Bruce Willis har drabbats av demens – dottern Rumers sorg
Nu kommer nästa smäll – han har blivit dement.
I april förra året berättade Bruce Willis, 67, familj att han drabbats av afasi, en störning av talförmågan. Det gjorde att han var tvungen att lägga av som skådespelare efter en lång och framgångsrik karriär, med oförglömliga roller i filmer som Die hard, Pulp fiction och Sjätte sinnet.
“Det är en mycket utmanande tid för oss som familj och vi uppskattar verkligen er fortsatta kärlek, omtänksamhet och stöd. Vi går igenom detta som en stark familj, och ville ta med oss hans fans eftersom vi vet hur mycket han betyder för er, precis som ni gör för honom”, skrev familjen i ett gemensamt uttalande då.
Bruce Willis har FTD
Nu, knappt ett år senare, kommer en dyster uppdatering om stjärnans hälsa.
“Sedan vi gick ut med Bruces afasidiagnos under våren 2022 har hans tillstånd utvecklats och nu har vi en mer specifik diagnos: Frontotemporal demens (också känt som FTD). Tråkigt nog är utmaningarna med talet bara ett av sjukdomssymtomen som Bruce möter. Även om det är smärtsamt så är det en lättnad att äntligen ha en klar diagnos”, delar dottern Rumer Willis, som han fick tillsammans med Demi Moore.
Exparet var gifta mellan 1987 och 2000 och fick tre barn ihop. Scout Willis och Tallulah Willis hör också till den barnaskara.
Tillsammans med hustrun Emma Heming, som han gifte sig med 2009 har Bruce Willis även döttrarna Mabel Willis och Evelyn Willis.
Sedan familjen berättade om Bruce Willis afasi har de överösts av kärlek och stöd.
“Bruce har alltid hittat glädjen i livet, och han har hjälp alla som han känner att göra detsamma. Det har betytt allt att se att hans känsla för omsorg har nått tillbaka till honom och till alla oss. Vi har blivit så rörda av kärleken som ni har delat till vår älskade make, far och vän under den här svåra tiden. Er fortsatta omtanke, förståelse och respekt kommer tillåta oss att hjälpa Bruce leva ett så fullt liv som möjligt”, skriver familjen i ett uttalande, undertecknat av Emma, Demi, Rumer, Scout, Tallulah, Mabel och Evelyn.
Ovanliga demensen FTD
Frontallobsdemens kallas också pannlobsdemens och är enligt 1177 en ovanlig form av demens. Besvären kommer ofta före 65 års ålder, men minnesproblem kommer i regel senare i sjukdomen jämfört med Alzheimers sjukdom och blodkärsrelaterad demens.
Vanliga symptom är att den drabbade blir mindre utåtriktad och engagerad i sina intressen, försämrad impulskontroll, ökad aptit samt att koncentrationsförmågan minskar.
Foto: TT