Tegnell: Så går vi vidare med Astra Zenecas vaccin
Under tisdagens presskonferens meddelande Andres Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, om vad man bestämt kring Astra Zenecas vaccin.
Den 16 mars stoppades vaccinet helt i Sverige, efter att flertalet andra länder gjort likadant med tanke på de nya inrapporterade biverkningarna: Blodproppar i kombination med koaguleringsproblem.
Den 25 mars hade man fått mer fakta och EMA meddelade att de anser att vaccinet gör mer nytta än skada och rekommenderade då Europas länder fortsätta vaccineringarna. Sverige återupptog då vaccineringarna med Astras vaccin, men endast för personer över 65 år.
Astra Zeneca ska fortsatt ges till de över 65
De riktlinjerna står kvar, rapporterar Folhälsomyndigheten idag.
– Det är i grunden ett mycket effektivt vaccin som minskar risken för svår sjukdom och död, säger Anders Tegnell under presskonferensen.
Samtidigt svarade man på frågan om vad som händer för de under 65 år, som redan fått en första dos av vaccinet från Astra Zeneca:
Får annat vaccin i sin andra spruta
– I diskussion med andra länder har vi landat i att det enda rimliga är att använda ett Pfizer- eller Moderna-vaccin till att ge andra dosen till de under 65 som fått en första dos med Astra Zenecas vaccin, och det ska då göras inom 12 till 15 veckor, säger Tegnell.
Nu när vi går in i maj månad är det ett antal personer i Sverige som behöver få sin andra dos av vaccinet. Det kommer att göras uppföljande studier för att se effekten av att blanda de två vaccinerna, som trots allt är olika typer av vaccin.
– Alla experters åsikt är att skyddseffekten kommer vara bra, den enda tvekan som finns är att se hur länge den skyddseffekten kommer att vara, men den kommer med all säkerhet vara en bra tid framöver.
Vaccin till vårdpersonal – men inte alla
Man passar också på att förtydliga lite kring prioriteringsordningen för vaccinationerna. Då gäller det framförallt vilka som räknas som vårdpersonal.
Vaccinerna ska prioriteras för medarbetare inom somatisk slutenvård som har tät och långvarig kontakt med personer i riskgrupp, samt personer som på daglig basis har kontakt med eller vårdar personer som har risk att utveckla allvarlig sjukdom.
Foto: TT