Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Så blir du av med onödiga vardagsutgifter – och får mer pengar över

18 jun, 2017
AvNanna von Knorring
Det behöver inte vara svårt att spara pengar. Här är 11 spartips för hur du blir av med onödiga utgifter i vardagen och får mer pengar över till annat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

”Många bäckar små” må kännas som ett uttjatat uttryck, men när det kommer till vår vardagsekonomi så stämmer det faktiskt. Bland våra utgifter gömmer sig många onödiga kronor som vi gör oss av med varje månad och som vi istället skulle kunna spara till något roligare.

Se ocksåFIRE-rörelsen: förtidspensionera dig med denna metod

Här listar vi 11 enkla sätt att göra sig av med onödiga vardagsutgifter – och få mer pengar över till det du verkligen vill lägga pengar på:

1. Betala på rätt sätt

Lägg dina fakturor på autogiro för att slippa avgifter på dina räkningar. Dessutom missar du aldrig en betalning, vilket gör att du slipper dyra påminnelseavgifter som i längden även kan påverka din kreditvärdighet.

Läs också: Ät nyttigt – och spara både kalorier och pengar

2. Köp inte på avbetalning

Handla inte produkter eller resor på avbetalning, utan betala istället hela summan på en gång. Då slipper du avbetalningsavgifter och räntor som snabbt blir betydande summor. Har du inte råd att betala på en gång? Försök att avstå från att köpa och spara istället tills du har råd.

Annons

3. Ta inte lån

Bolån går så klart bra att ta, men avstå från att ta konsumtionslån. Spara till det du vill göra och om pengarna inte räcker bör du se över om du kan hitta ett billigare alternativ du har råd med. Konsumtionslån är dyra i längden och en bra tumregel är att inte köpa något man inte har råd med eller kan spara till.

4. Jämför dina avtal

Se över dina försäkringar, elavtal, bredbands- och telefonabonnemang. På nätet finns flera tjänster för den som vill jämföra priserna hos olika bolag. Förhandla ner dina kostnader eller byt till ett billigare företag.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Läs också: Lär ditt barn om ekonomi – 5 roliga sätt

5. Ta alltid med en påse

Såväl matbutiker som många klädaffärer tar betalt för plastpåsar i dag, så se till att alltid ta med dig en påse i väskan för att spara kronor och på miljön. Handla avfallspåsar på rulle för dina sopor, det är betydligt billigare.

Annons

6. Kolla upp dina krediter

Kreditkort kostar eftersom både ränta och avgift läggs på den summa du spenderar. Se över vilka krediter du har och säg upp de du inte använder eller kan klara dig utan. Även om du inte använder krediten kan den försämra din kreditvärdighet, vilket i sin tur kan ge dig dyrare lån hos banken.

7. Sluta med småhandlingar

Onödiga utgifter i vardagen som är enkla att göra sig av med är alla små köp. Ta med kaffe hemifrån när du går till jobbet, bjud hem en vän på fika istället för att gå till ett dyrt kafé och bär med dig en vattenflaska för att slippa köpa dryck om du blir törstig.

8. Se över dina abonnemang

Se över vilka abonnemang du samlat på dig samt om du kan pausa eller säga upp något av dem. Kanske behöver du inte Netflix under de soliga sommarmånaderna eller så kan du gymma hemma eller utomhus under de kommande månaderna?

Läs också: 5 vanor folk som har matlåda till jobbet har gemensamt

Annons

9. Köp inte separata produktförsäkringar

Många affärer erbjuder separata produktförsäkringar vid köp av exempelvis elektronik. Kolla upp om du verkligen behöver försäkringen. Din hemförsäkring, konsumentköplagen och produktens garanti täcker redan mycket.

10. Ta med matlåda

Äter du alltid lunch ute? Dra ner på utgifterna genom att ta med dig matlåda åtminstone någon dag i veckan.

11. Dubbelkolla innan du shoppar

Finns det en rabattkod du kan använda? Kanske kan du börja prenumerera på ett nyhetsbrev eller bli medlem gratis för att få rabatt? Går det att handla via en cashback-sajt? Kolla även upp frakt- och returavgifter innan du handlar på nätet. Finns motsvarande vara på en sajt som inte tar en fraktavgift? Kanske finns den i en fysisk butik nära dig istället? Frakt- och returavgifterna kan kännas som små struntsummor, men efter ett par gånger blir de redan en stor summa pengar.

Foto: Shutterstock

5 smarta sätt att spara pengar – varje dag

Läs också: 5 smarta sätt att spara pengar – varje dag

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons