Anders Hansen om corona: Ryktesspridning kan skapa stark ångest
Att bli rädd när vi hör talas om infektioner är en naturlig instinkt. Det menar psykiatrikern Anders Hansen, som skrivit böcker som Hälsa på recept, Hjärnstark och Skärmhjärnan. I Svenska Dagbladet skriver han att ett av de största hoten mot vår överlevnad har varit just infektioner, och att vi därför har utrustats med en förmåga att kunna upptäcka tecken på infektion hos andra, och dessutom att känna fruktan och avsky när vi väl gör det.
– Att vi fungerar så är inte konstigt. Det är ju lika viktigt att undvika att få in bakterier och virus i kroppen som att hantera dem när de är på plats. Och för att undvika det måsta man ju skaffa information om vem som är smittad och som följaktligen ska hållas avstånd ifrån, skriver han hos Svd.
Anders Hansen menar att rädsla är en naturlig reaktion
Med situationen vi befinner oss i idag, med coronavirusets spridning, så är det alltså inte konstigt att vi reagerar med just rädsla.
Nu varnar psykiatrikern för vår reaktion på ryktesspridning, som han menar naturligt uppstår i kris. Hansen menar att tittar man historiskt så spreds rykten mun till mun, inom mindre grupper. Idag däremot, när information (och åsikter) är så lättillgängligt, så kan rykten skapa stark ångest. Han kallar det att vi drabbats av en infodemi, som följer med den pandemi som nu drar fram.
Välj vilken information du tar del av
Anders Hansens tips för att tygla ångesten är att begränsa den information man tar del av, inte minst de källor i sociala medier som saknar källkritik och premierar den mest extrema informationen.
– Om vi låter den rationella delen av oss vinna över våra starka instinktiva rädslor kommer skadorna – både i form av människoliv och påverkan på samhälle – bli mildare. Att begränsa hur mycket, och framförallt vilken, information vi tar till oss av i dessa dagar är en förutsättning för det, skriver han hos Svd.
Lyssna på myndigheter och följ deras råd
Även på Twitter tar Hansen upp ämnet och uppmanar till att lyssna på myndigheter, i två inlägg tar han upp problemet med informationsflödet:
För vad det är värt: Just nu sprids panik snabbare än viruset och riskerar ställa till med mer skada än det. Om du har minsta luftvägssymptom eller feber - stanna hemma. Om alla gör det stannar spridningen. A och O att skydda riskgrupper: dvs äldre och sjuka.
— Anders Hansen (@AndersHansen74) 2020 njukčamánnu 12
För vad det är värt 2: lyssna på experter som ägnat ett yrkesliv åt infektionssjukdomars spridning, som Folkhälsomyndigheten och WHO, och inte på politiker som tävlar i att visa handlingskraft med spektakulära åtgärder.
— Anders Hansen (@AndersHansen74) 2020 njukčamánnu 13
Foto: TT
LÄS MER:
Anders Hansen: Google-effekten gör oss dummare – så funkar den
Anders Hansen: Personlighetstypen som har svårast att lägga undan mobilen