Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Anna Ardin om kvällen med Assange: "Det är ett pågående övergrepp"

22 jan, 2021
AvHanna Carlsson
Anna Ardin under Carina Bergfeldts talkshow samt bild på Julian Assange.
Hon var målsägare i en av världens mest uppmärksammade våldtäktsmål. För Carina Bergfeldt berättar nu Anna Ardin sin version av kvällen med Julian Assange för tio år sedan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Anna Ardin: "Assange är inget monster"Brand logo
Anna Ardin: "Assange är inget monster"

Våldtäktsmålet mot Wikileaksgrundaren Julian Assange väckte stor medial uppståndelse och under tio år är det hans version som fått störst uppmärksamhet i media. Nu berättar en av kvinnorna, Anna Ardin, sin version om natten i Stockholm 2010. En natt som påverkar hennes liv än idag.

Så beskriver Anna Ardin kvällen med Julian Assange

I slutet av sommaren 2010 var Julian Assange på Sverigebesök. Anna Ardin jobbade då som pressekreterare för Sveriges kristna socialdemokraters förbund, Broderskapsrörelsen. När gruppen skulle hålla ett av sina seminarium var Wikileaksgrundaren inbjuden som kvällens hedersgäst.

Anna säger att Julian Assange inte ville bo på hotell och hon erbjöd honom då sitt hem under vistelsen. En perfekt lösning, då hon själv skulle vara bortrest under perioden. Men jobbskäl satte stopp för resan och hon kom hem igen redan den andra kvällen. Väl hemma möter hon Assange i hallen.

Annons

– Han tog fram en behå från min underklädeslåda, och så sa han "jag tittade på den här och då tänkte jag att det här är någon jag gärna vill träffa", säger hon i TV-programmet Kalla Fakta.

Hon ignorerade den udda kommentaren och kvällen fortlöper. De två tar en middag på stan och samtalen flyter på. Väl tillbaka hemma hos Anna kysser de varandra, något även Anna vill.

Men det som började som en bra kväll slutade enligt Anna på värsta tänkbara sätt. När hon gått och lagt sig började det som Anna beskriver som "hänsynslösa handlingar mot hennes vilja".

Därför lades våldtäktsanklagelserna mot Assange ner

Efteråt kände Anna en enorm skam. Samtidigt vägrade Assange att lämna lägenheten och hon berättar att det tog en vecka innan han till sist packade ihop sina saker och åkte. Samma morgon han lämnade kontaktades Anna av en annan kvinna, Sofia, som ville få tag på Assange. I samtalet får hon bekräftat att hon inte är ensam om att ha blivit utsatt av den välkända mannen.

Annons

De två kvinnorna anmälde övergreppen till polisen och nyheten spred sig över hela världen. Kvinnorna möttes av stor misstro och båda har fått utså hot och hat sedan dess. Wikileaks-grundaren har samtidigt nekat till anklagelserna, och sagt att han inte vet vilka kvinnorna är.

– För det han gjorde mot mig har jag förlåtit honom. Men han fortsätter att göra mig illa. Han fortsätter att förneka alla former av skuld, han fortsätter förneka att jag talar sanning fast han vet att jag gör det. Det är liksom ett pågående övergrepp, säger Anna.

2015 har den svenska åklagaren fortfarande inte lyckats förhöra Julian Assange och Annas fall preskriberas. Sofias ärende läggs också ner, men återupptas när Ecuador drar tillbaka Assanges asyl. 2019 meddelar dock åklagaren att även om Sofias historia bedöms vara trovärdig så är vittnesuppgifterna från 2010 nu för svaga för att väcka åtal och fallet läggs ner på nytt.

Annons

Anna Ardin om Assange i Carina Bergfeldt

Anna Ardin pratar också om fallet Julian Assange i SVT-programmet Carina Bergfeldt. Där berättar hon om livet ett anmälan och löftet om anonymitet.

– Jag hade fått löften om att "blir det ingen rättegång så kommer det här inte ut i media". Men det kom ju ut direkt, säger hon.

Tiden efter mår hon extremt dåligt och beskriver att hon sover hos vänner för att hon inte känner sig trygg hemma.

– Jag kunde inte äta något, för jag kräktes bara upp det direkt på grund av stressen. Det var som att hela mitt inre var hopknutet, säger hon.

Hon berättar även för Carina Bergfeldt att sexuella övergrepp ses som något väldigt speciellt och att det finns dem som ifrågasatt hennes beslut att anmäla.

– Jag jämför det med stöld, om du blir utsatt för en ficktjuv eller om du blir utsatt för ett väldigt brutalt rån. Ingen skulle få för sig att säga "varför anmäler du ficktjuven när det finns människor som blir utsatta för rån?". Men i sexualbrott blir det liksom en logiskt sak att säga.

Källa: Kalla Fakta Foto: Pillan Thelaus/SVT och TT

Annons