Så funkar Center of gravity challenge, som kvinnor klarar bättre
Har du testat Center of gravity challenge än?
Du kanske kommer ihåg utmaningen Chair Challenge som gick ut på att stå framåtlutad med huvudet mot en vägg med en stol eller pall under sig och sedan lyfta stolen/pallen mot bröstet och ställa sig upp.
Nya utmaningen som styrs av tyngdpunkten
Utmaningen klarades galant av de flesta kvinnor medan män hade svårare att genomföra den. Männen kunde i regel inte resa sig upp.
Nu cirkulerar en ny utmaning i sociala medier, som började på TikTok men som även spridit sig vidare till andra sociala medier-kanaler. Och i utmaningen går det betydligt bättre för kvinnor än för män.
Så funkar Center of gravity challenge
Utmaningen kallas Center of gravity challenge, alltså ungefär tyngdpunkts-utmaningen, och taggas #centerofgravity eller centerofgravitychallenge. Den görs av människor världen över och utmaningen går till ungefär så här:
En kvinna och en man filmar sig själva när de är på golvet bredvid varandra. De står på knä och har armbågarna i golvet, under axlarna och huvudet vilar i händerna.
Härifrån för de sedan snabbt armarna bakom ryggen. Resultatet blir oftast att kvinnorna håller sig uppe medan männen faller framåt och möter golvet med ansiktet. (Det brukar ligga en kudde framför männen för säkerhets skull.)
Varför klarar kvinnor center of gravity challenge bättre?
Så va där det egentligen som händer? Varför klarar kvinnor av det här men inte män?
Först kan man se på vad center of gravity betyder. Enligt Nasa handlar det om var tyngdpunkten på ett objekt finns. Och när det handlar om män och kvinnor så kan det vara olika var tyngdpunkten sitter.
– Det hela handlar till stor del om anatomi, säger Ryan Glatt som är psykometrist och har forskat på hjärnhälsa och motion till Shape och fortsätter förklara:
– Eftersom kvinnor tenderar att ha bredare höfter än män har de ofta en lägre tyngdpunkt än män, som har mer spridd tyngdpunkt.
Det handlar om tyngdpunkt och om balans
I den här utmaningen skulle man alltså kunna vinna på att tyngdpunkten sitter lägre på kroppen, eftersom man har större chans att hålla sig uppe då.
Enligt docent Rajiv Ranganathan handlar det inte bara om tyngdpunkt utan även om balans.
– Det verkar som att människorna som håller balansen här lutar sig mer tillbaka med vikten mot hälarna när de ligger med armbågarna i golvet, säger han till Shape.
I så fall handlar det kanske om både tyngdpunkt och balans. Vågar du testa?
Källa: Shape Foto: TT/Instagram