Åtta läkare vädjar: Åk INTE till fjällen i påsk!
Att svenskarna ska undvika resor som inte är nödvändiga känner de flesta till vid det här laget. Statsminister Stefan Löfvén har understrukit vikten av att minska smittspridningen genom att stanna hemma och undvika folksamlingar. Och vid Folkhälsomyndighetens presskonferens så sent som 27 mars uppmanade statsepidemiolog Anders Tegnell till större försiktighet kring kommande påskledigheten:
– Vi är i en kritisk fas. Vi börjar närma oss påsken och det är viktigt att tänka över sina resor. Åk absolut inte och hälsa på äldre släktingar och åk inte till några event, sade han.
Förbud mot after ski, endast tillåten bordsservering och förbud mot sammankomster för fler än 50 personer kan reglera tillströmningen till svenska fjällen under påsken.
Samtidigt håller de stora skidanläggningarna öppet som vanligt. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sa under tisdagens presskonferens att skidåkning inte innebär några ”påtagligt större smittrisker än när man rör sig i samhället i övrigt”, samtidigt som han varnade för onödiga resor.
– Påsken är en stor reshelg, men det finns risker med resande. Alla som planerar att resa måste ta sig en funderare – är det verkligen värt det? Både för oss som reser och för andra som träffar oss, sade han.
Läkarna: Åk INTE till fjällen i påsk!
Detta har fått en grupp läkare i region Jämtland Härjedalen att reagera. I en gemensam debattartikel publicerad i Östersundsposten skriver de:
”Vi har förstått att människor snarare tycker att det både är roligare och säkrare att vara i fjällen än att stanna hemma, och vi vill gärna förklara varför detta resonemang inte är hållbart.”
De förklarar att de varje år rustar vården inför påskhelgen, som i normala fall innebär en tillströmning av omkring 78 000 turister.
”Vilket motsvarar en ökning av vår egen befolkning med 60 procent. Det motsvarar en ökning med 580 000 invånare i Stockholms stad.”, skriver de.
Regionens sjukvård bemannar i regel upp för ett ökat vårdbehov, i normala fall kopplade till benbrott, skallskador och typiska vinterskador – men också hjärtinfarkter, blindtarmsinflammationer och annan sjukvård som automatiskt ökar när antalet personer gör det.
Men givet coronavirusets framfart och den belastning det innebär för vårdapparaten, personalen som arbetar inom vården och patienternas säkerhet vill läkarna att vi tänker om.
”Vi ser att ”stormen” är i Stockholm men det börjar blåsa även här. Enligt de prognoser vi har kommer sjukfallen i covid-19 att öka lagom till påskhelgen. Vi har redan problem med vår egen personal som insjuknat eller måste vara hemma med sjuka barn och vi ser en kommande materialbrist.”, skriver de.
Ställer in planerade operationer
Samtidigt förklarar de konsekvenserna av rådande corona-läget just nu och en eventuell omställning på grund av ökad tillströmning av turister:
”Vi kompenserar med att skära ner på operationer. Vi ställer om och ställer in planerad verksamhet. Vi förbereder oss för den annalkande stormen som innebär ökad belastning på sjukvården samtidigt som resurserna att ta hand om de sjuka minskar.”
Det finns en stor risk att turismen har en negativ effekt för permanent boende, för vårdpersonal och för turistgästens egen säkerhet, menar de och uppmanar därför alla att stanna hemma just denna säsong och avslutar med att välkomna gästerna ”åter efter stormen”.
Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:
Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.