Pressträff om coronaläget: Alla vaccinerade ska ges tredje dos
Regeringen kallade på onsdagmorgonen till pressträff om coronläget och förberedelser för fler åtgärder. Man ser att spridningen kraftigt ökar i länder i Europa.
Med på pressträffen var socialminister Lena Hallgren, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell samt kultur- och demokratiminister Amanda Lind.
– Vi har hittills en jämförelsevis låg smittspridning, sa socialminister Lena Hallgren.
Vidtar åtgärder för att ha smittspridning under kontroll
Men hon vill betona att läget kan komma att förändras inom kort och att regeringen därför nu vidtar en del åtgärder för att försöka ha smittspridningen under kontroll.
– Regeringen ser allvarligt på utvecklingen i omvärlden. Vi har förberett oss för att något liknande kan ske även i Sverige. Med en covid-19-lag som förlängts så kan nya smittskyddsåtgärder vid behov införas både snabbt och träffsäkert.
– Nu har regeringen fattat beslut som möjliggör vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Vaccinbevis från och med 1 december
Det här träder i kraft den 1 december 2021. De som av medicinska skäl inte har kunnat vaccinera sig ska kunna visa upp läkarintyg.
Regeringen fortsätter nu att undersöka om vaccinationsbevis bör införas även på andra platser där det samlas människor.
Lena Hallengren påminner också om att vaccinet skyddar mot svår sjukdom och att det bidrar till minskad smittspridning.
– Nu har 82 procent av alla som är 16 år eller äldre, drygt sju miljoner svenskar, blivit dubbelvaccinerade. På Folkhälsomyndighetens rekommendation så är regionerna igång med att ge en tredje dos till stora grupper.
Just nu är det personer över 65 år som tar dos 3
Än så länge handlar det främst om personer som är över 65 år. Men idag meddelar man att en tredje dos även ska ges till alla som är 16–65 år. Rekommendationen är att den ges cirka sex månader efter dos två.
– Med vaccinationsbevis och en hög vaccinationstäckning så är förhoppningen att vi ska slippa införa mer restriktioner. Men är det någonting som den här pandemin har lärt oss så är det att utvecklingen är svår att förutsäga, särskilt på lite längre sikt, sa Hallengren.
Hallengren meddelade också att de gett FHM i uppdrag att se över eventuellt införande av ytterligare smittskyddsåtgärder.
– Syftet är att ha beredskap för ett eventuellt försämrat läge, sa Hallengren.
30 november ska FHM ha lämnat en första bedömning om fler åtgärder.
FHM: De äldsta har störst behov av stärkt skydd
FHM:s Karin Tegmark Wisell påminde också om att de allmänna råden fortfarande gäller och förklarade att det är viktigt att prioriteringen av påfyllnadsdosen sker efter ålder.
– Det är de äldsta som har störst behov att stärkt skydd.
Därför kommer man gå efter ålder i turordning när man ger tredje dosen.
– Jag vill avslutningsvis betona att två doser vaccin ger ett bra skydd mot svår sjukdom som för de allra flesta ligger kvar i upp till ett år. Men skyddet avtar med ålder, så att det är viktigt att regionerna följer rekommendationerna om påfyllnadsdos och att det nu görs i den ordningen som rekommenderas.
Foto: TT