Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Alla antikroppar är inte bra – och det är inte säkert att du blir immun

30 apr, 2020
corona immun antikroppar
Det är ingen självklarhet att vi får antikroppar mot covid-19 direkt efter vi har haft det, eller att det ger oss immunitet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Världshälsoorganisationen, WHO, följer upp flera studier där man ser på hur antikroppar bildas efter man har haft coronaviruset. Man har sett att antikroppar bildas hos de allra flesta som har haft covid-19 men en del har väldigt få antikroppar. Ännu har ingen studie visat att man blir immun efter att haft det, enligt WHO.

– Alla människor som blir sjuka i viruset kommer troligen att bilda antikroppar, och det där tar några dagar, säger Petter Brodin, forskare i immunologi, till Svt.

Men att få antikroppar är inte detsamma som att bli immun.

– Vi förutsätter att man får en viss immunitet om man varit sjuk, men det vet man ju egentligen först om man utsätts för smitta igen, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens.

Att bilda antikroppar mot coronaviruset tar tid

Att bilda antikroppar mot virus kan till och med ta veckor och är därför ingenting man behöver ha direkt efter sjukdomen. Eftersom covid-19 är en så pass ny sjukdom så vet man inte heller i vilken utsträckning man blir immun.

Annons

Det skulle också kunna variera efter hur sjuk man blivit, en del visar ju inte ens symtom trots att de har covid-19. Det är inte en helt säkert att det är bra antikroppar som bildas.

Det behöver inte vara bra antikroppar som bildas

– Det som kan hända efter att man haft viruset är att man antingen bildar bra antikroppar, som neutraliserar viruset, alltså hjälper till att ta bort viruset. Men man kan också, om man har otur, bilda sämre antikroppar, och de antikropparna kan paradoxalt nog göra att man blir sjukare än man var innan, säger Petter Brodin till Svt.

Enligt Petter Brodin oroar sig forskare nu för att de patienter som blir sämre efter nära en vecka in i sjukdomsförloppet blir det av just den här anledningen. Man behöver forska mer på och förstå virusets antikroppar för att se om de ibland till och med kan ha motsatt effekt.

WHO varnar: antikroppar betyder inte immunitet

WHO har gått ut med varningar om att bara för att man har antikroppar i blodet så betyder inte det att man har blivit immun mot coronasmitta. Varningarna kommer efter att en del länder vill införa immunitetspass till personer som konstaterats tillfrisknat från covid-19. För att folk ska kunna bland annat gå tillbaka till sina jobb.

Annons

Petter Brodin menar att den viktigaste frågan just nu är den om antikroppar och immunitet. Inte minst för att man ska kunna veta hur vi ska agera framöver.

– Ska en person som har antikroppar få röra sig fritt i samhället? Ska man kunna jobba till exempel?, säger han till Svt, och tillägger att han tror att svaret kommer att finnas inom några veckor.

Risk för att bli smittad igen, eller smitta

WHO uppmanar till försiktighet här. Den som börjar leva som vanligt igen kan riskera både att bli smittad igen och att fortsätta sprida smittan, inte minst för att man kan tänka att man inte längre behöver följa restriktioner och råd, om man blivit friskförklarad.

Folkhälsomyndigheten har tidigare bedömt att immuniteten efter att ha haft covid-19 åtminstone sitter i under en säsong.

– Hittills har vi inte sett konklusiva bevis på exakt hur lång immuniteten är. Det tar lång tid att veta hur långvarig den är eftersom det måste gå en viss tid innan man kan testa igen,  sa Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på en presskonferens.

LÄS MER:

Coronaviruset: Unikt svenskt test kan visa om du är immun

Professorn: Corona-vaccin kan finnas klart i september

Forskare: Coronaviruset muterar – tre versioner sprids i världen

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad skiljer coronaviruset från vanlig influensa? Vilka är i riskgrupp? Hur behandlar man covid-19 just nu? Här har vi samlat våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons