Coronaviruset: 6 sätt att hantera din oro
Varannan svensk känner just nu mycket eller ganska stor oro för att coronaviruset får spridning i Sverige och var tredje person är orolig för att själv drabbas, enligt en färsk Novus-undersökning. Vilket ju inte är så konstigt eftersom alla pratar om det just nu. Hur gärna man än vill undvika ämnet så påminns vi om det konstant. Och nyhetsrapporteringen om coronaviruset sker dygnet runt.
En av anledningarna till att vi oroar oss är att vi inte vet hur coronaviruset kommer att utvecklas framöver, vilket ger oro i sig. Eftersom det som är okänt ofta känns extra obehagligt och osäkert. Vi vet helt enkelt inte så mycket om viruset, och det måste vi just nu lära oss att hantera.
6 sätt att hantera oro för coronavirus
En sak som vi alla däremot säkert är väl medvetna om är att det inte känns bättre om vi går och oroar oss för något vi inte kan påverka. Även om att släppa oron är lättare sagt än gjort. Här nedan har vi listat några saker du kan göra för att försöka hantera din corona-oro.
1 Tillåt dig själv att vara orolig för coronaviruset
Ja, coronaviruset är läskigt och det behöver man inte försöka låtsas som att man inte tycker. Att erkänna sin oro är bara bra, om vi försöker trycker undan den finns det risk för att oroskänslorna blir ännu större. Men sedan väljer vi själva hur vi agerar på känslorna som dyker upp i oss.
Lyssna in dina känslor och försök att acceptera dem. Just nu känner du som du känner – och det är okej. Var uppmärksam på hur känslorna får dig att agera – för att se om du vill agera så eller om du vill hantera det på något annat sätt.
2 Utvärdera risken för coronavirus
För att få en större känsla av kontroll – ta reda på, så gott det går, hur stor risken egentligen är att just du drabbas av coronaviruset. Har det bekräftats några fall av corona i din närmsta närhet? Har du träffat någon som har varit sjuk nyligen?
Tanken är inte att öka din oro här, utan som sagt att du ska känna att du har större kontroll över din egen hälsa. Du blir inte bara en passiv mottagare av den obehagliga informationen utan du är aktivt med och bedömer situationen utifrån vad du lär dig.
3 Begränsa nyhetsflödet om coronaviruset
Nu vet du att coronaviruset finns. Visst kan det vara bra att också uppdatera sig om läget varje dag, för att se om det spridit sig i din närhet – men sedan räcker det kanske så? Att ständigt bli påmind om något läskigt eller obehagligt gör inte situationen lättare, tvärtom blir du förmodligen bara mer orolig.
Du kan inte påverka situationen mer än att du försöker hålla dig borta från smittan så gott du kan, tvättar händer och är extra uppmärksam på hur du själv mår. Så lägg inte onödig energi på det. Välj också en trovärdig källa för de nyheter du faktiskt uppdaterar dig om.
4 Gör vad du kan för att skydda dig mot corona
Du kan som sagt inte göra mer än att följa de instruktioner som rekommenderas för att undvika coronaviruset. Gör du det så gör du ju allt du faktiskt kan just nu. Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten just nu är:
- Undvik att ta dig i ansiktet, speciellt ögon, näsa och mun.
- Tvätta händerna ofta och länge, i minst 20 sekunder och med tvål. Speciellt före varje måltid, när du ska hantera mat och efter toalettbesök.
- Undvik så gott det går att vara nära sjuka människor. (Du kan förstås även undvika att resa till områden där coronasmittan har konstaterats och att träffa människor som har besökt sådana områden i 14 dagar efter de kommit tillbaka om det går.)
- Stanna hemma om du känner dig sjuk, för att inte smitta andra.
- Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk för att försöka hindra smitta.
5 Ta hand om dig själv så gott det bara går
I stressade situationer är det ännu viktigare att hålla sig till rutiner som gör att du mår så bra du bara kan. Ät bra saker, rör på dig, umgås med människor du gillar, gör saker du gillar och var gärna ute och tanka energi i naturen. Fokusera extra mycket på saker du mår bra av helt enkelt.
6 Påminn dig själv om att du gör ditt bästa
Om du känner att dina tankar skenar i väg i olika katastrofscenarion – försök att lugna ner dig. Ta några riktigt djupa andetag och påminn dig själv om att du gör så gott du bara kan. Tänk på något som du gillar, något som gör dig lugn. Du kan också notera vad som händer omkring dig precis i stunden. Vad du ser, vad du hör, vad du känner. Vänd fokus inåt en stund och fortsätt andas långa, djupa andetag.
Känner du dig väldigt orolig, så pass att det påverkar ditt liv mycket så tveka inte att ta hjälp av någon som kan hjälpa dig hantera din oro och ångest!
Källa: Health Foto: TT
LÄS MER:
Coronaviruset: 10 myter vi måste sluta sprida
Så länge kan coronaviruset överleva utanför kroppen
Fler män dör av corona – här är orsakerna
Senaste nytt om Coronaviruset:
Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.