Allt du behöver veta om coronatester
Just nu pratas det mycket om coronatester, tester som visar om man har eller har haft coronaviruset. Och det är alltså två olika typer av tester det handlar om. Inget av testerna är hundra procent säkra, men det gäller framför allt det test man gör för att se om man haft covid-19, och utvecklat antikroppar.
1 Test för pågående covid-19
Provet man kan ta som visar om man just nu har covid-19 är ett så kallat PCR-prov. Det här provet är det framför allt sjukvården som använder för att fastställa om man har covid-19.
Det här testet tar man när man har symtom och det visar om det finns spår av virus. Virusspår kan finnas kvar i veckor men du behöver inte smitta fortfarande, testet kan inte skilja på aktivt och inaktiverat virus.
Har det gått över en vecka sedan man insjuknat och om du varit utan feber och mått bra i två dygn så räknas man inte längre som smittsam.
Så går ett PCR-prov till
Om du gör ett test för att se om du har coronaviruset handlar det oftast om att man för en pinne genom näsan och en bit i svalget. Eller bara i svalget genom munnen. Pinnen ska då fånga upp bakterier eller virus. Prov kan också tas från upphostat slem i vissa fall.
Det finns även PCR-tester som du kan få göra själv hemma, i de fallen informerar din läkare om hur du ska göra.
Vad innebär provsvaren för pågående coronavirus?
Om du testar positivt så har du en pågående infektion, eller så har viruset gått över till att vara inaktivt och i det senare fallet smittar du inte längre. Man räknar som sagt med att man är smittfri om du inte haft feber och varit symtomfri och mått bra i minst 48 timmar.
Testar du negativt så hade du mest troligt inte en pågående infektion då testet togs. Blir du sämre kan du behöva lämna nytt prov, och du ska alltid stanna hemma vid symtom. Här gäller också att du ska vara symtomfri i 48 timmar innan man till exempel träffar andra.
2 Test för antikroppar, covid-19
Ett test som visar om man redan har haft coronaviruset, och därför utvecklat antikroppar, kallas för serologiskt prov. Det tar ett tag för kroppen att bilda antikroppar efter att man haft coronaviruset och därför ska man inte ta det här testet för tidigt efter att man varit sjuk.
Det kan dröja upp till en månad efter att man fått de första symtomen till att man kan se antikroppar i blodet. Du ska vänta minst tio dagar innan du gör detta test, som är ett blodprov.
Betyder antikroppar att man är immun?
Man vet inte säkert i dagsläget hur länge antikroppar skyddar mot ny sjukdom men man tror att antikroppar ger immunitet en period. Däremot vet man inte hur länge man i så fall är immun, det kan handla om allt ifrån månader till flera år.
Vem får testa sig för covid-19?
Beroende på var i landet man bor ser det olika ut vilka som får testa sig för antikroppar. Varje region ansvarar för att utföra tester inom sitt område och därför ser det också olika ut beroende på vilken region man tillhör, beroende på vilken fas man är i när det gäller smittspridningen och hur regionen kan och väljer att hantera testerna.
Däremot har staten bestämt att alla som har symtom ska få testa sig för aktiv covid-19 gratis. Även fler antikroppstester ska erbjudas, så småningom är målet att alla ska kunna få ta antikroppstest mot vanlig patientavgift.
Vissa delar av landet har öppnat upp för att alla får testa sig även mot antikroppar. Region Stockholm har till exempel från och med 15 juni en app där man kan boka tid för provtagning – för pågående infektion via tester hemma eller för antikroppar via mobila provtagningsstationer.
Källor: 1177/Vårdguiden, Krisinformation Foto: TT
LÄS MER:
Smittskyddsläkaren: Här är risken störst att smittas av corona
Corona: Vågar man åka tåg eller flyga i sommar?
Kan man bo på hotell eller camping under corona?
Senaste nytt om coronaviruset:
Kan vi gå till tandläkare och vårdcentral som vanligt nu? Vad säger experterna om resor i sommar? Lär dig mer om allt ifrån symtom till riskgrupper här: