Fler rör sig ute i Stockholm – trots myndighetens varningar
Coronapandemi, fint väder och … fullt med folk ute i butiker, parker och på restauranger? I takt med att våren kommer och prat om att läget kring covid-19 verkar stabilisera sig i Sverige så börjar folk röra sig ute på gator, i parker, på restauranger och i butiker.
Trots myndigheternas rekommendationer om att hålla avstånd till andra, undvika trängsel och hålla sig hemma om det går.
– Folk har slappnat av. Men vi måste hålla ut och undvika att träffas på det sättet, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, till TT.
”Utelivet ser ut att ha blivit lite trångt igen”
Hon tror att folk glömmer bort att hålla avstånd när de går ut men påminner om vad som gäller, även om man längtar efter sociala kontakter.
– Nu är det bara så att vi måste följa de här tråkiga pekpinnarna från Folkhälsomyndigheten, det är inte så svårt.
Även statspidemiolog Anders Tegnell uttalade sig om detta på måndagens presskonferens:
– Utelivet ser ut att ha blivit lite trångt igen. Vi får rätt mycket mail från folk som upplever att det är mer folk ute, framför allt i Stockholm, säger han.
Anders Tegnell berättar att Folkhälsomyndigheten, tillsammans med Telia, ska titta på svenskarnas rörelsemönster. Han tror däremot inte att det kan bli aktuellt med striktare restriktioner.
– Det finns ett tydligt ramverk redan. Restaurangägarna har ett stort ansvar att följa det.
Fler Stockholmare går ut på vardagar
Enligt Svd, som gjort en undersökning över Stockholmares rörelsemönster tillsammans med Telia Crowd Insights, kan man se att fler människor nu väljer att lämna hemmet på vardagar igen, även fast man rekommenderats att jobba hemma och undvika resor som inte är helt nödvändiga.
Enligt dem handlar det om tiotusentals människor som börjar lämna hemmet igen.
Men även på helger och kvällar är det bland annat på områden i Stockholm som det trängs på – i parker, butiker och restauranger. Flera krogar tillåter fler gäster än vad som idag är rekommenderat och på många ställen är det svårt att hålla avstånd.
Den här bilden lade Södermalmspolisen ut på sin Facebooksida i lördags. Till den skriver de bland annat:
”Under lördagsnatten genomförde Miljöförvaltningen ett antal kontroller för att se om Folkhälsomyndighetens riktlinjer följs. Vi kunde med lätthet konstatera att ett flertal krogar hade långt över de rekommenderade antalet gäster. Bilden är från Folkungagatan.”
För sent att kontrollera coronaspridningen?
Men är det någon idé att stänga ner Stockholm nu då? Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, tror inte det.
– Det är för sent, vi har en totalt okontrollerad spridning. Befolkningen har på egen hand distanserat sig socialt. Men jag tror inte det räcker för att hålla smittan under kontroll, säger han till Aftonbladet.
Däremot tror Björn att man skulle kunna begränsa smittan genom att isolera Stockholm från övriga Sverige, genom att förbjuda in- och utresor. För att skydda andra delar av Sverige.
Några myndighetsråd kring covid-19 som gäller:
- Verksamheter ska säkerställa att det inte förekommer trängsel eller långa köer i eller i anslutning till sina lokaler.
- Besökare på restauranger ska kunna hålla ett bra avstånd mellan varandra och äta, dricka och serveras vid bord. Avhämtning går också bra så länge inte trängsel uppstår.
- Köpcentrum och butiker begränsa antalet besökare och tydligt markera kö-system så kunderna kan hålla avstånd mellan varandra.
- Arbetsgivare bör se till att både besökare och personal håller avstånd och att anställda arbetar hemifrån om möjligt, samt undviker onödiga resor.
- Kollektivtrafik bör begränsa hur många resenärer som får åka med varje tur och anpassa turer efter att undvika trängsel.
Källa: Folkhälsomyndigheten
LÄS MER:
Coronaviruset: Så ser spridningen över landet ut just nu – planar ut i Stockholm
Mitt i coronapandemin: Länder i Europa lättar på restriktioner