Butikernas vädjan: Sluta bunkra
Rädsla för att bli smittad av coronaviruset och fastna hemma i karantän utan basvaror har fått många att bege sig till butiker och storhandla.
– Vi ökade ca 30 procent totalt på veckan (vecka 11, reds. anm.) men under torsdagen (den 12 mars) var det tresiffriga tal, säger Jens Bertilzon, ICA-handlare på ICA Toppen i Höllviken, Skåne.
Coronavirus har fått folk att bunkra
I sociala medier syns bilder på tomma butikshyllor och framförallt toalettpapper, pasta och handsprit framstår som bristvaror. Men så är inte fallet.
– Problemet är att kunderna bunkrar. Det finns gott om mat och toalettpapper men just nu hinner inte alla led med. Därför blir det brister på alla lager, säger Jens Bertilzon.
– Vi ser en ökning av försäljningen generellt, framförallt när det gäller varor som exempelvis pasta, ris, toalettpapper och konserver. Snabba förändringar i kundbeteendet sätter ett högt tryck på varuförsäljningen. Det kommer leda till att det blir brist på vissa varor i enskilda butiker men det är inte brist på mat i ICA-butikerna. Läget är ansträngt i hela branschen men situationen är hanterbar. Vi har fortsatt ett bra inflöde av varor från våra leverantörer, säger Mats Mehlberg, pressansvarig på ICA.
Har leveranser från utlandet blivit lidande av de stängda gränserna?
En vanlig undran efter att bland annat Norge, Danmark och Italien har stängt sina gränser är om vi kommer drabbas av en matbrist. Drygt hälften av maten vi äter är importerad, men Magnus Törnblom, presschef på Axfood är lugn.
– Man har gjort undantag för transporter och gods. Även om det kan ta slut på enstaka varor i butiker har vi varor på lagret, och vi får också varor levererade, säger han till SVT Nyheter.
– Det är viktigt att folk förstår att det inte är slut på lagren, fortsätter han till SVT Nyheter.
Mats Mehlberg instämmer:
– Vi har i dagsläget inte upplevt några sådana problem och den informaton som ICA fått är att gods- och varutransporter inte ska påverkas.
Ica-butik inför ransonering
I Enskede har butiken Kvantum-butiken BEA infört ransonering. På sin Facebook-sida skriver butiken att man inte har någon anledning att tro att leveranser kommer bli försenade men att leverantörerna kan få svårt att hinna med i produktionen. Detta kan bidra till att några enskilda produkter blir restnoterade.
I ett försök att hjälpa äldre och andra i riskgrupperna som kanske inte hinner med eller kan storhandla har man nu infört ransoneringar.
Produkterna som ransoneras
Ica-butiken inför ransonering av några av de mest bunkrade produkterna just nu: Pasta, ris, blöjor och toalettpapper.
Dock kommer sjukvård och äldreboenden att vara undantagna från ransoneringen.
ICA Maxi informerar
ICA Maxi i Västra hamnen i Malmö har inte infört ransoneringar, men likväl går man ut med information till sina kunder för att lugna dem. Den tillfälligt förhöjda efterfrågan på basvaror har gjort så att det verkar som att butiken har problem med leveranser men så är alltså inte fallet.
Att vi reagerar med rädsla och panik när vi ser tomma butikshyllor är normalt, något psykolog Rikke Kjelgaard tidigare berättat för allas.se. När vi ser något som ett hot reagerar vi instinktivt med att försöka rädda oss själva. Bra ur ett evolutionärt perspektiv, men desto sämre ur ett humanitärt perspektiv.
Hamstring normalt även utomlands
Det är inte bara i Sverige som basvaror blivit hamstrade av några få shoppare. I Australien har matvarukedjan Woolworths ändrat sina öppettider för att de anställda ska få tid att få ut varor på hyllorna, och från och med imorgon, den 17 mars, så kommer butiken ha särskilda öppettider för de som är i riskgrupperna för coronaviruset. Mellan klockan sju och åtta på morgonen blir nu tider för riskgrupper att gå och handla. Butikskedjan är dock tydliga med att de inte är oroliga över tillgången på produkter i butikerna.
I England har man startat en namninsamling för att införa ett liknande system i landet.
Har ni övervägt något liknande där äldre får handla avskilt?
– Vi har pratat om alla möjliga möjligheter. Men att stå och stoppa kunder i dörren om de inte tillhör riskgruppen är inget vi kommer göra. Vi försöker samarbeta med lokala intiativ som vill hjälpa till att plocka, handla och leverera till dessa människor. Vi har det själv ansträngt med bemanningen då vi inte tillåter några anställda med förkylningssymtom att jobba, säger Jens Bertilzon.
Inte heller från ICA centralt väntas något liknande beslut. Mats Mehlberg berättar:
– Det finns inget beslut angående att införa speciella öppettider för personer i riskgrupperna i dagsläget men ICA-handlarna är egna företagare och bestämmer själva över sin butik och sina öppettider.
Källa: 7news.com.au, Business Insider, SVT Nyheter Foto: TT
…
Läs mer:
Familj och vänner som inte tar corona på allvar? Här är 4 tips
Coronaviruset: Nytt test visar om du kan vara drabbad
Svensk forskare: Corona mindre smittsamt än man tidigare trott
Senaste nytt om Coronaviruset:
Här har vi samlat att vi skrivit och vet om det nya coronaviruset SARS-CoV-19, som orsakar sjukdomen covid-19.