Anders Tegnell: Högt blodtryck i sig ger inte någon större riskökning
80 procent av de som har gått bort i coronaviruset hittills hade högt blodtryck, det visar ny statistik från Socialstyrelsen. Men det behöver inte vara högt blodtryck som är orsaken till att de 80 procenten som haft det i kombination med covid-19 har avlidit. Det handlar snarare mer troligt om att det är personer i så hög ålder som har gått bort.
Högt blodtryck kan bero på hög ålder
– Vi kan konstatera att med hög ålder kommer också högt blodtryck, sa Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandvall, på Folkhälsomyndighetens presskonferens.
90 procent av de fall som hittills rapporterats som avlidna i covid-19 till Socialstyrelsen har varit över 70 år. Men det är förstås inte bara ålder som ger högt blodtryck.
– Högt blodtryck har en rad olika orsaker bakom sig, det är inte högt blodtryck i sig som gör att man blir sjuk utan det beror ju på den hjärt-kärlsjukdomen eller lungsjukdomen eller annan typ av sjukdom som man har i botten, sa Anders Tegnell på samma presskonferens.
Han pratar alltså om sjukdomar som tillhör riskgrupper.
Bakomliggande sjukdomar ger också högt blodtryck
Att högt blodtryck i sig skulle vara en risk tror Anders Tegnell inte. Istället påpekade han igen att det är den höga åldern som gruppen avlidna hör till, samt andra bakomliggande sjukdomar som är riskfaktorerna.
– Högt blodtryck är ju en signal för diverse olika bakomliggande orsaker också. Högt blodtryck har kommit upp i många olika studier, men som sagt var det är en grupp där högt blodtryck är väldigt vanligt och det finns nog inte mycket som talar för att ett väl-behandlat högt blodtryck hos en yngre person innebär någon större riskökning att tala om.
Blodtrycksmediciner bör inte öka risker
Anders Tegnell gick också in på blodtrycksmediciner som det talats om tidigare.
– Det har gått en del rykten tidigare om att vissa blodtrycksmediciner möjligen skulle kunna öka risken. De har visat sig vara helt felaktiga, det är viktigt att vi skickar ut den signalen. Det finns ingenting som talar för att blodtrycksmedicinen vi använder skulle öka risken.
Många som gått bort i covid-19 har haft hjärt-kärlsjukdomar
Till Socialstyrelsen har det hittills rapporterats in 1 700 fall av avlidna, siffran avviker en del från Folkhälsomyndighetens tal – vilket främst beror på att Socialstyrelsen inte får in rapporter förrän upp till tre veckor efter dödsfallen skett. En annan orsak är att personer som avlidit i covid-19, men inte testats för covid-19, inte kommer med i Folkhälsomyndighetens siffror.
Av de 1 700 som Socialstyrelsen hunnit registrera som avlidna i covid-19 var 90 procent över 70 år. Mer än hälften var från 85 år och uppåt. En procent har varit under 50 år. Många har också haft hjärt-kärlsjukdomar – mer än hälften av männen och strax under hälften av de kvinnor som avlidit.
LÄS MER:
Tecken på högt blodtryck – och vad du kan göra åt det
Har du högt blodtryck? Här är träningen för dig!
Hjärtläkaren tipsar: Så kan du sänka ditt blodtryck
Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:
Vilka är riskgrupperna? Vilka behandlingar kommer snart att finnas? Vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.