Corona: 5 nya åtgärder som ska minska smittspridningen
Under onsdagsmorgonen kallade socialminister Lena Hallengren och kultur- och idrottsminister Amanda Lind till pressträff för att presentera ny förslag kopplade till pandemilagen.
Sist det hände var den 9 februari, då meddelande regeringen att man från och med den 14 februari skulle införa åtgärder för långväga kollektivtrafik, som buss och tåg. Trafikbolagen får nu inte sälja mer än hälften av platserna, för att människor inte ska sitta tätt ihop under lång tid.
Och oron inför sportlovet har varit stor – och Folkhälsomyndigheten har varnat för att om vi inte följer restriktionerna nu kan vi snart hamna i en tredje våg av coronavirusets framfart.
Fem nya förslag under pandemilagen
Idag meddelades att att regeringen lagt fram fem nya förslag som skickas på remiss under dagen, och som har en remisstid fram till 26 februari.
Förslagen handlar om att utvidga en del av de begränsningar som redan finns, samt göra det möjligt för vissa arrangörer som kan ha fler besökare på ett smittsäkert sätt att få ha det. Om förslagen godkänns börjar de gälla från och med den 11 mars.
De nya åtgärdsförslagen rör:
1. Nedstängning av fler verksamheter.
Ett förslag om en utvidgad nedstängningsförordning för en bredare nedstängning i samhället om smittspridningen tar ny fart, som gäller alla handelsplatser, köpcentrum, varuhus, gallerior och butiker. Men även serviceinrättningar som massörer och frisörer ska beröras, och även restauranger och gym, samt platser för privata sammankomster.
– Det kan bli aktuellt att stänga ner delar av det svenska samhället, säger socialminister Lena Hallengren.
2. Begränsa tillträde till vissa platser
Regeringen ska kunna utfärda förbud mot att vistas på platser där det är risk för trängsel – som på badplatser och i parker i sommar. Den som bryter mot förbudet riskerar att få böter på 2000 kronor.
3. Nöjesparker,djurparker och liknande temaparker
Idag berör nästan inga av åtgärderna landets djurparker, de kan hålla öppet som vanligt – samtidigt som tivolin och nöjesparker tvingas hålla stängt. Nu vill man införa ett mer enhetligt regelverk för den här typen av parker, så att de som kan hålla öppet på ett smittsäkert sätt kan göra det.
4. Muséer och konsthallar
Den här typen av verksamhet omfattas inte av begränsningsförordningen idag, men enligt det nya förslaget ska de göra det. Enligt Amanda Lind håller många ändå stängt på grund av en önskan från regeringen, trots att de egentligen skulle kunna ha en öppen verksamhet på ett smittsäkert sätt med begränsat besöksantal.
– Åttabegränsningen ska inte ligga kvar längre än absolut nödvändigt, säger kultur och idrottsminister Amanda Lind.
5. Nytt system för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
Det här förslaget ska göra det mer flexibelt för olika tillställningar, och olika regler ska gälla beroende på tillfälle, plats och smittorisk. Exempelvis ska olika begränsningar gälla om eventet sker inomhus, inne med sittplatser, utomhus eller om det är ett motionslopp eller en idrottstävling.
– Deltagarbegränsningarna ska återspegla smittläget i landet, säger Amanda Lind.
Vill du veta mer om pandemilagen? Här kan du läsa mer.
Foto: TT