6 saker du INTE ska göra när det åskar
Sommar, sol – och åska… Varje år slår blixten ner cirka 100 000 gånger i Sverige. Oftast skadas inte människor eller objekt, men ibland kan det hända olyckor. Åskans kraft kan orsaka stora skador och det är läge att skydda både dig själv och ditt boende. Här är 6 saker du ska tänka på nästa gång det blixtrar och dundrar.
Ha inte kontakterna i!
Dra ut kontakten till all elektronik och ha kontakterna minst 50 centimeter från uttaget, strömmen kan i värsta fall hoppa från väggen till kontakten och skada elektroniken i alla fall. Glöm inte dina strömberoende apparater utomhus, till exempel robotgräsklippare och spa-bad. Och bada absolut inte i spa-bad utomhus om det åskar!
Var inte nära vatten!
Vatten leder ström och du kan råka riktigt illa ut, bada inte i hav eller sjöar och ta duschen vid ett annat tillfälle. Åska är också en perfekt anledning att låta disken stå, handdiskar du finns det risk att du får en ordentlig stöt om blixten slår ner, särskilt om du har äldre vattenledningar i huset.
Skyddar bilen mot åska?
Sök inte upp bilen. Det är inte farligt att åka bil när det åskar, och bilen är ett bra alternativ om du inte kan ta dig inomhus. Men att bilen med gummidäck och plåthölje skulle vara ett perfekt åskskydd är dock en myt, enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Ta inte skydd under ett träd
Med åska kommer ofta regn och är man utomhus kan impulsen att söka skydd under trädens lövverk kännas logiskt. Men ett blixtnedslag i trädet gör sannolikt marken omkring det strömförande och du kan råka riktigt illa ut.
Undvik båtåkning när det åskar
Överraskar åskan dig på sjön måste du vara försiktig. Reva segel och rör inte mast, bom eller metallytor och sök hamn omedelbart. Att lyssna på sjörapporten för att undvika åskväder är extra viktigt.
Undvik öppna platser
Att befinna sig på en idrottsplats, fotbollsplan eller öppna ytor bör också undvikas.
Allra helst ska du gå inomhus när det åskar. Om du inte kan ta dig inomhus ska du undvika att stå under ett träd eller andra höga föremål.
Källor: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, SMHI.