Ny app ska kartlägga smittspridning – men Tegnell är skeptisk
Nu lanserar forskare från Lunds Universitet en app som de hoppas ska hjälpa till att se hur smittspridningen av coronaviruset i Sverige ser ut, dag för dag. Men det bygger på att väldigt många svenskar laddar ner gratis-appen och lägger en minut om dagen på att svara på enkla frågor om sin hälsa.
– Data från appen kan ge oss en bättre bild av sjukdomsförloppet och varför vissa bara drabbas lindrigt medan andra blir svårt sjuka och dör, säger Paul Franks professor i genetisk epidemiologi i ett pressmeddelande.
Appen ska följa coronasmittan i Sverige
Appen är utvecklad i samarbete med brittiska forskare och den används redan i USA och Storbritannien och lanseras snart i Indien. Den är utvecklad av läkare och forskare si samarbete med ZOE Global Ltd, ett företag som analyserar hälsodata.
Det man hoppas få svar på genom appen är dels i vilka delar av landet risken för smitta är hög för stunden, hur fort viruset sprids i olika delar av landet och vilka faktorer som ökar risken att bli allvarligt sjuk, samt hur risken påverkas av underliggande sjukdomar.
– Eftersom det hittills är så få som testas för viruset i Sverige är det svårt att få en uppfattning om hur utbredd smittan är. Vi har därför erbjudit Folkhälsomyndigheten att ta del av de resultat som vi får utifrån appen, och som kan utgöra framtida beslutsunderlag, säger Paul Franks i pressmedelandet.
Folkmyndighetens Anders Tegnell är tveksam till appen
Men Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell är skeptisk, och har tidigare uttryckt att han är osäker på vad den här typen av appar kan bidra med. Förra veckan stoppade Folkhälsomyndigheten ett coronaverktyg som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, utvecklat.
– Jag vet inte vilket mervärde det skulle kunna ge oss för hur spridningen ser ut. Vi har bra data på plats, gör egna undersökningar med provtagningar och stora studier med slumpmässigt utvalda delar av befolkningen. Det är mer representativt än en undersökning som bygger på testpersoner som frivilligt deltar, säger Anders Tegnell till Svt.
Appen kan inte hjälpa individer men ge en överblick
Appen är helt och hållet ett hjälpmedel för att samla in data, den ställer ingen diagnos och erbjuder ingen hjälp. Men genom att använda den kan man hjälpa myndigheterna att få en överblick på coronaläget i landet. Genom appen har man också kunnat kartlägga symtom som covid-19 patienter haft.
– Vi vet sedan tidigare att feber, hosta och andningssvårigheter är symtom man ska vara uppmärksam på. Men uppgifter som samlats in med appen i andra länder visar att huvudvärk, muskelvärk och nedsatt lukt- och smaksinne samt diarré också kan vara symtom på smittan, säger Maria Gomez, professor i fysiologi, till Lunds Universitet.
Appen ska inte samla in personlig information
Man betonar att appen inte samlar in specifik information som personnummer eller adress. Man anger sitt postnummer för att man ska kunna se vilken region informationen kommer ifrån. Informationen som lämnas är enbart till för forskning och studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten.
– Allt man gör är att rapportera saker som är relaterade till dina symtom och din situation. Är man frisk vill vi veta det också, säger Maria Gomez till Lunds Universitet.
Appen finns i appstore och heter Covid symptom tracker.
LÄS MER:
Professorn: Corona-vaccin kan finnas klart i september
Coronaviruset: Det oroar vi svenskar oss mest för
Coronaviruset: Unikt svenskt test kan visa om du är immun
Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:
Hur ser symtomen ut, vad skiljer covid-19 från vanligt influensa, vilka är riskgrupperna och hur behandlas covid-19 i dagsläget? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.