Experterna om: Lambda – den senaste virusvarianten
Lambdavarianten har egentligen, precis som deltavarianten, härjat ett tag. Sen december 2020 för att vara exakt, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Denna identifierades dock först i Peru, och har sen dess rapporterats i 30 länder. Den har framförallt registrerats i delar av Sydamerika, men nu rapporteras den också ha nått Storbritannien, genom resor.
Se också – hit vill vi resa och här härjar deltavarianten.
Hur oroliga bör vi i Sverige vara? Så säger experterna.
Fungerar vaccinet mot virusvarianten Lambda?
Det finns inte mycket vetenskapligt belägg för varken eller ännu. Det som finns i frågan är en pågående studie från Peru som verkar antyda att Lambdavarianten smittar mer, samt att vaccinet utger mindre säkert skydd jämfört mot tidigare virusvarianter, detta rapporterar amerikanska hälsosajten Health. Ett resultat som också liknar de resultat man fått från studier som gjorts på deltavarianten.
Sveriges experter är dock inte särskilt oroade för de olika varianterna som dyker upp, utan fortsätter uppmana samtliga att vaccinera sig oavsett.
– Det är egentligen ingen av dagens varianter som är oroande avseende vaccinens förmåga att skydda, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid avdelningen för klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet, till Aftonbladet.
Se också – nej, du får inte större bröst av coronavaccin.
Lamdavarianten – så farlig är den enligt svenska experter
Ingen vet säkert hur smittsam lambdavarianten är, men ännu kategoriserar WHO den inte som något aggressivare än övriga varianter. Det finns heller inget belägg för att den som drabbas i större utsträckning blir allvarligt sjuk. Däremot har den lagts till på den europeiska smittskyddsmyndighetens, ECDC:s övervakningslista.
– Vi vet väldigt lite om den och det är därför den ECDC ska hålla ett öga på den, säger Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, till SVT.
– Det här är en variant som uppstått, och fått stor spridning, i Sydamerika. Det finns, så vitt jag känner till, inga bevis för att den skulle vara mer smittsam än till exempel den nuvarande deltavarianten, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Centrum för infektionsmedicin vid Karolinska institutet, i samma intervju med Aftonbladet.
Studier pågås dock kontinuerligt, bland annat i Storbritannien, och man hoppas på att veta mer snart.
Nu har också coronavarianten My upptäckts i Sverige.
Källa: Health, Aftonbladet
Foto: TT