i södra änden, en i norra och en på mitten av nationalparken.

Bra att veta:

Stenshuvud nationalpark
Det finns mycket att se i Stenshuvuds nationalpark. Se större karta här.

Längd: Olika, men sammanlagt kan du vandra omkring 11 kilometer på olika leder i nationalparken.

Annons

Svårighetsgrad: Lätt-svår – det variera, framförallt i höjdled.

Kollektivt: Ta Pågataget från Malmö central till Simrishamn, sedan bussen Skåneexpressen nr 3 som går mellan Simrishamn och Kristianstad. Det är ungefär tre kilometer att gå från hållplatsen ”Mellby skola”.

Med bil: Kör väg 11 mot Simrishamn. Strax efter Sjöbo svänger du vänster mot Vanstad, vänster till Lövestads landsväg. Kör mot Olof 7 och Rörum, där du svänger vänster mot nationalparken.

Foto: TT, Instagram

Ut och vandra – allt för en lyckad vandring!

Vandra sommaren 2020!

Ut och njut av en härlig vandringssäsong 2020! Här hittar du bästa tipsen för att din vandring ska bli så lyckad som möjligt. Läs mer om vackraste lederna, nybörjarmisstagen och utrustningen du behöver.

Läs mer: Allt du behöver för en lyckad vandring!

Läs mer:

12 anledningar att börja vandra – därför ska du ut och gå

Vandra i Stockholm – 10 vackra dagsturer

12 äventyr i Sverige – från vandring till vargsafari

Annons