Biggest Loser-Mattias fick en hjärtattack under inspelningen
I avsnittet som sänds tisdagen den 28 maj kan man se hur deltagaren Mattias tvingades avbryta tävlingen då han klagade på bröstsmärtor. Därefter tas han ifrån platsen men hjälp av sjukvårdspersonal. Det visade sig att han hade drabbats av en hjärtinfarkt. Lyckligtvis kunde behandlingen påbörjas redan i ambulansen.
– Jag fick behandling som grundar sig på forskning som framkommit de senaste åren. Tack vare insamlade gåvor till Hjärt-Lungfonden som gjort forskning möjlig, fick jag olika insatser på vägen till sjukhuset som var helt otänkbara för 20 år sedan. Hade inte dessa medel funnits är det inte säkert att jag hade stått här idag, säger Mattias i ett pressmeddelande.
MåBra har tidigare skrivit om Mattias resa och vad som ledde till att han sökte till ”Biggest Loser” som du kan läsa om här.
Mattias har startat en insamling för Hjärt-Lungfonden
Idag mår Mattias bra tack vare den behandlingen han fick och vill nu hjälpa andra. Han har startat en insamling för Hjärt-Lungfonden och även öppnat ett träningsläger för överviktiga som är inspirerat av ”Biggest Loser”.
– Det är jätteviktigt att man engagerar sig i den här typen av frågor. Jag trodde i min enfald att det var staten som stod för pengarna till den här forskningen och att det skulle räcka. Men det är inte sant. Det behövs mer pengar, det behövs mer forskning. Folk dör i onödan, säger Mattias.
Kristina Sparreljung som är generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden berättar att de här helt beroende av gåvor från privatpersonen och företag och att starta en insamling är något som hon uppmuntrar till.
– Att starta en insamling till Hjärt-Lungfonden hjälper forskningen att ge människor mer tid att leva, säger Kristina Sparreljung.
Vad händer i kroppen under en hjärtinfarkt?
Anledningen till att du drabbas av en hjärtinfarkt är att det blir syrebrist i hjärtat som orsakas av en blodpropp i hjärtats kranskärl.
Symptom på en hjärtinfarkt är:
- Ihållande smärtor i bröstet som kan stråla ut i armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg.
- Hjärtklappning.
- Illamående.
- Yrsel.
- Andnöd.
- Kallsvettning.
Om du misstänker att någon i din närhet har drabbats av en hjärtinfarkt är det viktigt att ringa 112. Ju snabbare personen får hjälp, desto större chans har man att begränsa hjärtinfarktens utveckling.
Foto: Tv4 Källa: Hjärt-Lungfonden