6 enkla spartips: Så sparar du mycket pengar på kort tid
Årets fattigaste vecka är här, och det är många som inte har speciellt mycket pengar kvar på kontot efter jul och nyår. Så, om du står där med bara några kronor kvar är du inte ensam om det.
Mirja Bokholm är ekonom och har stenkoll på pengar och sparande. Här ger hon sina bästa råd – samtidigt som hon berättar om vanliga ekonomiska misstag du bör undvika:
6 frågor om pengar, sparande och ekonomiska misstag
Måste man verkligen göra en budget?
– Man måste inte, men det är ett väldigt bra verktyg för att få en överblick över sin ekonomi och bättre planera sina utgifter. Genom att göra en budget hjälper du dig själv att på förhand bestämma ungefär hur mycket pengar du ska lägga på olika saker, och hur mycket pengar du ska spara. Om du inte gör det är det lätt att kostnaderna drar iväg och du står med ett tomt konto i slutet av månaden.
Vilket är det största misstaget folk gör när de försöker spara pengar?
– Ett vanligt misstag är att man tror att det bara är de stora utgifterna som gör skillnad för sparandet. I praktiken är det ofta lättare att spara pengar genom att dra in på många små utgifter, såsom hämtkaffe, utelunch, abonnemang, spontanshopping etc. Det kan kännas fånigt att strunta i en kaffe och tänka att man sparar, men om du hittar flera sådana små utgifter att spara in på och gör det konsekvent, så blir det över tid stora pengar.
Vad ska man göra om man har 2 kronor kvar på kontot och det är en vecka kvar till löning?
– För det första ska du fundera på vad du kan göra för att undvika att hamna i samma sits nästa månad. Men om det nu är så att kontot gapar tomt så finns det några saker man kan göra. För det första ska du så långt det är möjligt undvika fler utgifter den kommande veckan. Ät ur frysen, och skippa restaurangbesök, krogrundor, shopping och annat som kostar pengar. Det är inte värt att låna pengar för att göra sådant som du egentligen inte behöver. Om du behöver få in pengar snabbt kan du göra en rensning hemma och se om det finns kläder eller prylar som du kan sälja på exempelvis Blocket eller Facebook Marketplace. Du kan också försöka ta ett snabbt gigjobb inom till exempel event eller barnpassning.
Jag vill försöka spara undan 40 000 kronor på ett år. Hur gör jag lättast?
– Börja med att lägga en budget där sparandet finns med i beräkningarna. Om du vill spara 40 000 på ett år blir det 3 333 kr per månad, men det är klokt att sätta av lite mer så att du har en buffert ifall det dyker upp oförutsedda utgifter senare under året. Fundera på vilka utgifter du har idag som du skulle kunna minska eller vara utan. Kan du till exempel handla mat från lågpriskedjor, minska antalet krogbesök, byta från premium- till budgetvarianter av vissa produkter, säga upp något av dina streaming-abonnemang, eller förhandla ner din ränta? Det finns massor av små utgifter i vardagen som vi kan påverka och som tillsammans kan bli ett avsevärt sparande. Ett tips är att ta ut ett kontoutdrag från din internetbank och markera alla kostnader du skulle kunna minska eller vara utan – det är ett bra sätt att få en överblick och hitta sina egna konsumtionsmönster.
Kan du nämna ett sparknep som inte så många tänker på?
– Man ska inte underskatta vikten av smarta matinköp! Vi lägger varje år stora pengar på att handla mat, och även om det inte känns som något sparande att betala 20 kr för en viss produkt på Willys istället för 25 kr för samma vara på Ica, så är det en besparing med 20 %. Om du handlar mat för 50 000 kr per år och sparar i snitt 20 procent genom att handla smart, så har du sparat 10 000 kr.
Jag har noll koll på min ekonomi och det här med pengar, men vill bli bättre. Vad är första steget? Hur går jag till väga?
– Internet är din vän! Det finns så mycket bra inspiration att hämta på nätet och i sociala medier. Googla, gå in på bankernas hemsidor, ladda ner en sparapp, eller leta upp inspirerande konton på Instagram. Gör inte en för stor grej av det, utan läs på lite varje dag och börja testa tipsen du får. Ett annat bra första steg är att helt enkelt bli mer uppmärksam på vad du lägger pengar på, och börja ifrågasätta ditt eget konsumtionsmönster. Varje gång du köper något, fundera på om du verkligen behöver det, och om det finns något sätt du skulle kunna få ungefär samma produkt till ett lägre pris.
Foto: TT