Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Corona ökar i Sverige – dessa personer och områden drabbas värst

23 aug, 2020
AvMåBra
Är kurvan på väg åt fel håll? Statsepidemiologen Anders Tegnell kommenterar R-talet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
IVA-sjuksköterskan Matilda: "Vi bedriver krigsvård"Brand logo
IVA-sjuksköterskan Matilda: "Vi bedriver krigsvård"

R-talet är ett mått på hur snabbt en smitta sprider sig, och något vi ofta hör kopplat till coronavirusets utbredning. Ju högre R-talet är, desto högre är smittspridningen, det vill säga antalet personer som beräknas smittas av en person som bär på viruset. En vanlig mätgräns är 1.0. Ligger R-talet under detta så smittar varje sjuk person färre än en person vardera, vilket är ett tecken på att smittan är på väg att avstanna. Sveriges R-tal var som högst i mars, då det närmade sig 1.7.

Sedan mitten av juni har Sveriges R-tal för covid-19 sakta sjunkit och legat under 1.0. I juli var siffran nere på ca 0.5. Men sedan vände det återigen uppåt, en dryg vecka in i augusti hade talet stigit till över 1,2.

– Det har ökat efter den snabba nedgången vi hade i juli. Det är framförallt bland de unga vuxna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Till samma källa berättar han om vikten att komma ner till så låga nivåer som möjligt, men betonar också att han inte är oroad av de nya siffrorna. ”Det är inte direkt oroande, framförallt för att det inte har drabbat sjukvården eller äldrevården i någon större utsträckning. Det viktigaste är att talet inte har fortsatt uppåt”, säger Anders Tegnell

Annons

Han lyfter också fram att det finns stora regionala skillnader, där han pekar ut Skåne och Gotland som två regioner där antalet konstaterat smittade har ökat de senaste veckorna, medan smittspridningen ser ut att ha avstannat i Stockholm som tidigare varit hårt drabbat.

I denna åldersgrupp har smittan ökat mest

Enligt Tegnell står just nu framförallt unga vuxna för den ökade smittspridningen.

– Den ökning vi såg i början av augusti har främst drabbat personer i åldern 20-40 år som inte riktigt följer de rekommendationer som finns på plats, säger han till TT.

Tegnell påpekar också att R-talet är en av fler parametrar att ta hänsyn till när man utvärderar coronaläget. Att titta på kurvans utveckling övertid, där vi enligt Tegnell ligger på helt andra nivåer än i juli, är viktigare anser statsepidemiologen. Han betonar också att utvecklingen på landets äldreboenden har en stor betydelse.

– Nästan ingen smittas på äldreboenden längre, säger Anders Tegnell i samma intervju.

LÄS MER:

Här är ordningen som corona-symtomen oftast kommer i

Nya siffror: På de här ställena smittas många av corona

Michael Mosley: Min son fick corona – så undvek jag smittan

Annons