Så har corona förändrat hur vi sover
I en stor webbundersökning har personer i Sverige, olika länder i Europa och i Asien fått svara på hur coronapandemin har påverkat vår sömn. Man håller just nu på att gå igenom och sammanställa resultaten.
Vi sover längre men oroligare
På det stora hela kan man säga att vi sover längre, men att vi också sover oroligare och då får sämre kvalitet på sömnen. Att vi sover mer oroligt är kanske inte konstigt då vi generellt kan bära på mer oro i dessa tider.
– Till exempel om man har någon nära som bli sjuk, eller på ett personligt plan oroar sig för jobb. För att bli friställd eller permitterad från jobbet. Den här osäkerheten kan ha en negativ påverkan på sömnen, säger sömnforskare Jonathan Cedernaes, som arbetar vid Uppsala universitet samt vid Northwestern University USA och har varit med och kartlagt våra förändrade sovvanor under pandemin, till Svt.
Att jobba hemifrån påverkar sömnen
Att vi har ändrat rutiner, som att många har jobbat mer hemifrån, kan också ha påverkat vår sömn på olika sätt.
– Särskilt kan det ha påverkat de som är kvällsmänniskor. I och med att de slipper pendla kan de kanske gå upp senare på dagen och få sova ut mer, vilket kan gynna deras sömn.
Dessutom säger sömnforskaren att det kan ge oss ungefär lika många timmars sömn, oavsett dag.
– Hemmajobb kan göra att man kan ha mer liknande vanor mellan helg och vardag.
Något som också kan vara positivt för våra sovrutiner. Och att vi sover bra är förstås viktigt, inte minst för att vi behöver sova bra för att bygga upp vårt immunförsvar.
Vissa har arbetstider som inte passar
Sömnforskaren tror att för vissa kan det här med att jobba hemifrån ha gynnat sömnen.
– Det är många som lider av kronisk sömnbrist i samhället och har problem med sömnlöshet. Och en del av det är arbets-orsakat. Att vi har arbetstider som kanske inte passar oss och att många av oss behöver jobba för mycket. Och det här tär på vår sömn, säger han till Nyhetsmorgon Tv4.
Att jobba mer hemifrån även framöver, för att kunna sova lite längre, skulle alltså kunna vara något positivt för vår sömn.
Mångas drömmar har också påverkats
Ett annat sätt som vår sömn har påverkats är att många drömmer både mer och märkligare drömmar, samt att vi minns drömmarna i större utsträckning, det visar olika undersökningar.
Det kan, enligt psykologer och studier, bero på att vi drömmer som mest när vi bearbetar nya händelser som påverkar oss psykiskt.
Foto: TT
LÄS MER:
Sömnforskaren: Så sover du bättre och lugnare i kristider