Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Björn Ulvaeus om oron över hustruns cancer

24 maj, 2020
AvMåBra
Björn Ulvaeus hustru har drabbats av kronisk lymfatisk leukemi.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Björn Ulvaeus och hans hustru Lena har varit gifta i 39 år. Det har varit ett lyckligt äktenskap – men på sista tiden har makarna burit på en oro.

Lena har nämligen diagnosticerats med vilande leukemi.

– När vi fick reda på det var det som att det skulle hända i morgon. Då visste vi inte att det skulle gå så här sakta. Hon har inga symptom än. Det är underbart, säger Björn i en intervju med Dagens nyheter.

Drabbats av kronisk lymfatisk leukemi

Lena fick diagnosen redan 2003. Läkarna bekräftade då att hon drabbats av kronisk lymfatisk leukemi.

– Från att vi fick reda på att Lena hade cancer har vi levt i det där gränslandet där man inte vet hur det kommer att bli. Lenas leukemi är av en typ som under många år kan ligga mer eller mindre still, har Björn sagt i en intervju med Allas. 

Extra noga i corona-tider

För Lena är det därför extra viktigt att håller sig isolerad nu i corona-tider.

”Många drabbade av KLL kan vara infektionskänsliga eftersom sjukdomen ifråga hämmar immunförsvaret.”, skriver Blodcancerförbundet på sin hemsida.

Annons

– Min fru tar på sig gummihandskar och ansiktsmask och går upp till Konsum, som ligger alldeles här intill, och handlar på stort avstånd från andra. Det är det enda som vi gör. Ibland kommer barn och barnbarn och hälsar på, men då är vi ute på altanen, säger Björn till Dagens nyheter.

Så träffades Björn och Lena

Björn och Lena träffades på nyårsafton 1978, när han precis skilt sig från ABBA-kollegan Agnetha Fältskog.

– Vi blev verkligen blixtkära. Så konstigt att man är ungkarl i en vecka och sedan bara trillar dit direkt. Men det måste ju ha varit rätt eftersom vi fortfarande är lyckligt gifta efter så många år, säger Björn till Dagens nyheter.

Detta är kronisk lymfatisk leukemi

Kronisk lymfatisk leukemi är den vanligaste formen av leukemi hos vuxna.  Den som har KLL är ofta utan symtom och ofta upptäcks den av en slump i samband med andra hälsokontroller. Sjukdomen är för det mesta livslång och innebär regelbunden behandling och kontroller.

Mellan 300 – 500 svenskar får diagnosen KLL varje år. Medelåldern är kring 70 år, och bara en tiondel får sin diagnos före 50 års ålder

Källa: 1177 och Blodcancerförbundet

 

Annons