7 sätt #metoo syns i regeringens vårbudget
Måndagen den 16 april presenterade regeringen sin vårbudget, och i den kan man se vilka avtryck metoo-rörelsen har gjort inom politiken. Bland annat vill regeringen och Vänsterpartiet tillföra över 100 miljoner kronor för arbete med koppling till #metoo och mäns våld mot kvinnor, och ytterligare 50 miljoner går till kvinnojourerna i en separat satsning.
– Höstens #metoo-upprop visade på ett kraftfullt sätt att det finns mycket mer att göra för att bekämpa sexuella trakasserier och sexuellt våld på arbetsplatser och i övriga samhället. Därför vill regeringen tillföra ytterligare medel för informations- och utbildningsinsatser inom rättsväsendet, skolan, socialtjänsten och på arbetsmarknaden. Det är viktiga investeringar i vårt gemensamma samhällsbygge, säger jämställdhetsminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.
Här är regeringens metoo-satsning i vårbudgeten
1. Sexualundervisning i skolan
50 miljoner kommer att gå till att utveckla sex- och samlevnadsundervisningen och till att stärka arbetet mot kränkande behandling i skolan. Detta ska ske genom kompetensutveckling.
– I många av vittnesmålen i #metoo beskrevs övergrepp och kränkningar som aldrig ska tolereras i skolan. Grunden för övergreppen har ofta lagts när män varit pojkar. Därför är det så viktigt att vi har en stark och likvärdig sex- och samlevnadsundervisning som kan samverka med skolans arbete för trygghet och mot kränkningar, säger Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.
2. Sexuella trakasserier i arbetslivet
I Sverige ledde metoo-rörelsen till omkring 65 upprop inom olika yrken, och kvinnors utsatthet på arbetsplatsen blev tydligare än någonsin. För att komma till bukt med problematiken som lyfts den senaste tiden föreslår regeringen att anslaget till Arbetsmiljöverket sammanlagt ska ökas med 25 miljoner kronor.
10 miljoner kronor ska under 2018 gå till att öka kunskaperna om sexuella trakasserier i arbetslivet och för att stärka det förebyggande arbetet på Arbetsmiljöverket, och 15 miljoner kronor vill man satsa på att stärka de regionala skyddsombudens verksamhet.
3. Samtyckeslagen
I och med den nya samtyckeslagen har Brottsoffermyndigheten fått i uppdrag att genomföra informations- och utbildningsinsatser fram till 2020. För att fortsätta det arbetet vill regeringen öka anslaget till myndigheten med 10 miljoner kronor.
4. Stöd till kvinnojourer
Regeringen vill stärka kvinno- och tjejjourernas verksamhet med 50 miljoner kronor under 2018. Genom att öka anslaget vill man möjliggöra och förbättra rådgivning, samtalsstöd och att personal ska kunna följa med eller på annat sätt stötta tjejer och kvinnor i sina kontakter med myndigheter. I potten till kvinnojourerna ingår även kompetensutveckling och insatser för att förebygga mäns och pojkars våld mot kvinnor och flickor.
5. Mäns våld mot kvinnor
Regeringen vill öka anslaget till socialtjänstens våldsförebyggande insatser med 25 miljoner kronor. Framför allt ska pengarna gå till utbildningsinsatser för att öka kunskapen och beredskapen kring mäns våld mot kvinnor.
6. Kompetens kring sexbrott hos Polisen
I vårbudgeten vill man förstärka Polismyndigheten med 200 miljoner kronor. Förutom att stärka kompetensen avseende sexualbrott kommer man till exempel att satsa på frågor som organiserad brottslighet och terrorism.
7. Ungdomssajt om sex och rättigheter
Den digitala plattformen Youmo.se arbetar med information på flera språk kring frågor som jämställdhet, sexuell och reproduktiv hälsa och reproduktiva rättigheter. Sajten riktar sig till nyanlända och andra ungdomar. I vårbudgeten har man vigt 5 miljoner kronor för utbildningsinsatser med koppling till plattformen.
Alla är dock är inte helt nöjda med regeringens satsningar kring #metoo i vårbudgeten. Sveriges Kvinnolobby menar till exempel att man borde ha satsat mer på arbetet kring sexuella trakasserier på jobbet.
Och Feministiskt Initiativ anser att stödet till kvinnojourerna är en kortsiktig lösning:
Bra att regeringen lägger 50 miljoner till kvinnojourer. Men bara för 2018. I övrigt är det översyn av långsiktig finansiering till kvinnojourerna som gäller. Vi behöver handling. I vår budget finns långsiktig stöd till kvinnojourerna med. Varje år. #svpol #vårbudget #klartvikan
— Lotten Sunna (@lottensunna) 2018 cuoŋománnu 16
Läs också: Sara Danius avgång och krisen i Svenska akademien – detta har hänt
Artikeln publicerades först på ELLE.